Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-09-2013, 21:22
Tomek Płociński napisał/a:
Masz wgrany jakiś soft, który zabezpiecza dostęp do danych??
Nie.
Tomek Płociński napisał/a:
Jak chcesz mogę podskoczyć z mac'iem i zobaczyć czy ten coś zobaczy.
Zrobimy to przy jakieś okazji* - jestem ciekaw co się stało, ale nowe peny to i tak pewniak.
Sprawdzę co dam radę zrobić w ramach ożywiania pendrive po powrocie do domu, czyli w okolicach przyszłego tygodnia.
* a będzie nią prośba o pożyczenie panecake do nexa 8) .
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: P3
Wysłany: 02-09-2013, 22:05
Witam
Wojtek nie napisałeś (albo nie zauważyłem) jaki masz system. Win XP, Win 7 czy jeszcze inny?
Dla Windows XP bez podłączonego Pendrive-a:
(poczatek dwie drogi)
Myszą na: Mój komputer -> prawy klawisz i Właściwości ->
lub
Start->Ustawinia->Panel sterowania->System ->
(teraz jedna droga)
zakładka Sprzęt -> przycisk Menedżer urządzeń -> nacisnąć myszą na plusik przy : Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej
Teraz na wszystkim co jest pod: Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej, prawy klawisz i Odinstaluj.
Trzeba się pospieszyć, bo Win lubi szybko zacząć instalować ponownie. Po odinstalowaniu wszystkiego Restart komputera.
Windows spobie ponownie zainstaluje komponenty.
Jak skończy, to włóż Pendrive-a, jak zobaczy to dobrze, a jak nie to należy sprawdzić go jeszcze na alternatywnym systemie, np.
Puppy Linux (mała dystrybucja (iso ok. 160 MB) można wypalić na płycie lub zrobić innego boot-walnego pendrive-a).
Jak uruchomisz Puppy i podłączysz pendrive-a to powinna się pokazać ikona na pulpicie od niego.
Taki alternatywny, podręczny system może się przydać, jak musimy skorzystać z obcego komputera, do którego nie mamy zaufania,
aby np. zrobić przelew z banku itp.
Można też jakieś inne dystrybucje Live Linux np. Linux Mint, ale to już więcej miejsca zajmuje i dłużej się uruchamia.
Jak się ma awarsję do Linux-a, to można sobie wypalić płytę (lub zrobić boot-owalnego pendrive-a) z Hiren's BootCD 15.2.
Tam mamy mini Windows XP, narzędzia dos-owe do diagnostyki komputera lub dystrybucje linux-a z Parted Magic,
gdzie są narzędzia do HDD lub po prostu skorzystać z tej dystrybucji do spradzenia pendrive-a,
skopiowanie czegoś lub z bankowości elektronicznej.
Taki Hiren's może się zawsze przydać, jak się nieoczekiwanie rozjedzie system na komputerze, a my potrzebujemy mieć dostęp do
danych na nim zapisanych lub np. potrzebujemy skorzystać z internetu.
Hiren's BootCD 15.2 zawiera jeszcze wiele innych ciekawych i przydatnych rzeczy
Powodzenia
Krzysiek
p.s.
A jak Windows zobaczy już Pendrive-a dysk, ale nie będzie można zobaczyć co na nim jest, to może pomóc Test Disk pod win, aby na niego zajrzeć i ewentualnie coś zgrać.
Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 461 Skąd: uk
Wysłany: 02-09-2013, 22:07
Wojtek Filip napisał/a:
Sprawdzę co dam radę zrobić w ramach ożywiania pendrive po powrocie do domu, czyli w okolicach przyszłego tygodnia.
a moze po prostu sprobuj:
1.prawy klik na moj komputer -> zarzadzaj (manage) -> zarzadzanie dyskami (disk management)-> zobacz czy winda tam widzio owego pena.
2. Jesli tak to prawy klik na nim i zmien, usun przyppisana literke, format standardowy (moze byc szybki).
3. Klik kolo zegarka w prawym dolnym rogu twojego ekranu i wylacz urzadzenie....
Jak nie widzi to:
sciagnij HP USB Disk Storage Format Tool i zobacz czy zobaczy pena,
jak dalej nie widzi to podlacz do innego systemu operacyjnego (linuz, mac)
jak dalej nie widzi... wyrzuc pena.
Ja mam swojego 16Gb chyba juz z 7 lat (tak na oko).
mam nadzieje ze znajdziesz pena w punkcie 1
_________________ Szukam realnych porad a nie kretynskich komentarzy. One moga sie przydac nie tylko w nurkowaniu.
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-09-2013, 05:06
Krzysiek, pracuję na Win 7.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: P3
Wysłany: 03-09-2013, 07:25
Witam
Wojtek:
Nie mam Win7 pod ręką, ale trzeba dojść do:
(teraz jedna droga)
zakładka Sprzęt -> przycisk Menedżer urządzeń -> nacisnąć myszą na plusik przy : Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej ...
lub lepiej sprawdzić Puppy Linux albo Hiren's, bo wtedy wykluczamy system, na którym nie widać Pendrive-a.
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum