Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 17-12-2013, 22:17
martin napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Ale gdyby zechciał polecieć jakiś zamachowiec, o którym służby specjalne wiedzą i którego mogliby wyłapać
Ogladasz za duzo amerykanskich seriali....
A bez metafor? (cytując Kwinto)
Jak jest to zabezpieczone, by telefonem nie posłużył się ktoś inny niż osoba zgłoszona jako pasażer? Ja nie korzystałem z tej formy biletu na samolot, więc mnie to zaciekawiło, a Ty deklarujesz znajomość tematu.
Czy np. mógłbyś dać mi swój telefon i rzeczywiście bez przeszkód doleciałbym na teren innego państwa bez konieczności legitymowania się po drodze?
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 17-12-2013, 22:49
Czy np. mógłbyś dać mi swój telefon i rzeczywiście bez przeszkód doleciałbym na teren innego państwa bez konieczności legitymowania się po drodze?
Wewnątrz shengen jest to możliwe, niekoniecznie z telefonem, wystarczy check-in w automacie albo w domu przez internet. Obsługa lotniskowa sprawdza tylko boarding passy, rzadko, ale czasami się zdarza, że do karty pokładowej chcą jakiś dokument tożsamości, ale bardzo rzadko. Martin cały czas podkreśla, że lata z bagażem podręcznym. Bez względu na formę odprawy, przy nadawaniu bagażu mogą poprosić o dowód tożsamości.
Paszport sprawdzają tylko jak opuszczasz/wracasz do Shengen.
Jacek Majek, pisze o przypadku, który wygląda z opisu na czarter a martin, pisze o lataniu regularnymi liniami. Te dwa systemy mogą się trochę różnić w detalach.
Jacek Majek, a co się stało z bagażem rodziny kolegi??
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 17-12-2013, 22:58
Tomek Płociński napisał/a:
Wewnątrz shengen jest to możliwe, niekoniecznie z telefonem, wystarczy check-in w automacie albo w domu przez internet. Obsługa lotniskowa sprawdza tylko boarding passy, /.../
to chyba wyjaśnia moje wątpliwości.
W sumie UE to jedno państwo, pozostałe państwa-strony traktatu z Schengen też niedaleko, więc samolot to taki trochę szybszy rower i nie ma co mnożyć trudności
Ale Egipt był podany jako cel podróży, więc jednak chyba się nie da "na telefon" tam dotrzeć (dla czytających w przyszłości: ten temat jest wydzielony z wątku "Egipt - termin wazności paszportu").
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 17-12-2013, 23:16
Ale Egipt był podany jako cel podróży, więc jednak chyba się nie da "na telefon" tam dotrzeć (dla czytających w przyszłości: ten temat jest wydzielony z wątku "Egipt - termin wazności paszportu").
Na tym chyba drobna rozbieżność opinii powstała, że każdy pisze ze swojego punktu siedzenia, które są troszkę odmienne.
Ja na dowód nie odważyłbym się pojechać do egiptu, więc to co cytuje Martin zweryfikowałbym w odpowiednim biurze. Być może w niemczech jest to możliwe, ale w pl bardzo wątpię, a już na pewno w przypadku czarteru by nie przeszło
Stopień nurkowy: P3 Pomógł: 12 razy Wiek: 41 Dołączył: 31 Paź 2011 Posty: 487 Skąd: Kraków
Wysłany: 17-12-2013, 23:58
Ja na dowód nie odważyłbym się pojechać do egiptu, więc to co cytuje Martin zweryfikowałbym w odpowiednim biurze. Być może w niemczech jest to możliwe, ale w pl bardzo wątpię, a już na pewno w przypadku czarteru by nie przeszło
W przypadku podróży z Polski do Egiptu paszport jest dokumentem wymaganym.
Można o tym przeczytać zarówno w internetowym poradniku Ministerstwa Spraw Zagranicznych "Polak za granicą" jak i na stronie samego ministerstwa.
Stopień nurkowy: Owd Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Sty 2012 Posty: 183 Skąd: Stockholm
Wysłany: 18-12-2013, 07:03
martin napisał/a:
Dla mnie EOD - dyskusje z kims, kto nerwowo klepie nie rozumiejac tego co czyta do niczego nie prowadza.
Behe do nerwowego stanu mi daleko, oj bardzo daleko...
Smieszamnie tylko opowaiadanie ktore piszesz (ale chyba zaczynam rozumiec pojecia "maloprawdopodobne" przy lotach samolotem
Ciesze sie ze tak latwo Ci idzie z lataniem z biletem w telefonie
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 18-12-2013, 09:39
Cytat:
A wizę w Egipcie to gdzie się wkleji? obok zdjęcia w dowodzie?
Przy przekraczaniu na dowod, dostajesz swistek na ktorym przyklejaja vize. Na swistku przyklejaja tez twoje zdjecie.
Być może w niemczech jest to możliwe
Sprawdzalem poprzez SerVisum, mozliwe ze wyszli z zalozenia, ze podrozujacy jest niemcem.
Bez względu na formę odprawy, przy nadawaniu bagażu mogą poprosić o dowód tożsamości.
Prosza zawsze - sprawdzaja czy "Ahmed the Terrorist" nie nadaje czego. Z tym ze tu czesto wystarcza cokolwiek, nawet prawo jazdy.
Cytat:
A bez metafor?
1.) Podroz samolotem jest przez mase ludzi uwazana za cos nadzwyczajnego, mimo ze niewiele rozni sie od podrozy tramwajem albo pociagiem. Tak samo jesli chodzi o bezpieczenstwo – jesli chcesz zrobic buuuu duzej ilosci osob, to n.p. taki ICE jet zdecydowanie ciekawszym i prostszym do likwidacji celem niz samolot – przy tym bardziej widowiskowym, ICE ma 750 miejsc siedzacych, moze transportowac do 1500 osob.
2.) Watpie ze odpowiednie sluzby znaja wszystkich terrorystow i ze wylapuja kogokolwiek poprzez kontrole paszportow.
3.) Bezpieczenstwo w samolocie jest czyms bardzo zludnym, biorac n.p. pod uwage jakie ciekawe rzeczy mozna wyprodukowac z artykulow dostepnych w DutyFree. Wystalczy srednio inteligentna malpka rzeby zrobic calkiem fajne feierwerki.
Cytat:
Jak jest to zabezpieczone, by telefonem nie posłużył się ktoś inny niż osoba zgłoszona jako pasażer?
Wcale. To samo zreszta jest z biletem z online check in, wydrukowanym w domu.
Gdzies tam wyzej pisalem, ze punkty gdzie dowod tozsamosci jest porownywalny z biletem sa przewidywalne – moga byc maksymalnie cztery – nadanie bagazu, security, boarding, sluzby celne przy wylatywaniu poza Szengen. Pierwsza mozesz ominac, dwie nastepne zaleza pewnie od lotniska (moje doswiadczenie to ponizej 5% lotow i jest to tylko szybka kontrola zdjecia i czy nazwiskao zgadza sie z tym na liscie pasazerow), ostatnie zawsze, ale bardzo zadko sprawdzaja kombinacje biletu i paszportu.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Wysłany: 18-12-2013, 10:22
martin napisał/a:
2.) Watpie ze odpowiednie sluzby znaja wszystkich terrorystow i ze wylapuja kogokolwiek poprzez kontrole paszportow.
Ja też wątpię, że znają wszystkich, ale jestem zdziwiony, że nie wiedziałeś o No fly list.
I lista w działaniu .
Nie dyskutuję o skuteczności rozwiązania, ale tez i nie o to chodzi w naszej dyskusji o możliwych zakłóceniach w podróży i sposobach ich unikania.
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 18-12-2013, 12:00
"No Fly" dotyczy tylko i wylacznie lotow z i do USA. I niekoniecznie ma cos wspolnego z terroryzmen - to jest lista osob ktore nie sa chciane na terenie USA. Slawne przyklady: Gabriel Kuhn albo Ilja Trojanow. Jak zajeb... dziala sam pokazales.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Wysłany: 18-12-2013, 15:11
Odnoszę (być może mylne) wrażenie, że celem nadrzędnym niektórych dyskusji, jest wykazanie kto ma lub nie ma racji, pozostawiając na bocznym torze główny cel danego wątku, czyli odpowiedź na zadane pytanie czy wskazanie rozwiązania problemu
Wysłany: 20-12-2013, 22:27
/.../odpowiedź na zadane pytanie czy wskazanie rozwiązania problemu/.../
rozwiązanie zostało podane: paszport ważny co najmniej pół roku od planowanego terminu opuszczenia Egiptu (nb. taką informację znalazłem też na stronach ambasady EG w UK; nasza zdaje się być uboższa).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum