Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2014, 13:06
Mamy już datę dodatkowego dnia zajęć o trymie i pozycji.
Spotykamy się w przyszłym tygodniu, w środę 19 marca o 19:00
Do zobaczenia!
Wojtek
Jeżeli komuś z listy dodatkowej ten termin nie odpowiada, proszę o informację, ktoś inny może wtedy skorzystać.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: Fundamentals GUE
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: Andy Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 841 Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 13-03-2014, 13:52
Halo halo
na dzis zwolniło sie jedno miejsce na spotkanie z Wojtkiem, jak ktos wielce chętny prosze o kontakt
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-03-2014, 15:42
Kuba Janowicz napisał/a:
Licze na wasza wyrozumiałość.
Nie ma szans .
Co w zamian?
Kawa dla wszystkich (a nie tylko dla 7 )?
S. Lem
Stopień nurkowy: AOWD
Wysłany: 14-03-2014, 00:33
Wojtku, zgódź się na zmianę terminów
Kuba zrobił dziś przepyszną herbatę porzeczkową
A poza herbatą było wiele interesujących tematów.
Już wiem, dlaczego moja głowa uderza w zawory.
Wiem również jaka jest prawidłowa pozycja:
1) widzieć
2) cyc do przodu
3) *luz
i wiele innych
więc dla tych co nie byli a zastanawiają się czy warto - to warto
Wysłany: 15-03-2014, 07:10
Kuba Janowicz napisał/a:
Mały kijek drewniany
To się nazywa patyk trymowy...
S. Lem
Stopień nurkowy: IANTD AdvNx, GUE Fun
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: PIOM
Wysłany: 16-03-2014, 11:58
Wojtek Filip napisał/a:
Kuba Janowicz napisał/a:
Mały kijek drewniany
To się nazywa patyk trymowy...
Ostatnio widziałem że masz wytrymowane ołówki (w wetnotesie), teraz się dowiaduję że trymujesz również patyki. Wojtek czy to już nie jakaś forma obsesji???
Wysłany: 16-03-2014, 17:23
Piotr Michałek napisał/a:
Ostatnio widziałem że masz wytrymowane ołówki
Hehe... raczej wyważone . Ma to wymiar czysto praktyczny: puszczony ołówek czeka aż go złapię, ani nie tonie, ani nie wypływa. Sposób wynika z praktyki związanej z częstym używaniem wetnotesu i gubieniem ołówków .
Piotr Michałek napisał/a:
Wojtek czy to już nie jakaś forma obsesji???
słyszałem, że w łóżku śpię w idealnym trymie, a pani w piekarni mówię żeby trzymała "wysoki przód" kiedy podaje mi bułki z niższej półki .
Piotr,
Pewnie zależy to od punktu widzenia, ale nie wykluczam że "obsesja", to przykrywka do zwykłej bylejakości, którą usprawiedliwiamy wszystko co wymaga pracy, treningu i jest inne niż sami robimy?
No bo skoro ja już jestem deep, trimix i cave, a w zaszłym roku zaczynałem nurkować, to co mi tu koleś będzie opowiadał o jakimś trymie, skoro mój instruktor mówi, że czas na rebreather?
Moją obsesją jest bezpieczne nurkowanie, a takie z mojego punktu widzenia związane jest z komfortem.
W wypadku nurków początkujących mało kto przejmuje się ich rzeczywistym komfortem - ważne są kolejne stopnie, super sprzęt, jak największa głębokość, która jest takim hm... przedłużaczem ?
Jeżeli instruktor mówi "super, przybij piątkę, bo już potrafisz to zrobić", to przecież głupio się przyznać, że nie potrafię - ale skoro instruktor tak powiedział, to pewnie tak jest...
Nurek to super klient - tym lepszy, im mniej wie o nurkowaniu - takie podejście odrzuca jednoznacznie patyki trymujące i świadome nurkowanie - chcesz się czegoś więcej dowiedzieć? Jutro możemy zacząć kolejny kurs - sam nie myśl, ja Ci powiem jak to jest!
Nie ma czasu na poprawę stylu, bo przecież "jak zrobisz xxx nurkowań to samo zacznie wychodzić" . Łatwo takiego nurka przekonać do jakieś metody szkolenia, pokazać, że idealnie trafił i że wszyscy inni się mylą... Smutne jest to, że jakże często ten biedny nurek w to wierzy.
Natomiast rewelacja to dla mnie na początku niepewny, a potem coraz szerszy uśmiech osób, które zaczynają rozumieć jak to wszystko działa. Wiem jak dobrać skafander, bo znam potrzebny zakres ruchu. Wiem gdzie założyć balast i co zrobić żeby go przesunąć - mało tego wiem gdzie i o ile go przesunąć .
Osoby te sprawdzają na sobie czy mają rację korzystając z partnera, który w ten sposób się sam uczy.
Ostatni wieczór nurkowy właśnie taki był (powinienem napisać raczej noc nurkowa - bo zasiedzieliśmy się baaardzo długo i Kuba omal nas nie zaczął wyganiać ) .
Świadomość, czyli wiedza pokazana w najprostszy możliwy sposób pokazująca jak co działa to początek pewności, której często brakuje początkującym - mam nadzieję, że uda nam się to choćby w niektórych przypadkach zmienić .
...a kolejne spotkanie ze Świadomym Nurkowaniem już w najbliższy czwartek.
Do zobaczenia,
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 16-03-2014, 19:52
Dla porządku.
W najbliższą środę 19.03 zapraszam na spotkanie dotyczące
Wraków Ławicy Słupskiej, które poprowadzi Marek Cacaj.
Spotkanie ma charakter otwarty. Start o 19:00
W czwartek 20.03 dogrywka dotycząca trymu.
To spotkanie jest przygotowane dla zamkniętej grupy osób. Maksymalna ilość uczestników 12 osób.
Na dzisiaj lista wygląda tak:
1.Magdalena Starek (OWD)
2.Łukasz Stelmaszczyk (OWD)
3.Kasia Burgemejster (AOWD)
4.Marcin Boguś (P2)
5.Marcin Prekiel (P2)
6.Asia Miziuła (P2)
7.Artur Galiński (AOWD)
8.Grzegorz Walijewski (AOWD)
9. Marcin Banasiak (DM)
10. Łukasz Potorski (P3)
11. Anita Klimek-Jezierska (AOWD)
12. Sinan Ozkan (OWD)
Jeżeli ktoś nie może wziąć udziału, albo chciałby dołączyć - proszę o informację na maila: wojtek@gue.com .
W zgłoszeniu proszę wpisać:
- imię i nazwisko
- stopień nurkowy
- posiadany sprzęt nurkowy
Na zajęcia zabieramy swój ocieplacz, skafander, płytę z uprzężą lub jacket oraz karimatę lub koc do leżenia na podłodze.
S. Lem
Wysłany: 18-03-2014, 13:04
Na czwartkowe spotkanie dogrywkowe mamy komplet .
Do zobaczenia,
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 20-03-2014, 15:51
Sprzęt jest jednym z najistotniejszych elementów pozwalających na bezpieczne i komfortowe nurkowanie.
Jego dobór często bywa przypadkowy. Rzadko łączymy źle dobraną bieliznę z kłopotami przy kręceniu zaworami, a jeszcze rzadziej kojarzymy brak pasa krocznego w zwykłym jackecie jako powód pływania w pozycji "na konika".
Dlaczego tak się dzieje?
Bo nie mieliśmy okazji zapoznać się dokładnie z zasadami właściwego:
1. Doboru sprzętu.
2. Jego dopasowania.
3. Właściwego używania.
-Jak w 3 sekundy przeregulować uprząż z jednego kawałka taśmy?
-Pływam z pojedynczą butlą - jaki wybrać jacket?
-Duży czy mały - jaki worek do twina?
-Czy długi wąż musi mieć 2 metry - technika walki z boa dusicielem ?
...a ja nie jestem żadnym DIRowcem i nie muszę się przejmować sprzętem
Czy aby na pewno ?
Nasze 3 spotkanie poświęcone będzie sztuce unikania pomyłek w doborze sprzętu.
Zapraszam na Wieczór Nurkowy w czwartek 27 marca.
Zaczynamy o 19:00
Do zobaczenia,
Wojtek
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum