Koleżankom i Kolegom nie korzystającym z FB mogę wysłać zdjęcia na maila - zainteresowanych proszę o kontakt pod adresem Kowikowi1979(na)wp.pl lub daniel.kowalski(na)astellas.com
_________________ Daniel Kowalski 668 016 570 / 600 439 472
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Twoje koty wyglądają na mocno nurkowe, więc spróbuj tam.
Swoją drogą trochę za wcześnie na ich rozdzielenie z mamą. Chyba że są tylko maluchy bez mamy?
Powodzenia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Swoją drogą trochę za wcześnie na ich rozdzielenie z mamą. Chyba że są tylko maluchy bez mamy?
Wojtek, weź mnie nie strasz ;-/ Mój weterynarz stwierdził, że nie ma żadnego problemu.
Trzy z czterech kotów już znalazły nowe domy, a szaraczek chyba zostanie u mnie.
_________________ Daniel Kowalski 668 016 570 / 600 439 472
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-06-2014, 06:48
Nie mam najmniejszego zamiaru Ci straszyć .
Maluchy uczą się od matki i przyswajają największą ilość informacji do 12 tygodnia życia - to takie kocie pierwsze 5 lat życia małego człowieka , ważne jest też karmienie przez matkę w tym czasie oraz to, że od 10-12 tygodnia kociaki zaczynają się uczyć przełożenia tego co dzieje się poza ciepłym brzuchem matki na ich bezpieczeństwo. Uczą się zapachu ludzi i otoczenia w sposób pozwalający im ustalić co jest bezpieczna, a co nie, łatwiej przychodzi im socjalizacja z nowymi opiekunami - m.in. dlatego większość hodowli oddaje koty do adopcji najwcześniej po 3 miesiącach . Całość życia małego kociaka jest podzielona jak dobre szkolenie OWD . Braki mogą odbijać się w późniejszym czasie.
Nie mniej wiele osób przygarnęło małe kocięta znalezione w różnych miejscach wcześniej i na oko wszystko gra. Nie robiłbym alarmu, z tego powodu, ale przemyślałbym dodatkowy miesiąc w domu - będzie więcej zabawy .
Z ciekawości: czy kotki już przestały popijać mleko matki i zjadają samodzielnie karmę dla maluchów? To zwykle dosyć wyraźny moment, kiedy matka niezbyt chętnie już sama karmi, a małe chętniej siedzą w misce z jedzeniem - to taki wyznacznik samodzielności małego kociaka - stąd "techniczne" minimum adopcyjne to trochę ponad 2 miesiące.
Powodzenia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum