Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 28-02-2014, 10:09 znaki drogowe
witam,
mam prośbę - czy ktoś z Was zna może ustawę/rozporządzenie dotyczącą podstaw prawnych ustawiania znaków w Polsce? Chodzi mi o to kto i w drodze jakiego aktu prawnego może ustanowić umieszczenie znaku drogowego.
Wujek gugle podrzucił mi dwa rozporządzenia - jedno o warunkach technicznych dotyczących znaków a drugie o znaczeniu poszczególnych znaków, ale nie znalazłem na razie aktu prawnego, który reguluje to kto i w drodze czego może podjąć decyzję o usytuowaniu znaku - nie wiem Rada Miasta, Prezydent...?
będę wdzięczny za popmoc... i dalej szukam
pozdrawiam
k
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 28-02-2014, 17:45 Re: znaki drogowe
klon napisał/a:
kto i w drodze czego może podjąć decyzję o usytuowaniu znaku - nie wiem Rada Miasta, Prezydent...
Zależy od drogi;
- gminne - gmina,
- powiatowe - powiat,
- wojewódzkie - Urząd Marszałkowski,
- ...
Robisz/zlecasz "Projekt stałej/czasowej organizacji ruchu - znak... na drodze... w miejscu..." (prosty: mapa orientacyjna, sytuacyjna 1:500 lub 1:1000, stan istniejący, nowy znak, ewentualnie foto widoku obecnie i fotomontaż planowanego, trochę sztampowego opisu z czego znak, etc.), dajesz do zatwierdzenia u zarządcy i Policji.
W wypadku dróg wojewódzkich i ważniejszych zatwierdza go zarządca odcinka a dopiero następnie URZĘDNICY "wojewódzcy" lub "krajowi". (Podobnież na tych szczeblach raczej trudno spotkać osoby przychylne najbardziej nawet uzasadnionym inicjatywom )
Stopień nurkowy: jest
Oznaczenie stage: sebek Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 46 Skąd: Polska
Wysłany: 01-03-2014, 00:07
W Warszawie inżynier ruchu na podstawie projektu organizacji zaopiniowanego przez komendanta policji ( w zależności od drogi) miejskiego lub wojewódzkiego i zarządcę drogi.
1.Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r., poz. 1137 z późn. zm.).
2.Ustawa z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 260 z późn. zm.).
3.Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz.1393).
4.Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 43, poz.430).
5.Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem (Dz. U. Nr 177, poz.1729).
Nie wiem jak teraz ale kiedyś droga przez mękę.
Pozdrawiam
Sebastian
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 03-03-2014, 08:58
dziękuję Wam wszystkim - przerabiam temat bo na uliczce (droga wewnętrzna), wszyscy mamy garaże (mieszkańcy osiedla), przed którymi spokojnie sobie do niedawna parkowaliśmy. Ostatnio pojawił się znak "zakaz postoju" a straż miejska zostawia za wycieraczkami jakieś informacje typu, że "jak jeszcze raz cię przyłapiemy to zobaczysz..." ponieważ nie doczytałem nigdzie, że taki znak może postawić zarządca drogi a jednocześnie ani Prezydent Poznania, Rada Miasta czy Zarząd Dróg Miejskich nie wydali takiej uchwały (czy czegokolwiek tam) w tej sprawie to zacząłem troszkę temat drążyć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum