Stopień nurkowy: AOWD, P1
Ilość nurkowań rocznie: 20
Wysłany: 05-09-2013, 12:06
potomek napisał/a:
znajomi w Tykocinie na starorzczach i w Osowcu z Biebrzy wyławiali kule armatnie
narew znam jak własną kieszeń sam nurkuje w okolicach łomzy i kulki armatnie wyciagam w sobote znowu wybieram sie na nurki ikule ale szuka innyc ciekawych mijsc na innych rzekach
Monika Grochal -Usunięty-
Gość
Wysłany: 11-02-2014, 22:29
Zadam być może głupie pytanie, ale nie mam doświadczenia w tym temacie Jak jest ogólnie z nurkowaniem w rzekach ? Można normalnie nurkować czy trzeba załatwiać pozwolenie ?
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 11-02-2014, 22:51
Dz.U. 2001 Nr 115 poz. 1229
Ustawa z dnia 18 lipca 2001 r.
Prawo wodne
Art. 10.
1. Wody stanowią własność Skarbu Państwa, innych osób prawnych albo osób fizycznych.
a. Wody morza terytorialnego, morskie wody wewnętrzne wraz z morskimi wodami wewnętrznymi Zatoki Gdańskiej, śródlądowe wody powierzchniowe płynące oraz wody podziemne stanowią własność Skarbu Państwa.
2. Wody stanowiące własność Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego są wodami publicznymi.
3. Płynące wody publiczne nie podlegają obrotowi cywilnoprawnemu, z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie.
Art. 34.
1. Każdemu przysługuje prawo do powszechnego korzystania ze śródlądowych powierzchniowych wód publicznych, morskich wód wewnętrznych wraz z morskimi wodami wewnętrznymi Zatoki Gdańskiej, i z wód morza terytorialnego, jeżeli przepisy nie stanowią inaczej.
2. Powszechne korzystanie z wód służy do zaspokajania potrzeb osobistych, gospodarstwa domowego lub rolnego, bez stosowania specjalnych urządzeń technicznych, a także do wypoczynku, uprawiania turystyki, sportów wodnych oraz, na zasadach określonych w przypisach odrębnych, amatorskiego połowu ryb.
Stopień nurkowy: D-Diver
Ilość nurkowań rocznie: 120
Oznaczenie stage: Teoś Pomógł: 6 razy Wiek: 60 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 400 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2014, 14:58
Z rzeki możesz korzystać do woli, ale to co z niej wyciągniesz nie jest twoje..... więc musisz pamietać....... nie chwalimy sie tym co znajdziemy, chyba że może zrobić bumm to wtedy chwalimy sie szybciutko odpowiednim firmom
Piława na niektórych odcinkach nadaje się do nurkowania. Wzdłuż jej brzegu przebiega linia Wału Pomorskiego więc fantów z II wojny trochę da się znaleźć.
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 13-02-2014, 22:49
lechu_ napisał/a:
Wzdłuż jej brzegu przebiega linia Wału Pomorskiego więc fantów z II wojny trochę da się znaleźć.
Według literatury fortyfikacje Pozycji Pomorskiej stykają się z rz. Piława na odcinku około 10 km, od j. Dołgie do jazu koło Nadarzyc, a konkretnie do Zalewów Nadarzyckich, które powstały już po wojnie. Po drodze jest spiętrzenie na jazie koło Starowic (też zalane po wojnie).
Walki w 1945 na tym odcinku trwały miesiąc - właściwie to front stał miesiąc i to w części na terenach obecnie zalanych.
Trochę się tym interesowałem i nurkowałem także, lecz jedyną ciekawostką były podwodne części jazów. Niestety, to dość daleko od miejsc w których najczęstszej bywam.
Czy faktycznie można znaleźć ślady potwierdzające walki (nie samą obecność wojsk) w tym rejonie i to także pod wodą?
Słyszałem już tyle opowieści, że ho, cho, z zatopioną kopułą pancerną z pancerwerka włącznie...
(pomijam tu U-Booty z j. Pile, zatopioną wyspę, etc.)
Tak na dobrą sprawę do nurkowania nadaje się odcinek od jeziora Długiego do jazu. Czyli jakies 3 - 4 km rzeki o średniej głębokości powiedzmy 3 metrów i szerokości 7 - 10 m. Niżej, aż do Nadarzyc to bardziej brodzenie. W samych Nadarzycach nurkowanie może być trudne ze względu na duże ilości roślinności i upierdliwe towarzystwo wędkarskie (trzeba się liczyć z perspektywą awantury, rękoczynów i wezwania policji w różnej kolejności). W tym rejonie ciężkich walk nie było, więc raczej będą to ślady obecności wojsk. Niemieckich, a potem Radzieckich. Sam nie szukam jakoś intensywnie ale pociski, hełmy czy części masek pgaz można znaleźć na 100%. A jezioro Pile to historia sama w sobie...Swoją drogą w Borneo od trzech lat nie ma oczyszczalni ścieków i w 2013...jezioro nie zakwitło!
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 14-02-2014, 10:22
Jak nurkowałem powyżej jazu Starowice, to faktycznie było tak jak piszesz.
Niestety, ja trafiłem na wodę w kategorii "zupa" pod względem temperatury i wizury...
A jak jest z nabijaniem gazu w twojej okolicy, znaczy się "w Borneo"?
Ostatnio jeździłem aż do Jastrowia.
Stopień nurkowy: D-Diver
Ilość nurkowań rocznie: 120
Oznaczenie stage: Teoś Pomógł: 6 razy Wiek: 60 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 400 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-02-2014, 13:19
Cytat:
Czy ktos może w Krutyni nurkował?
Tak
Krutynia mino że wszyscy znają nazwe i odcinek splywowy jest rzeką bardzo mało znaną. Dobrze zwiedzilem odcinek do jeziorka Lampackiego. Ale zwiedzając Krutynie mozna zahaczyć o zajefajne akweny tak" po drodze" Babieta wielkie i małe, przesliczne jeziorko Slupek, malenkie ale urokliwe jeziorka Gant i Mietkie, a sam slyw kajakiem Krutynią trwac może i kilda dni.
W okolicy to można nabic w Łubowie w OSP, w Czaplinku w ZCTN w ośrodku Drawtur, ale to raczej w sezonie, no i w Szczecinku w Murenie. Namiary są w necie. Woda w Piławie i Pilu jest coraz lepsza. W rzece jesienią zeszłego roku bylo koło 10 m widoczności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum