Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-06-2014, 12:17
Daria Boruta napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Paweł Boruta napisał/a:
/.../tragedię człowieka, który poświęcił 15 lat życie i wór pieniędzy na budowę i działanie bazy nurkowej, /.../
ooo, masz ciekawe informacje. Baza nie przynosiła dochodu? Ja sądziłem, że to po prostu był biznes?
Flaki się przewracają od tego rozpatrywania WSZYSTKIEGO a kategoriach biznesu
I to jest tragedia tego kraju. Gdzie osoba prowadząca firmę i to na domiar złego dochodowa to wróg publiczny nr 1 a ten co krzyczy dawać mi tu za darmo!!! Mi sie należy!!! To bohater. A tym czasem fakty są takie ze nic nie jest za darmo. Tam gdzie praca ludzka lub nadzór administracyjny wszystko jest płatne z tym ze zapłacić za to musza swoimi podatkami ci którzy prowadzą biznes. Dlatego jak słyszę "za darmo" to łapie sie za kieszenie bo wiem ze złodzieje są w pobliżu i juz czają sie na nasze pieniądze.
Może radykalny jestem w swojej ocenie ale nie walczę z tym bo jak widać po wyborach do PE jest nas co raz wiecej. Ja jestem ultra skrajnym katolikiem choć równie dobrze mógłbym być islamista lub ateista ważne aby to był ultra skrajny profil jestem zdecydowanym przeciwnikiem globalizmu i komunizmu europejskiego jestem przeciwnikiem demokracji i wszelkich regulacji prawnych ustanawianych przez aparat władzy reprezentujący interesy tłumu żądającego darmochy.
Możliwe ze takie poglądy mogą burzyć spokój większości ale jak pokazuje aktualna sytuacja ekonomiczna i geopolityczna to ja mam racje i to moje poglądy są trendy
A prawo do koparek Mirka Kierepki jest dla mnie czymś wręcz symbolicznym bo to on ze zbankrutowanego dołu w ziemi metodami gospodarskimi zrobił warsztat pracy dla wielu instruktorów i dla pracownikow. To on spowodował ze dziurę jaka jest zapyziałe Jaworzno odwiedzają ludzie z całej Polski i z zagranicy.
Ten kamieniołom nie miał żadnej wartości gdyby nie jego baza. Dzisiejsze dekrety unijne czy urzędów miejskich maja dla mnie taka sama wartość co dekrety NSDAP czy Bieruta.
A ktoś kto próbuje żerować na tym i liczy na darmoche budzi we mnie wstret
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-06-2014, 12:50
Adam Frajtak napisał/a:
I to jest tragedia tego kraju. Gdzie osoba prowadząca firmę i to na domiar złego dochodowa to wróg publiczny nr 1 a ten co krzyczy dawać mi tu za darmo!!! Mi sie należy!!! To bohater.
w pełni się zgadzam.
Strasznie mnie smuci, gdy ktoś z chęci osiągnięcia zysku na wolnym rynku czyni zarzut. Przecież to jest istota humanizmu: służyć innym w sposób, w jaki najlepiej to robimy.
Adam, z ciekawości: czytałeś Ayn Rand?
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-06-2014, 13:26
[quote="Jarek Andrzejewski"]
Adam Frajtak napisał/a:
Adam, z ciekawości: czytałeś Ayn Rand?
Tak ale najbardziej cenie Naomi Klein a jej No Logo to dla mnie biblia. Oriana Fallaci to mój autorytet w obszarze wartości cywilizacji judeochrześcijańskiej. Aleksander Dugin jest niezłym źródłem przemyśleń na temat słowiańskiej tożsamości a Georg Friedman założyciel Stratforu pozwala zrównoważyć skrajne opinie wcześniej wspomnianych
Gdzie osoba prowadząca firmę i to na domiar złego dochodowa to wróg publiczny nr 1 a ten co krzyczy dawać mi tu za darmo!!!
Nie mylisz faktów ?? Przecież Marek nie pchał się za darmo gdy firma Orka była dzierżawcą terenu , jechał i grzecznie płacił . I dziś nie krzyczy dawać mi za darmo , tylko wchodzi na teren należący do Państwa czyli tak jakby wchodził np. do lasu należacego do Lasów Państwowych (tam tez panuja pewne obostrzenia ale nikt na razie nie każe płacic ) . Od 23 czerwca będzie musiał dostosować sie do ustaleń poczynionych przez nowego dzierżawcę i najprawdopodobniej to uczyni . Czyli Twój punkt widzenia jest zupełnie nie na miejscu
Tak ale najbardziej cenie Naomi Klein a jej No Logo to dla mnie biblia. Oriana Fallaci to mój autorytet w obszarze wartości cywilizacji judeochrześcijańskiej. Aleksander Dugin jest niezłym źródłem przemyśleń na temat słowiańskiej tożsamości a Georg Friedman założyciel Stratforu pozwala zrównoważyć skrajne opinie wcześniej wspomnianych
Biblia w rozumieniu "Jak zawłaszczyć publiczną przestrzeń i zrobić na tym biznes", czy też "Jak dostrzec i przeciwdziałać temu procesowi."
Jak w tym drugim znaczeniu to mi wychodzi, że Adam to Ty jednak stary lewak jesteś .
Wysłany: 13-06-2014, 15:46
kindofblue napisał/a:
Jak w tym drugim znaczeniu to mi wychodzi, że Adam to Ty jednak stary lewak jesteś .
Raczej pogranicze extremalnego liberalizmu i anarchii z silnym akcentem na wolność jednostki w całym obszarze strefy życiowej.
Lewakiem nie jestem bo zarówno faszyzm komunizm i teraz trzeci z totalitarnych ustrojów globalizm jest mi mentalnie obcy zresztą jak każdy inny system polityczny.
Stopień nurkowy: Owd Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Sty 2012 Posty: 183 Skąd: Stockholm
Wysłany: 17-06-2014, 15:01
Adam Frajtak, tak czytam co piszesz od samego początku i myślę sobie że robisz to niepotrzebnie...
Większość i tak nie zrozumie, albo inaczej. Jeśli nowy właściciel da ciała z inwestycją i stanie się dokładnie tak jak pisałeś, pod wodą będzie można zobaczyć psy z przywiązanym kamieniem do szyi puszki i śmieci nad woda i zużyte prezerwatywy na brzegu, może wtedy załapią o czym piszesz...
Patrząc na to wszystko z boku, z kraju vikingow gdzie tez się spotkałem z puszkami przy nurkowisku gdzie wrzucaliśmy pieniądze. za co ?? Za to że nad wodą jest czysto, bo stoi toitoi są wyznaczone parkingi i miejsca na ognisko a pod woda moge coś zobaczyć....
Ktoś to zrobił i nie obchodzi mnie czy jest właścicielem czy nie, za jego prace warto zapłacić by spędzić czas w fajnym miejscu.
Marek Łącki napisał/a:
Polecam nury z całą rodziną bez opłat na trawce.Nareszcie można zrobić sobie piknik rodziny.Do tej pory osoby nie nurkujące też płaciły nie korzystając z wiat i pomostów.
nie zabrać rodziny nad wodę bo muszą zapłacić.
ta nasza "cebulaczkowatość...." za 30 zł...
Marku oczywiście nic do Ciebie nie mam, jednak twoja postawa podobnie jak Adama napawa mnie niesmakiem.
Życzę Ci żebyś nigdy nie musiał rezygnować z nurkowania i pikniku rodzinnego tylko dlatego że ktoś Ci "zas**ł" cały brzeg nad akwenem i nie było komu tego ogarnąć....
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 17-06-2014, 15:05
Nowy właściciel ujawnił się na FN i napisał, co następuje:
Cytat:
Szanowni nurkowie !
K.I.G. Konsorcjum Inwestycji Gospodarczych Sp. z o.o. ma przyjemność poinformować, iż z dniem 25.06.2014 stanie się pełnoprawnym dzierżawcą terenu bazy nurkowej przy ul. Płetwonurków w Jaworznie .
Firma nasza od 2010 r . związana jest ze sferą sportu i rekreacji , jak i z szeroko rozumianą kulturą fizyczną .
Plany i koncepcje stworzenia multicentrum sportowego dojrzewały w nas od ponad 15 lat . Obserwując na co dzień przytłaczający wpływ cywilizacji na zdrowie i kondycje społeczeństwa , stwierdziliśmy , że sport i rekreacja to wyzwanie jak i bardzo interesująca sfera działalności – w tym i gospodarczej .
W 2010 staliśmy się właścicielem Krytej Pływalni w Jaworznie o wymiarach olimpijskich .
Podtrzymanie działalności prowadzonej w tym obiekcie , jak i podnoszenie jakości i poziomu usług są dla nas priorytetem . Roczny okres funkcjonowania basenu oraz zadowolenie naszych klientów pozwoliło nam podjąć kolejną odważną decyzję - zakupu terenu boiska „Górnik „ celem rozwinięcia Kompleksu Sportowego Via Sport . Przedstawiony w procedurze przetargowej , plan zagospodarowania terenu sumiennie realizujemy .
Jak doskonale Państwo widzą , szeroko rozumiana tematyka sportowa jest nam bliska .
Postanowiliśmy zatem wziąć udział w przetargu na zakup kamieniołomu przy ul. Płetwonurków .
Teren ten doskonale wpisuje się w charakter naszej działalności i w sposób znaczny umożliwia poszerzenie naszej oferty aktywizowania społeczeństwa .
Pragniemy poinformować , że działalność bazy zostanie podtrzymana i w perspektywie czasu rozwinięta . W połowie Września 2014 przedstawimy Państwu pełny plan zagospodarowania terenu .
Chcemy na terenie ”koparek” stworzyć nowoczesną , prestiżową bazę nurkową, która będzie w stanie sprostać oczekiwaniom każdego nurka - już w tej chwili wspiera nas wiedzą i swoim doświadczeniem , grono pasjonatów i szkoleniowców tego pięknego sportu .
Drodzy nurkowie !
Wierząc , że dialog jest fundamentem sukcesu ,pragniemy otworzyć szeroką dyskusję dotyczącą Waszych pomysłów i oczekiwań związanych z Jaworznicką bazą nurkową . Jesteśmy przekonani , iż otwarcie się na społeczność nurkową i wsłuchiwanie się w jej głos , pozwoli nam wspólnie uczynić to piękne miejsce , prestiżowym w opinii każdego nurka .
Zachęcamy do wyrażania opinii , ciekawych uwag i spostrzeżeń ,do szerokiego dzielenia się swoimi obserwacjami z wielu akwenów , które to mogą się okazać cenne przy tworzeniu planów rozbudowy bazy nurkowej w Jaworznie . Z nadzieją na owocną współpracę :
Zarząd
K.I.G.
Konsorcjum Inwestycji Gospodarczych Sp. z o.o.
Stopień nurkowy: CCR, CAVE, TMX Diver
Ilość nurkowań rocznie: 150
Ubezpieczenie: PROSLV
Oznaczenie stage: DYNAR Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Lut 2011 Posty: 473 Skąd: Nadarzyn
Wysłany: 17-06-2014, 19:20
ładnie brzmi, a jeszcze ładniej by zabrzmiało gdyby nowy właściciel skrobnął kilka słów na temat co od wspomnianego 25 czerwca, do rzeczonego spełnienia marzeń nurkowych , czyli uruchomienia "super Centrum Nurkowego". Skoro pomysł zostanie przedstawiony na jesieni, mozna założyć że przy sprawnym zarządzaniu przez kolejne 12 miesięcy powstanie owe CN. Ale przez ten okres ludziska będą chcieli nurkować, z czego zapewne doradcze grono zdaje sobie sprawę i fajnie byłoby rzeczowo napisać, czy baza będzie czynna, czy będzie to na ten czas samograj, czy można się spodziewać jakiejś infrastruktury tymczasowej czy partyzantka? Na dniach przejęcie, czy może udało się odkupić toalety i szlaban , skoro tak na sercu nowemu najemcy leży dobro społeczności nurkowej plus wyznaczyć P.Zenka do administrowania tym? Generalnie zamiast pięknej wizji co będzie w przyszłości, brać nurkowa oczekuje konkretów, przynajmniej Ja bym takich oczekiwał i oczekuję .
Mając przekonanie i komfort psychiczny, że nowy najemca pomyślał o nurkach, bardzo chętnie będę uczestniczył w wirtualnym budowaniu mega wypasionej bazy sportów wodnych , bo przyznać trzeba, że w takim koncercie życzeń to jesteśmy dobrzy jak niewielu na tym świecie...
Stopień nurkowy: Owd Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Sty 2012 Posty: 183 Skąd: Stockholm
Wysłany: 17-06-2014, 20:13
Brawo ten pan, co prawda zmienia się już temat dyskusji, ale ten jest mega ciekawy w porównaniu do pierwotnego
Jak pierwszy raz tam byłem pierwsze co pomyślałem to to że za bazą powinna być ścianka do wspinaczki od taka odskocznia
ale do tematu
A może warto by ktoś z forum (stałych bywalców koparek) został wytypowany i spróbował się skontaktować z nowym właścicielem ??
Szkoda by było żeby nowy właściciel brał za fachowca przysłowiowego Andrzeja bo to szwagier jednego z pracowników który kiedyś nurkował...
Stopień nurkowy: CCR, CAVE, TMX Diver
Ilość nurkowań rocznie: 150
Ubezpieczenie: PROSLV
Oznaczenie stage: DYNAR Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Lut 2011 Posty: 473 Skąd: Nadarzyn
Wysłany: 17-06-2014, 21:55
Jaca, podejrzewam że w tej kwestii klocki jakby sa poukładane, ale skoro jest taki otwarty, po prostu niech określi tymczasowe i podstawowe sprawy. Wtenczas nie będzie niepotrzebnych sporów, czy dobrze ze ktoś jako PIERWSZY "za darmo" zanurkował, czy był to zabór Pruski
Stopień nurkowy: DEEP Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lis 2013 Posty: 120 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 17-06-2014, 23:25
Hmmm, nowy właściciel ma plany ale jednak po tym co już wczoraj widziałem na koparkach sądzę, że nastąpi krótszy lub dłuższy (raczej dłuższy) przestój w działaniu bazy i to praktycznie w środku sezonu.
Były właściciel doprowadza teren do stanu pierwotnego, z wody wyciągane są atrakcje - wczoraj (wtorek) do góry na irodynach poszedł antek i był holowany w stronę szlabanu. Wieczorem podczas przygotowań do nocnego nurka zaskoczyło nas, że zostało zdemontowane oświetlenie platform a już niedługo podobno znikną również one.
Sądzę, że jednak "kilka dni" zajmie nowemu właścicielowi doprowadzenie ternu do stanu, który można nazwać "baza nurkowa". Ciekawe tylko czy będzie można w tym czasie nurkować?
Stopień nurkowy: jakis jest Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 162 Skąd: ...
Wysłany: 18-06-2014, 00:26
Grzegorz Strzelec napisał/a:
z wody wyciągane są atrakcje - wczoraj (wtorek) do góry na irodynach poszedł antek i był holowany w stronę szlabanu
Ciekawe czy koparki też wyciągną
A tak na serio to dajcie nowemu włascicielowi czas....stary sie jeszzce nie zmył a już płaczecie jak stare baby czy i kiedy bedzie można nurać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum