Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 8 razy Wiek: 41 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 229 Skąd: Tarnów
Wysłany: 18-04-2013, 19:44 termin przydatności gazów
Witam,
Czy może orientuje się ktoś : czy gaz przetrzymywany w butli przez dłuższy okres może się przeterminować , być niezdatny do użytku ?
Mam butle 11l z prawie 2 letnim + - nx50 Można użyć czy lepiej nie ?
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 18-04-2013, 19:54
Co Ci napisal blender na butli, tam gdzie jest pozycja "Best before: ..."?
Stopień nurkowy: aowd + deep
Ilość nurkowań rocznie: 50 Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 27 Paź 2012 Posty: 63 Skąd: wrocław
Wysłany: 19-04-2013, 08:46
Ja się podłączę pod pytanie. Taki scenariusz: Kupuję butlę i trzymam w domu nabitą bo akurat mnie najdzie na nurkowanie, spakuje się i po prostu pojadę. Nie jestem uzależniony od żadnego centrum nurkowego żeby butlę wypożyczyć, nabić. Ale jeśli nie nurkuję co tydzień tylko np 3 miesiące się złoży to czy z takim gazem można nurkować? Nitrox/powietrze.
Czyli po prostu : jaki jest ten termin przydatności gazu do użycia?
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 19-04-2013, 09:03
Butle ładowane tlenem medycznym mają 3 lata ważności. Informacja z Linde Gaz w Łodzi, sprzed chwili.
Jeśli więc tlen 3 lata może w butli poczekać, to chyba w mieszaninie z azotem nie krócej?
Zastrzegam, że nie mam wiedzy co do wpływu np. wody, resztek oleju czy rdzy w butli na jakość gazu - więc być może ten czas trzeba skrócić (ale, nawet jeśli tak, to IMHO raczej do wielu miesięcy niż paru tygodni - no i jednak na stan naszej butli mamy pewien wpływ )
Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2013, 09:05
crowley napisał/a:
lepiej nie
To zwykła ostrożność na zasadzie "nie kusić losu" czy jakoś to uzasadnisz? Odruch mam taki sam, też "lepiej nie" ale się zastanawiam, czy mato sens .
A jak wygląda sprawa z trymiksem? Wiem że po nabiciu taki gaz musi się zmieszać, a czy w stojącej rok butli może się rozwarstwić?
Pozdrawiam, Paweł
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-04-2013, 09:16
Paweł Boruta napisał/a:
crowley napisał/a:
lepiej nie
To zwykła ostrożność na zasadzie "nie kusić losu" czy jakoś to uzasadnisz? Odruch mam taki sam, też "lepiej nie" ale się zastanawiam, czy jest to jakkolwiek uzasadnione .
nie pamiętam dokładnie przepisu(właśnie szukam:)), ale po głowie kołacze mi się termin 3 miesiące. Butla żyje swoim życiem. Odstaw sobie kiedyś butle nabitą czymkolwiek(oprócz 100% tlenu medycznego w butli tlenowej) i zobacz jak będzie pachnieć po roku;] Z tlenem medycznym sprawa wygląda inaczej, bo butle tlenowe, standardowe, używane w ratownictwie medycznym mają zawór zwrotny - nic tam się nie dostaje.
Paweł Boruta napisał/a:
A jak wygląda sprawa z trymiksem? Wiem że po nabiciu taki gaz musi się zmieszać, a czy w stojącej rok butli może się rozwarstwić?
Może się rozwarstwić i wcześniej - ale to nie problem, wystarczy butlą porządnie pomajtać;]
Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 409 Skąd: Kielce
Wysłany: 19-04-2013, 10:15
crowley napisał/a:
i zobacz jak będzie pachnieć po roku;
Jak i czym?
Tlen, azot, hel to nie maja zapachu. Jedynie w grę wchodzą jakieś grzyby i organika ale znieść 200 ata przy 50% tlenu to jest coś (zwłaszcza jak mieszanie było parcjalne). Ewentualnie problemem mogą być tlenki, jeśli ma się co w butli utlenić. Tlenek aluminium jest bezzapachowy więc sam w sobie odpada.
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Jeśli więc tlen 3 lata może w butli poczekać, to chyba w mieszaninie z azotem nie krócej?
To jest tylko przepis. Jakaś data ważności musi być - jest to 'tlen medyczny' czyli lek. Dla porównania butle nurkowe 'żyją' wedle przepisów dwa lata. Czyli 3 lata dla tlenu jest zawsze całkowicie bezpieczne, przy zachowaniu odpowiednich standardów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum