Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Google Chrome ?
Autor Wiadomość
Robert Gruca Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: NTMX
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 02-02-2010, 15:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Czyżby groził mi Mac

Mac jest ladny, ale jak ktos jest przyzwyczajony do windowsa to niestety sie nie sprawdza.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
PostWysłany: 02-02-2010, 16:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

robertg napisał/a:
Wojtek Filip napisał/a:
Czyżby groził mi Mac

Mac jest ladny, ale jak ktos jest przyzwyczajony do windowsa to niestety sie nie sprawdza.

Excel, Word, Power Point MS jest dostępny
iWork Macowy soft biurowy działa jeszcze sprawniej i bardziej intuicyjnie i jest kompatybilny z MS Office.

Foto- Video Adobe całe hula więc pełny wypas

Rozrywka - Gry hulaja i co najważniejsze nie zacinają się jak na piecu Mr. Green

Ogólnie ktoś kto jest przyzwyczajony do Windowsa nie powinien mieć żadnych kłopotów po przesiadce a po krótkim okresie trudno go będzie zmusić do przejścia na Windowsa. Jeżeli już zmiana nastąpi na Windows 7 zainstalowanym na markowym sprzęcie to .... być może nie ma argumentów "za" przejściem na MacOs ale to się okaże za parę miesięcy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 02-02-2010, 16:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Mak jest niezwykle delikatny

To miejsce ma dla mnie spore znaczenie: komputer jest dla mnie narzędziem - używam małego 12" HP w metalowej obudowie.
Kompa jak widziałeś wrzucam do plecaka i plecak wrzucam do samochodu. Niestety czasem w coś nim przywalę (delikatnie, ale jednak Embarassed ). Wyciągam go i pracuję przy mrozie -18 i w cieplarni +40, na basenie i samolocie i... działał do soboty (potem przeprowadziłem słynny już test "mokka" i komp nie wytrzymał, ale to inna sprawa)

Adam pytanie mam takie - jak widzisz Mac'a w terenie? Znam kilka osób obchodzących się z tym komputerem niewiele gorzej niż ja ze swoim i nie narzekają? Może być tak, że znowu masz pecha jak z uwatekiem Wink ? ... i każdy inny Mac nie przejmuje się okolicą i działa zawsze?
Ograniczeniem jest też dla mnie wielkość - nie jestem pewien, ale chyba nie ma modeli z matrycą ~12" ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

maciek_nurr Płeć:Mężczyzna
GUE F Tech

PostWysłany: 02-02-2010, 16:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej Wojtku,

Może zainteresuj się Lenovo Thinkpad X200. Naprawdę fajnie zrobiona maszyna. Dobre parametry, min. napęd DVDRW w wersji laptopa z wyświetlaczem 12". Miałem w ręce i wygląda bardzo wporzo. Jak często jesteś w stanach to można go nabyć dużo taniej niż w Polsce.

Pozdrawiam!
Maciek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5077575

TomS Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT
PostWysłany: 02-02-2010, 17:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Raz a dobrze, DIRtop
DELL XFR

Twisted Evil Poniższy filmik "Tajemniczy Ktoś" mi whakował do posta.
Ale fajny więc zostaje.
Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zbigniewb19 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 03-02-2010, 00:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No okay, a ten filmik z YT to crush test, czy recykling?
Michael.S.Dell i jego produkty ... bez komentarza.
Powrót do góry

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
PostWysłany: 03-02-2010, 00:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Adam pytanie mam takie - jak widzisz Mac'a w terenie? Znam kilka osób obchodzących się z tym komputerem niewiele gorzej niż ja ze swoim i nie narzekają? Może być tak, że znowu masz pecha jak z uwatekiem Wink ? ... i każdy inny Mac nie przejmuje się okolicą i działa zawsze?

Z Uwatekiem wcale nie mam pecha ten komputer tak ma i taką charakterystykę podaje instrukcja, mój zachowuje się jak najbardziej prawidłowo czyli wytrzymuje 2-4 nurkowań po ok 60-90 minut w wodzie o temperaturze ok 5-9 stopni zanim wskaże konieczność zmiany baterii. Nie ma co bić piany tak jest i już ... i nie tylko w mim egzemplarzu . Ale to bez znaczenia da się z tym nurkować w ciepłych wodach więc póki co komp zostaje u Ewy ja zadowolę się sunnciakiem.
A co do Maka - może mam pecha ale w tym pechu też nie jestem osamotniony, Maki używam od paru ładnych lat, pierwszego przywiozłem z demobilu z Francji w zamierzchłych czasach, więc jakieś tam doświadczenie mam z tymi kompami i na podstawie tego doświadczenia twierdzę że serwis jest drogi szczególnie w PL a komputery te są delikatne a właściwie co raz delikatniejsze. Nie mniej nie wyobrażam sobie życia bez nich Mr. Green i w dalszym ciągu pozostanę im wierny.

Wojtek Filip napisał/a:

Ograniczeniem jest też dla mnie wielkość - nie jestem pewien, ale chyba nie ma modeli z matrycą ~12" ?

Maki są w pełnym zakresie wymiarowym

MacBookPro
Wersja kosztowo optymalna ale do codziennych zastoswań i ewentualnych nurkowych jak najbardziej wpożo

no i totalny wypas - Mac Air !
Wojtek jeżeli bliskie ci są rozwiązania całościowe to Mac jest w sam raz dla ciebie Very Happy Kupujesz kompa otwierasz pudełko włączasz i już na dodatek wszystko działa nic się nie wiesza i co najważniejsze nie startuje co raz dłużej po każdym kolejnym uruchomieniu jak windoza Smile
Ale jeżeli masz czas i lubisz podłubać przy kompach to propozycja pecetowa pewnie jest rozsądniejsza. Szczególnie propozycja Tomka tego XFR wydaje się spełniać wszelkie oczekiwania nurkowe Smile Ale z tego co widzę to nie jest oferowany w Polsce

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Kuba Jacewicz Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr
PostWysłany: 03-02-2010, 09:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Wojtek jeżeli bliskie ci są rozwiązania całościowe to Mac jest w sam raz dla ciebie Very Happy Kupujesz kompa otwierasz pudełko włączasz i już na dodatek wszystko działa

Czyli teoretycznie tak: Smile

Niestety, praktyka wygląda bardziej tak: Wink

blackeye blackeye blackeye
Powrót do góry

Site Admin

PostWysłany: 03-02-2010, 09:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek, Adam - dziękuję Smile.

Dell wygląda obiecująco... ale nie dodałem do opisu kompa, na który się być może przesiądę, że powinien być lekki. Tutaj Dell mimo niewątpliwych zasad wymagałby bezpośredniego pomacania.
Jabłko Adama jest niezłe - jakoś ciągle trudno mi wyobrazić sobie, że to tak bardzo wrażliwy sprzęt. Możliwe, że decyzja związana będzie z tym jak zachowa się Win7.

Wracając do głównego tematu: Google Chrome ma ciekawy dodatek dla osób mających kłopoty z angielskimi (i innojęzykowymi) stronami www. Aby usprawnić sobie automatyczne tłumaczenia, można pobrać rozszerzenie pt. "Google Translate" i przez jedno kliknięcie tłumaczyć co tam lubimy (oczywiście pomijamy dokładność tłumaczenia, którą można prześledzić włączając sobie angielską wersję naszego forum rendeer .

PS.
Jak na razie przelewy z Lukasa, mBanku i ING chodzą, a po zainstalowaniu blokera reklam to już całkiem fajnie Smile.

PrzybylakMarcin Płeć:Mężczyzna
GUE DIR Fundamentals

Stopień nurkowy: były nurek :)
PostWysłany: 03-02-2010, 11:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Google Chrome ma ciekawy dodatek dla osób mających kłopoty z angielskimi

Bez względu na to jaką mamy przeglądarkę i z jakiego języka chcemy tłumaczyć wystarczy dodać sobie do ulubionych ten link
Kod:
javascript:var%20t=((window.getSelection&&window.getSelection())||(document.get

Selection&&document.getSelection())||(document.selection&&document.selection.createRan

ge&&d

ocument.selection.createRange().text));var%20e=(document.charset||document.character

Set);if(t!=''){location.href='http://translate.google.com/translate_t?

text='+t+'&hl=pl&langpair=auto|pl&tbb=1&ie='+e;}else{location.href='http://translate.goo

gle.com/translate?

u='+escape(location.href)+'&hl=pl&langpair=auto|pl&tbb=1&ie='+e;};

Celowo podzieliłem powyższy kod (w całości uniemożliwiał poprawne śledzenie forum - żeby zadziałał wystarczy połączyć go w jedną całość.
Wojtek

Wchodzimy na stronę w obcym lengłydzu i klikamy na nasz nowy link. Strona zostaje przetłumaczona przez Google.
Powrót do góry

nurek Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: drugi
PostWysłany: 03-02-2010, 11:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przed kupnem maca sprawdz , czy Twoj ulubiony soft nurkowy bedzie hulal na X. Prawie na pewno bedziesz musial doinstalowac windowsa.
Tani komputer, troche nurkowy i w miare dzialajacy w terenie jest np. tu
Powrót do góry

TomS Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT
PostWysłany: 03-02-2010, 22:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Plotek napisał/a:
Nie chce mi się przestawiać na nowy program, bo w starym mam całą historię stron i haseł.
Z łatwością i szybko wszystko zaimportujesz z Ffx podczas instalacji lub po.

Dziś wróciłem do Chrome (pierwszy kontakt kiedyś-tam był krótki bo wady były ewidentne i bolesne).
Poprawili najważniejsze dla mnie wady względem Ffx a kilka szczegółów zaskoczyło mnie pozytywnie. Jeśli przetrwa tydzień to pewnie zostawię odinstalowując Ffxa.

Ten wątek ma na przykład absurdalną szerokość, daleko poza najszersze zdjęcie...
Powrót do góry

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
PostWysłany: 03-02-2010, 22:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomS napisał/a:
Z łatwością i szybko wszystko zaimportujesz z Ffx podczas instalacji lub po.

Dzięki, już to przetestowałem, faktycznie łatwo i szybko. Pod wpływem uwag w tym wątku postanowiłem na jednym z kompów potestować ponownie Chrome'a Smile

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

pawelw Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Oznaczenie stage: PawelW
PostWysłany: 03-02-2010, 23:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

PrzybylakMarcin napisał/a:
Bez względu na to jaką mamy przeglądarkę i z jakiego języka chcemy tłumaczyć wystarczy dodać sobie do ulubionych ten link

lub doinstalowac plugin go IE i masz przycisk "tłumacz" Smile działa juz od ponad roku , nie jest to tylko zaletą chroma ...
Powrót do góry

Site Admin

PostWysłany: 03-02-2010, 23:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomS napisał/a:
Jeśli przetrwa tydzień to pewnie zostawię odinstalowując Ffxa.

salut

TomS napisał/a:
Ten wątek ma na przykład absurdalną szerokość, daleko poza najszersze zdjęcie...

Poprawiony.
Przy okazji: zdjęcia optymalnie 640 x 480.

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu