Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2014, 14:58 Obejmy do twina alu
Hej.
Kupię (chętnie nowe) obejmy do twina złożonego z butli aluminiowych S080.
Może ktoś wie gdzie takie są do kupienia od ręki?
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: P2 Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 39 Skąd: Konstancin-Jez. / Olsztyn
Wysłany: 12-03-2014, 15:25
Wojtku,
Korzystając z okazji, czy mógłbym prosić, abyś po krótce opisał jak taki tween się zachowuje w stosunku do takiego z 12 stalowych ?
Zastanawiam się nad tym w kontekście SM, gdzie takie butle są chyba najpopularniejsze. Nie wiem czy słusznie sobie myślę, że w takim wypadku mógłbym mieć i najpopularniejsze butle do SM i po skręceniu te same butle do tweena BM.
Dziękuję i pozdrawiam.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2014, 15:26
Super - Martin dziękuję
Żeby tak było z PL z fakturą to w ogóle bomba .
S. Lem
Wysłany: 12-03-2014, 15:35
Marcin P napisał/a:
jak taki tween się zachowuje w stosunku do takiego z 12 stalowych ?
Cześć Marcin.
Same minusy:
-cięższy
-mniejsza pojemność
-niestabilny pod wodą (to takie 2 skręcone stejdże)
-koroduje w miejscach kontaktu z obejmami
-gorzej układają się węże (większa średnica butli, krótsza szyjka)
Ciekawe jak mi teraz naciśniesz "pomógł" ?
S. Lem
Stopień nurkowy: IANTD AdvNx, GUE Fun
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: PIOM
Wysłany: 12-03-2014, 17:34
Wojtek to w takim razie jaka jest przyczyna składania twina z takich flaszek?
Jak rozumiem musi istnieć jakiś plus (chyba raczej wielgachny PLUS) który zrekompensuje tych kilka minusów
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-03-2014, 17:41
Piotr Michałek napisał/a:
Jak rozumiem musi istnieć jakiś plus (chyba raczej wielgachny PLUS) który zrekompensuje tych kilka minusów
zapewne brak dostępności flaszek stalowych w egy, bądź innym egzotycznym kraju:)
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 12-03-2014, 17:42
Chyba po prostu tam, gdzie się czasem lata (typu Egipt) są głównie takie flaszki, więc i twiny są głównie na takich
Jak wygląda kwestia zaworów i separatora do takich flaszek? Jakby ktoś planował wyjazd gdzieś daleko i chciałby w Polsce skręcić sobie twina z takich flaszek, jak będzie miał tam na miejscu, to dużo jest z tym zachodu? Czy po prostu wystarczy rozkręcić swojego stalowego i mieć dwa wolne stejdże? No bo obejmy to rozumiem, że muszą być po prostu inne i tyle, ale reszta?
Wysłany: 12-03-2014, 18:22
Piotr Michałek napisał/a:
Zazwyczaj związane to jest z brakiem producenta butli na miejscu i importem, który "z jakiegoś powodu" obejmuje głównie butle alu - np. Egipt.
Tutaj większość butli ma ok. 10 lat, a opcją bywa "gruba berta"
Nasze "chude" 12tki są bardzo niewygodnymi butlami w miejscach, gdzie turystyka nurkowa jest mocno rozwinięta.
Konkurencją dla S080 w takich miejscach są zwykle najtańsze na rynku "grube berty" - małe pękate 12 stalowe.
Dodatkowym atutem może być długi okres bezprzeglądowy w wypadku falch alu (oczywiście jest to zależne od przepisów w danym kraju, a te potrafią się zmieniać).
Adam Jaworski napisał/a:
Jakby ktoś planował wyjazd gdzieś daleko i chciałby w Polsce skręcić sobie twina z takich flaszek, jak będzie miał tam na miejscu, to dużo jest z tym zachodu? Czy po prostu wystarczy rozkręcić swojego stalowego i mieć dwa wolne stejdże?
Nie znam nikogo kto to robi i jest zadowolony.
Próbowałem swego czasu jeździć z manifoldem i obejmami w miejsca gdzie nie było twinów - zrobiłem to 2 razy i zmieniłem miejsca na takie gdzie twiny są . Wykręcenie zaworu z butli, w którą był wkręcony w czasach cesarza Nurkusa VI bywa mocno kłopotliwe, a kiedy okazuje się, że zawór dodatkowo się uszkodził, a twina dalej nie ma, to lepiej nie próbować.
Mam też próbę wakacji rowerowo nurkowych, na które rozkręciłem twina i... wkurzałem się, bo nie chciało mi się go potem skręcić (żeby nie zrobić tego 2 raz, sprzedałem szybko zaślepki do zaworów ).
...a obejmy w PL ktoś mi może wypatrzył ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 12-03-2014, 18:36
Adam Jaworski napisał/a:
choć domyślam się, że cena
łola boga...
Myślałem, że wiem ile kosztują drogie obejmy
Dojczland Dojczland iber ales
Martin - zapomnij o drugim zdaniu w moim komentarzu do Ciebie .
S. Lem
Wysłany: 13-03-2014, 14:52
Amen.
Czekam z niecierpliwością.
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum