Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2014, 21:35
No i koniec. Sporo pracy, i bardzo udane spotkania małe i duże.
W ostatnim dniu dwie ciekawostki.
Jedną usłyszałem na stoisku NoGravity.
Otóż stoisko odwiedził instruktor, którego Rafał zapytał o przydatność gumowego "pasa krocznego" w skafandrze z teleskopem.
Odpowiedź była następująca: pas jest dalece wskazany, dlatego, że jego brak powoduje wzrost oporów w czasie pływania do tyłu .
Druga sprawa nie mniej interesująca. Firma znana z produkcji bojek, wypuściła na rynek bojki z własnym zasilaniem (taka mini butelka z gazem) w kolorze, uwaga... czarnym . Ponoć są najlepiej widoczne u zgubionych nurków, widocznych na linii horyzontu.
Jutro powrót do Polski.
Do zobaczenia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 26-01-2014, 23:23
Wojtek Filip napisał/a:
Odpowiedź była następująca: pas jest dalece wskazany, dlatego, że jego brak powoduje wzrost oporów w czasie pływania do tyłu
No i wszystko jasne. Teraz wreszcie wiem, dlaczego mi nie wychodzi!
Wojtek Filip napisał/a:
bojki z własnym zasilaniem (taka mini butelka z gazem)
Za Sokratesem: niewiarygodne, bez iluż to rzeczy mogę się obejść!
Specjalne skrzydła techniczne z systemem zrzutu powietrza z powrotem do butli też już były prezentowane, czy to dopiero na targach 2015?
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2014, 23:53
Adam Jaworski napisał/a:
Specjalne skrzydła techniczne z systemem zrzutu powietrza z powrotem do butli też już były prezentowane
Nie, ale np. NRC (taka firma specjalizująca się w membranach do robienia nitroksu) zaprezentowała ciekawy analizator do ean'u.
Małe pudełeczko mieszczące sensor O2 i przycisk.
Wchodzi się na stronę, pobiera aplikację na smartfona (podobno dowolnej maści), naciska ten przycisk i... na ajfonie pojawia się panel sterujący (kalibracja, stan baterii etc) i tam odczytujemy pomiar (analizator oczywiście przykładamy do flachy).
Małe, funkcjonalne, do zawieszenia na szyi, brzydkie trochę niestety (dyzajner robi projekty membran ) - aż pomyślałem, że gdyby Bolo dostał bebechy, to zrobiłby taką obudowę że .
S. Lem
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 26-01-2014, 23:56
Czyli co - czujnik z modułem komunikacyjnym i soft na smartfona, żeby obczajoną zawartość tlenu wyświetlić na ładnie wyglądającym ekranie?
Wysłany: 27-01-2014, 00:07
Dokładnie.
Komunikacja Bluetooh minimum 4.0 .
S. Lem
Wysłany: 27-01-2014, 16:27
Tomek Płociński napisał/a:
teraz sprzęt nie musi już tylko działać, MUSI jeszcze ładnie wyglądać
Ujałbym to inaczej: bardzo dobrze, że minęły czasy kiedy sprzęty musiał tylko działać - lubię kiedy dobrze wygląda .
Za to znakiem czasu jest to, że taki czy inny sprzęt niekoniecznie jest potrzebny, ale najlepiej żeby był zgodny z obowiązującą modą: przyjechałem na nurkowisko korzystając z nawigacji w telefonie, zatelefonowałem do domu, że jestem bezpieczny, potem jeszcze oznaczyłem miejsce gdzie jestem i polubiłem, że znajomy zjadł właśnie drożdżówkę i... rozładowała się bateria, a miałem jeszcze zrobić analizę gazu...
S. Lem
Wysłany: 27-01-2014, 17:43
Jeszcze dwie ciekawe, kolorowe propozycje Halcyona.
S. Lem
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 27-01-2014, 17:46
dodaj jeszcze,
obliczyłem profil dekompresyjny, ilość potrzebnych gazów, zrobiłem sesję zdjęciową akwenu, sprzętu oraz wiewiórki
Wojtek Filip napisał/a:
rozładowała się bateria,
dlatego masz w bagażniku agregat prądotwórczy ewentualnie kabelek do podpięcia w gniazdo USB w samochodzie (żeby nie zabrakło redundancji - kabelki muszą być dwa )
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Wysłany: 27-01-2014, 17:49
A ja wiem, komu sie bedzie podobalo to drugie skrzydlo
Stopień nurkowy: tmx
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: dan Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 399 Skąd: Stolyca
Wysłany: 27-01-2014, 22:13
niestety nie byłem- dziś rozmawiałem ze znajomymi, podobno było dużo cikeawych rzeczy.
Uwagę znajomego zwróciła super-hiper sprężarka, która miała w sobie nawet czujnik dwutlenku węgl,- po przetestowaniu jej na hali wyszło że stężenie jest wyższe od zalecanego
_________________ DiveProject-nurkujemy nawet w wodzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum