Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 07-07-2014, 17:17
W wrakach nie nurkuje.
Jesli chodzi o jaskinie, to trudno mi powiedziec gdzie i ile razy przykrecilem zawor - kontrola zaworow jest automatyzmem, ktory robisz po kazdym kontakcie z stropem lub przejsciu ciasniejeszego pasazu. Nie kazdy kontakt prowadzi do przykrecenia galki (wiec tez nie kazdy raz gdy gmerasz cos znajdujesz), ale powinienes uczulic sie i nie dopuscic zeby zawor niezauwazenie sie zamknal.
Proba przypomnienia sobie gdzie przykrecilem/zakrecilem zawor o strop jest podobna do proby przypomnienia sobie, gdzie stalem w korku w trakcie ostatniego urlopu.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: DPV Cave
Ilość nurkowań rocznie: 250
Stopień instruktorski: Intro to cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 246 Skąd: Poznań/ Sardynia
Wysłany: 07-07-2014, 17:21
...Na każdej wycieczce do "bone passage" w jaskinii Bel Torrente, BM, kontroluje lewy zawór 5-6 krotnie, często przekręcony o pół/ 1 obrót.
Stopień nurkowy: Owd Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Sty 2012 Posty: 183 Skąd: Stockholm
Wysłany: 07-07-2014, 19:05
Krzyś właśnie na taka odpowiedz liczyłem
wielu nurków pisze właśnie "zapraszamy do jaskini to zobaczysz jak się zawory zakręcają" (oczywiście nie bije tu do Martina, ciekaw bylem poprostu) gdzie nigdy tego nie doświadczyli tylko dowiedzieli się o tym na kursie cave a nurkują zazwyczaj w pięknych otwartych przestrzeniach gdzie styczność ze stropem właściwie nie ma miejsca
Mi osobiście przytrafiło się tylko na wraku i to hmm może o obrót Szwedzkie kopalnie są raczej wolne od restrykcji gdzie zawór ma styczność ze stropem
żeby nie było że zmieniam temat to nadmienię że moderator może z tego nowy zrobić
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 07-07-2014, 19:48
Zakręciłem lewy zawór o obrót ćwicząc dzielenie się gazem pod platformą kilka dni temu na Zakrzówku
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 07-07-2014, 23:39
martin napisał/a:
Zapraszam do jaskin Wink
Dzięki za zaproszenie Martin.
Jakoś nie mam w swojej wyobraźni miłości do nurkowań stricte jaskiniowych. Nie przeraża mnie specjalnie trwały strop (nurkowałem we wrakach czy pod lodem), natomiast przerażają mnie ciasne miejsca (zaciski). Na tym tle mam chyba coś w rodzaju klaustrofobii. Wielokrotnie w ciągu swojego życia miewałem sny, że siedzę uwięziony w ciasnej rurze i absolutnie nie mogę się ruszyć. Brrr!
Adam Jaworski napisał/a:
Zakręciłem lewy zawór o obrót ćwicząc dzielenie się gazem pod platformą kilka dni temu na Zakrzówku Smile
A po co Adam tak się o tę platformę czochrałeś?
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Stopień nurkowy: Fundamentals GUE
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: Andy Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 841 Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 10-07-2014, 06:09
No nie poradzil sobie i pokazał mi OOG...
_________________ ..." Więszość jest głupia, im większa większość tym głupsza. "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum