Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2013, 15:55 Butle aluminiowe po 598zł
Hej.
Nie zdążyłem z premierą w grupowych zakupach, ale może i tak komuś się przyda ta informacja:
Na naszym rynku dostępne są butle aluminiowe Polaris.
Jest to flacha S080 - czyli najpopularniejsza butla stejdżowa.
Pojemność 11,1 l ,ciężar ~14,3kg.
Ciśnienie pracy 207bar.
Butla nie jest pokryta lakierem, nie jest też polerowana - taka prawdziwie męska .
Cena tej butli wynosi 598zł
Wersja z zaworem jest droższa o 86zł
Butle są stale dostępne - jeżeli ktoś jest zainteresowany - zapraszam.
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 19-03-2013, 16:41
Czy poza tym, ze butla jest dosyc tania i bardzo szpetna, ma jakies inne zalety (np. versus Luxfer)?
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2013, 19:32
Adam Jaworski napisał/a:
ma jakies inne zalety
Nie - tylko tania i szpetna 8) .
S. Lem
Wysłany: 19-03-2013, 21:44
Tomek napisał/a:
gdzie konkretnie można nabyć te flaszki ?
no u mnie -> Dive Trek PRO .
Składasz zamówienie via email -> flachy pojawiają się pod wskazanym adresem.
S. Lem
Wysłany: 19-03-2013, 23:30
Bardzo proszę.
S. Lem
Stopień nurkowy: SSI AOWD - zielony Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 241 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-03-2013, 10:52
Wojtku, a czy zawory są takie jak lecą z taśmy produkcyjnej czy są przez Ciebie ulepszone poprzez odpowiednie przesmarowanie itp - o magicznym działaniu Twojego serwisu na pracę zaworów można poczytać tu na forum
Wysłany: 20-03-2013, 14:47
Wojtek Maciejewski napisał/a:
Wojtku, a czy zawory są takie jak lecą z taśmy produkcyjnej czy są przez Ciebie ulepszone
Seryjne.
O ile "tuning" zaworów w manifoldzie może być uzasadniony, to w wypadku butli stejdżowych sprawa jest bardziej dyskusyjna.
Inna rzecz, flachy trafiają do nowego właściciela bezpośrednio z hurtowni, z pominięciem mnie, więc jeżeli ktoś chciałby coś zmieniać to najprościej wysłać mi sam zawór - np. w wypadku, kiedy butla ma być używana jako singlowa.
Krzysztof Szalast napisał/a:
A jesli zadam to samo pytanie, ale o wady vs. Luxfer, to jak bedzie odpowiedz?
Taka sama .
Myślę, że butle Polarisa, to tańsze rozwiązanie dla osób poszukujących flach alu. Niższa cena nie bierze się znikąd - w tym wypadku oszczędność polega na braku obróbki zewnętrznej płaszcza.
Polaris robi te butle w innej wersji - polerowanej. Wtedy mamy lustro...
...i za lustro płacimy .
S. Lem
Stopień nurkowy: G3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2012 Posty: 249 Skąd: zewsząd :)
Wysłany: 20-03-2013, 15:45
Jedno małe, może zbyt oczywiste, pytanko (w sieci ostatnimi dniami daje się zauważyć "wysyp" tych butli (w różnych cenach ))- czy brak "pokrywy lakierowej" nie wpływa na żywotność butli? Na zdrowy rozum na pewno nie jest bez wpływu ale może bardziej męski wygląd zapewnia tym butlom mega nieśmiertelność (i +10 lansu a każda dodatkowa rysa +2). Choć cena oferowanej na DT butli jest mega interesująca!
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 20-03-2013, 15:56
Właśnie trochę doczytałem na stronie Polarisa - ta butla nazywa się Dirty Beast
Wysłany: 20-03-2013, 16:42
Emil Sieńko napisał/a:
czy brak "pokrywy lakierowej" nie wpływa na żywotność butli?
Z mojego punktu wiedzenia pokrywa ma znaczenie wyłącznie estetyczne.
Zastanawiam się w jakich warunkach trzeba by było pozostawiać butlę, aby korozja uszkodziła ją z zewnątrz na tyle, że stałaby się niezdatna do użycia ?
Z doświadczenia:
Butle aluminiowe lakierowane, spopularyzowały się dopiero kilka lat temu. Do tego czasu używaliśmy flach bez jakiejkolwiek powłoki. Setki takich butli można pomacać np. w Egipcie.
Swego czasu kupiłem kilka stalowych twinów w wersji ocynkowanej. Sprowadziłem specjalnie z Niemiec. Wyglądają fajnie, ale używane niemal codziennie pozbawiły się powłoki cynkowej od spodu. Poobijane, porysowane, lekiego nalotu rdzy dostają tylko po nurkowaniu w słonej wodzie, kiedy na kilka dni wysychają. Szukałem na nich wżerów wskazujących na postępującą korozję - nie znalazłem.
Z mojego punktu widzenia, dużo dynamiczniej procesy niszczenia butli zachodzą w ich wnętrzu.
Adam Jaworski napisał/a:
ta butla nazywa się Dirty Beast
hm...
Dosyć prowokująco jak na butlę .
Tak sobie jeszcze myślę, że oznaczenie tych flach farbą, będzie z powodu matowej powierzchni dużo bardziej trwałe.
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum