Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-07-2013, 12:41
mam nadzieję, że to pierwsze nurkowania z OWD:) choć ostatnio podobna ekipa wpadła nam na delfina i zdecydowanie nie był to kurs OWD - fajnie nie było...
E tam , nie znacie się , przecież to prawdziwi Aquanauci z marzeń Jacques;a Cousteau i książek Juliusza Verne'a . Oni uczą się chodzić pod wodą , a nie wisieć
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 22-07-2013, 16:18
Ja już się nie podśmiechuwowywuje z takich scen.
Ostatnio wygrzebałem filmik z pierwszego mojego wyjazdu do Egiptu - moonwalk.
Stopień nurkowy: CACIB Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 294 Skąd: Białystok
Wysłany: 22-07-2013, 19:42
Fajny filmik, można zaobserwować aktora pierwszego planu, z rączkami wyciągniętymi jak manekin, a gdy tylko coś się wydarzyło, rączki wróciły na swoje naturalne miejsce.
Aktorzy drugiego planu zapewne świetnie się bawili i wyszli z wody przeszczęśliwi, zazdraszczam im tych pierwszych razów pod wodą.
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 23-07-2013, 12:05
slawek napisał/a:
można zaobserwować aktora pierwszego planu, z rączkami wyciągniętymi jak manekin, a gdy tylko coś się wydarzyło, rączki wróciły na swoje naturalne miejsce.
Nie widzę tego o czym piszesz
Dla mnie ręce są ułożone zależnie od sytuacji ale raczej swobodnie cały czas.
Wydaje mi się, że dorabiasz teorię.
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 23-07-2013, 12:18
Mnie się wydaje, że po prostu opuścił nieco ręce w momencie, kiedy się musiał szybko obrócić i obejrzeć za siebie. Jaki sens w takiej sytuacji wyciągać przed siebie graby?
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 23-07-2013, 12:33
Jak coś na człowieka spada to reaguje odruchem skurczu mięśni i przyciągnięciem kończyn do siebie, co niekoniecznie oznacza ich "naturalną" pozycję.
Co zresztą widać na filmiku - ręce wróciły do przodu jak tylko było już wiadomo co się dzieje
Z mojego punktu widzenia ułożenie rąk z przodu nie jest "ich wyciąganiem", to bardzo swobodne ułożenie i nie potrzeba wkładać w nie wysiłku, "ręce opierają się na wodzie" (daje cudzysłów bo to raczej określenie na moje odczucie). A taka pozycja sprzyja stabilności pod wodą niezależnie od tego czy się odwracasz czy nie.
edit:
Daria Boruta napisał/a:
A ja myślę, że te ręce to mu opadły
LOL
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum