Stopień nurkowy: Air Diluent Deco CCR
Wysłany: 16-10-2013, 11:24
Hmm
po pierwsze sa to dwa oddzielne kursy wiec nie ma co laczyc
ADV REC TMX obejmuje zakresem to samo co ADV NX Diver + nurkowania TMX
ja zdecydowanie polecam ten TMX bo wiecej sie nauczysz i w sumie to bedzie ostatni sprawdzian przed technicznymi kursami - ja sie okaze ze sie nie nadajesz to przynajmniej bedziesz mial tmx rec wiec i ponizej 40m zejdziesz bezpiecznie (wg mnie ponizej 40 tylko tmx)
a jak bedziesz mial "tylko" nitrox to juz dal tych 8 m tmx pewnie nie bedziesz chcial robic dodatkowego kursu.
Cenowo tez bedzie lepiej
Ja robilem u Sebastiana Mroczkowskiego z Wawy i moge zdecydowanie polecic
Stopień nurkowy: IANTD NTMX, GUE C1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 132 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-10-2013, 11:31
Tak jak napisał kolega powyżej, tych kursów się nie łączy
Zdecydowanie A.R. TMX, jeśli nie chcesz oglądać szlamu na dnie jeziora, a możesz dojechać na zajęcia do Trójmiasta na parę weekendów, zapytaj o kurs na Bałtyku w divespot.pl
A1 można już dojechać z Łodzi poniżej 3 godzin ...
Po (i w tracie) ARTMX masz w zasięgu sporo wraków, do Abilli włącznie...
Stopień nurkowy: NTMX+
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 08 Paź 2012 Posty: 221 Skąd: Łódź
Wysłany: 16-10-2013, 14:06
Problem z tym, że wyczytałem, że kursy te można połączyć; są takie oferty szkół nurkowych, na jednym forum była też relacja z takiego kursu;
cytuję nfo ze strony jednej za szkółek:
"Co uzyskasz po tym kursie?
Po zakończeniu kursu będziesz potrafił w pełni świadomie, a co najważniejsze bezpiecznie realizować nurkowania dekompresyjne z użyciem różnych mieszanin nitroxowych oraz czystego tlenu, do maksymalnej głębokości 42 m.
Ukończenie kursu IANTD Advanced EANx (Nitrox) Diver, daje również możliwość kontynuacji szkolenia w technicznych programach IANTD takich jak IANTD Technical Diver lub IANTD Normoxic Trimix Diver.
Zaleca się łączenie programu IANTD Advanced EANx (Nitrox) Diver z programem IANTD Advanced Recreational Trimix Diver. Rozwiązanie takie daje możliwość poznania, zarówno od strony teoretycznie jak i praktycznej, korzyści płynących z nurkowania na rekreacyjnych mieszaninach trymixowych takich jak TMX 25/25."
Rozumiem, że można się spierać czy to połączenie kursów czy jeden pochłania drugi, ale czytając założenia obu z nich to raczej połączenie, bo Adv Rec Tmx zakłada już w zakresie głębokości Adv Ean stosowanie trimixu.
Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 461 Skąd: uk
Wysłany: 16-10-2013, 14:17
Michał Bińkowski napisał/a:
Zaleca się łączenie programu IANTD Advanced EANx (Nitrox) Diver z programem IANTD Advanced Recreational Trimix Diver.
Dokladnie to zrobilem na Malcie rok temu w koncu listopada.
Wspaniale nurkowanie, mnostwo cwiczen, troche frustracji ale bylo super. Najlepszy kurs // tydzien jaki w zyciu mialem.
Nurkujesz w twinie + 1 lub 2 stage do 48m. RObisz fajne deko i jako to okreslil moj instruktor "sharkujesz" na 6m
Zastanawiam sie nad Normoxic TMX &Tec w tym roku wlasnie z nimi.
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 132 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-10-2013, 14:56
Nieważna jest semantyka, po prostu nie daj się skasować za 2 kursy
Zapytaj instruktora, co więcej będzie na kursie łączonym ADV EANx + ARTMX w porównaniu do samego ARTMX ? Moim zdaniem absolutnie NIC
Wysłany: 16-10-2013, 16:11
Cytat:
Zapytaj instruktora, co więcej będzie na kursie łączonym ADV EANx + ARTMX w porównaniu do samego ARTMX ? Moim zdaniem absolutnie NIC
Pytanie czy będzie więcej nurkowań na programie obejmującym dwa kursy w porównaniu do programu obejmującego tylko jeden kurs. Jeżeli będzie więcej nurkowań; a pewnie będzie; to na pewno da to początkującemu nurkowi technicznemu całkiem dużo. Bardzo często zaczynający swoją karierę nurkowie nie zdają sobie sprawy ile się mogą nauczyć przez każde dodatkowe nurkowanie. Kurs i jego standardowe wymagania to jedno a uzyskiwane doświadczenie to drugie i na dłuższą metę pewnie nawet ważniejsze.
MSC
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 16-10-2013, 16:14
Maciek Orłowski napisał/a:
Nieważna jest semantyka, po prostu nie daj się skasować za 2 kursy
Dokładnie tak
To nie jest kwestia czy połączyć ale który wybrać, ja bym brał Adv Rec Tmx, no chyba, że porównanie ceny za kombo versus jeden = koszt jednego dodatkowego plastiku
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 461 Skąd: uk
Wysłany: 16-10-2013, 16:22
Maciek napisał/a:
Jeżeli będzie więcej nurkowań;
Wlasnie sprawdzilem logbook'a: Chyba wlasnie dlatego wybralem combo bo bylo wiecej nurkowan. Ja mialem ich 7 w ciagu 5 dni. Jesli robilbym tylko ARTMx bylo by chyba 4.
Ponizej wyjasnienie:
This program must include a minimum of 120 minutes of OW bottom time completed within 4 dives, 2 of which must be to depths between 100 fsw (30 msw) and 160 fsw (48 msw). If combined with a Deep Diver Program, the total dive time for both programs must include a minimum of 160 minutes completed within 6 or more dives. Even if the time and skill
Kod:
Cena za dodatkowe 3 nurki bez kursu byla chyba niemalze taka sama jak z kurs wiec wolalem wiecej ponurkowac i wiecej sie pouczyc.
_________________ Szukam realnych porad a nie kretynskich komentarzy. One moga sie przydac nie tylko w nurkowaniu.
Stopień nurkowy: IANTD IT
Wysłany: 16-10-2013, 16:28
Abramik napisał/a:
Wlasnie sprawdzilem logbook'a: Chyba wlasnie dlatego wybralem combo bo bylo wiecej nurkowan. Ja mialem ich 7 w ciagu 5 dni. Jesli robilbym tylko ARTMx bylo by chyba 4.
W sumie ? Czy tylko nurkowań, nazwijmy je głębokie, czyli poniżej 30m ?
Wysłany: 16-10-2013, 16:37
Sebastian Popek napisał/a:
W sumie ?
W sumie 7.
Nurki od tylu w metrach:
45,45,27,28,26,10,11,
czasy z reguly dlugie 50min - 90min.
10 i 11 metrow to dla sprawdzenia, skonfigurowania, poprawienia sprzetu + obsluga stage'y, rzucanie, podnoszenie, krecenie zaworami i inne duperele.
_________________ Szukam realnych porad a nie kretynskich komentarzy. One moga sie przydac nie tylko w nurkowaniu.
Wysłany: 16-10-2013, 17:21
Cytat:
Pytanie czy będzie więcej nurkowań na programie obejmującym dwa kursy w porównaniu do programu obejmującego tylko jeden kurs.
MSC
Chodziło mi o zakres materiału teoretycznego i praktycznego.
Jeśli ktoś chciałby mieć więcej nurkowań to chyba sensowniej rozszerzyć za dodatkową opłatą jeden, wybrany kurs niż w tym celu robić bliźniaczo podobny, drugi. Cenowo zapewne też wyjdzie korzystniej...
Zresztą robienie tego combo to takie trochę rozdwojenie jaźni - albo decydujemy się na nurkowania na powietrzu albo lekkim tmx na głębokości, do których uprawniają te kursy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum