Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-04-2013, 13:59
martin napisał/a:
W dalszym ciagu sie zastanawiam, dlaczego ludzie maja strach przechowywac przez pare miesiecy gaz, ktory jest 4.5 mln lat stary.
nie każdy ma filtr osobisty i nie każdy ma dostęp do sprawdzonej nie syfiącej sprężarki. stąd obawy. jak ktoś raz natknie się na śmierdzący gaz, to obawia się o to czy znów nie będzie podobnie.
W dalszym ciagu sie zastanawiam, dlaczego ludzie maja strach przechowywac przez pare miesiecy gaz, ktory jest 4.5 mln lat stary.
Slusznie za Martinem.
Jak wspominalem wyzej gazy lekkie ulatniaja sie przez kiepskie tanie zawory...i to moze zmienic tylko sklad mieszanki...poza tym gaz gazem zostanie takim jakim byl przez lata.
Po co go spuszczac ? poza
tym podstawa jest utrzymywac cylindry pod cisnieniem.
Patrz instrukcja ich obslugi.
Pozdrawiam.
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-04-2013, 15:19
martin napisał/a:
Gaz to nie wino albo ser, nie dojrzewa. Albo smierdzi od razu, albo wcale
co śmierdzi nie wiem. wiem, że mój guru od gazów zauważył ścisły związek z zawilgoconymi butlami a smrodkiem. ja wiem tylko, że śmierdzi, bo sam miałem okazję to poczuć.
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 22-04-2013, 16:11
Jakos nie wiem co chcesz powiedziec - jak smierdzi, trzeba wyczyscic flachy. Nie widze zwiazku "jak smierdzi, to mozna krotko przechowywac" - smrod czuc natychmiast.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-04-2013, 07:13
Jarek, a nie lepiej, przyjmując, że prędzej czy później coś niefajnego w butli się znajdzie od razu zacząć prewencyjnie stosować filtr/filtry?
Odpada gdybanie co do jakości gazów, a przy okazji oszczędzasz czas/$ na serwisie butli, zaworów, wymianie węży i serwisie automatów.
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-04-2013, 08:51
crowley napisał/a:
ale proponuje zrobić ankietę ile osób stosuje filtry. okaże się, że znikoma część...
...a to pokaże, że ?
Ktoś pyta jak długo gaz w butli jest przydatny do spożycia?
Odpowiedź: jeżeli tylko przeanalizujemy skład i jest ok, to nie ma takiego terminu.
...a jeżeli gaz śmierdzi?
No to użytkownik ma wkłady filtrów do wymiany, czeka go serwis sprzętu, zakup nowych węży bo porowatość gumy uniemożliwia ich wymycie, sprzęt pewnie utracił kompatybilność tlenową etc., a gaz oczywiście nie nadaje się do użycia.
...ale ja nie stosuję filtrów...
-poszukaj jak największej ilości informacjji na temat ich działania i kupuj jak najszybciej, albo zrezygnuj ze sprężarkowni w której ładujesz butle i znajdź "czystszą"
...ale je nie chcę filtra bo ankieta pokaże że prawdopodobnie nikt takiego nie używa, a boję się, że koledzy będą się śmiali
-ryzykujesz podtruwanie się
-masz sporo $ na serwis sprzętu (chyba, że udajesz, że płukanie butli załatwia sprawę - co oczywiście nie jest prawdą)
-nie jesteś zdziwiony złym samopoczuciem w czasie/po nurkowaniu, oraz tym że gaz śmierdzi, bo przecież wiesz dlaczego
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: Staż
Wysłany: 23-04-2013, 14:42
Następujące pytanie
ładowanie miksem parcjalnym potrzebne są dwa filtry?
Jeden do tlenu,drugi do powietrza,czy używamy jednego np.tylko do powietrza,czy zakładamy że w butlach gazy są czyste
Wysłany: 23-04-2013, 14:47
Janusz Giera napisał/a:
Następujące pytanie
ładowanie miksem parcjalnym potrzebne są dwa filtry?
Jeden do tlenu,drugi do powietrza,czy używamy jednego np.tylko do powietrza,czy zakładamy że w butlach gazy są czyste
chodzi ci o przetaczanie tlenu parcjalnie, a następnie dobijanie powietrzem? tlen bez filtra, powietrze z filtrem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum