Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2012, 10:17
Przeczytałem całość raz jeszcze i popełniłem błąd.
Moje pytanie miało charakter wyłącznie retoryczny - o czym ktoś po prostu piszący na forach może nie wiedzieć - powinienem przewidzieć taką sytuację.
Przepraszam za niedokładność w mojej wypowiedzi.
Trzymajmy się tematu .
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2012, 16:02
Nie jestem instruktorem jaskiniowym i nigdy nie twierdziłem, że nim jestem.
Prawdą jest to, co pisałem wcześniej - uczestniczyłem w dwóch takowych kursach.
Otrzymując certyfikat TDI Full Cave byłem już certyfikowanym nurkiem jaskiniowym innych organizacji. Chęć poznania metodyki szkolenia TDI w tym zakresie wynika z mojej nieukrywanej sympatii do tej Organizacji. Nie raz duplikowałem posiadane już uprawnienia w różnych organizacjach, co nawet przytrafiało mi się opisywać na tym forum.
Mam także uprawnienia jaskiniowe, w różnych organizacjach, wyższe niż Full Cave - w tym m. in. Stage i Multistage, jak również, oczywiście, doświadczenie nurkowe w tym zakresie.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami mojej działalności czy "kariery" nurkowej - sugeruję bezpośredni kontakt ze mną, a nie poprzez moderowane forum.
Stopień nurkowy: AOWD, Ean ,Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 184 Skąd: Szczecin
Wysłany: 27-03-2012, 16:40
ElBacio napisał/a:
TomM napisał/a:
Chyba to niewłaściwe uogólnienie.
Jako "kurs jaskiniowy" rozumiem Basic/Intro To Cave.
TomM napisał/a:
gdzie istnieje tylko główna lina i boczne korytarze nie maja w ogóle stałego oporęczowania, lub też główna lina biegnie tylko do pewnej odległości.
To już Full Cave, a więc kolejny stopień jaskiniowy - i to właśnie początek doświadczenia ponad "zwykłe" nurkowanie, o którym pisałem.
TomM napisał/a:
Jeśli twój kurs obejmował poręczowanie od strefy wód otwartych do głównej liny, to może właściwe byłoby potrenować przez decyzja o nurkowaniu zależnym od własnej poręczówki?
Cenna rada. Po Full Cave szkoliłem się na dwóch kursach jaskiniowych instruktorskich, ale nauki nigdy za wiele, więc cały czas trenuję.
Stopień nurkowy: AOWD, Ean ,Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 184 Skąd: Szczecin
Wysłany: 27-03-2012, 16:43
nie żebym się czepiał i wtrącał swoje 3 grosze , ale powyższe sugeruje wyraźnie zakończenie jaskiniowych kursów instruktorskich , więc nic dziwnego że Tomek tak to odebrał , bo ja też...
Stopień nurkowy: cały czas - uczeń :) Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Sie 2011 Posty: 257 Skąd: Polska
Wysłany: 27-03-2012, 18:06
Ja, przyznam, też taki wniosek w pierwszej chwili wysnułam, ale to zwyczajnie braki w naszej edukacji i brak umiejętności faktycznego czytania ze zrozumieniem.
I mówię to bez zadnej uszczypliwości, sama, mimo przechodzenia edukacji wtórnej z moim dzieckiem , także czasem się mylę i nadinterpretuję tekst, jak choćby tu.
Tam nic o ukończeniu kursów i posiadaniu stopni instruktorskich nie jest napisane, a kazdy sobie dodał, co chciał.
Mylne odczytanie też mogło wynikać z tego, ze o ile się nie mylę, posty pierwotnie były w innym wątku zupełnie kursów instruktorskich nie dotyczącym, a potem został z nich utworzony temat z konkretnym tytułem.
i chyba tyle mojego głosu w temacie, który długo będzie poza moim zasiegiem
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-03-2012, 00:35
ElBacio napisał/a:
Nie jestem instruktorem jaskiniowym i nigdy nie twierdziłem, że nim jestem.
Skoro tak, to nie ma o czym mowić.
Zdawalo mi sie, że pisałes cos o kursach instruktorskich, ale widocznie mi sie zdawało.
Dzieki za ostateczne wyjasnienie sytuacji.
Strasznie bawi mnie ta dyskusja
Mam znajomą, która kurs na prawo jazdy robiła już trzy razy a prawka do dziś nie ma
Faktycznie z tego, że ktoś uczestniczył w kursie nie znaczy, że go ukończył.
ElBacio reklamuje się wyłącznie jako Cavern Instructor - to, że TDI wymaga 100 nurkowań jaskiniowych nie oznacza, że inne organizacje nie są bardziej elastyczne w tym zakresie.
A w TDI na pełnego instruktora jaskiniowego nurkowań full-cave trzeba mieć 200.
Stopień nurkowy: instruktor TDI/SDI
Ilość nurkowań rocznie: 12345
Stopień instruktorski: CCR instruktor TDI
Ubezpieczenie: Hestia
Oznaczenie stage: D@ek Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 389 Skąd: PiotrkówTryb.
Wysłany: 12-04-2012, 11:20
Siedzę zasmarkany w domu i czytam czytam te posty, głupie i nie produktywne to zajęcie ale skoro mózg więcej wysiłku nie akceptuje to dobre i to.
Fajnie że ludzie się rozwijają w swojej pasji dzielą się nią z innymi cieszą się tym jednym słowem zabawa na całego. Postrzegam nurkowanie jaskiniowe jako najtrudniejszą i najniebezpieczniejszą zabawę w tej formie rekreacji. Uważam że przed jakąkolwiek zabawą w te klocki należało by sporo poćwiczyć pod doświadczonym okiem łażenie po suchych dziurach, poznać techniki linowe pobrudzić się do gaci w błocie - jednym słowem zrobić wiele aby udowodnić sobie że to jest zabawa jednak nie dla mnie ze względów mentalnych psychicznych i fizycznych. A jak już się to nie uda a błysk w oczach nie zbladł to droga stoi otwarta dla zalanych nor.
Instruktor jaskiniowy - to wypracowany tytuł czy też sprawność harcerska reklamowana na FB ?
Szkolących narobiło się masa a Instruktorów znam może dwóch.
E tam chyba mnie jednak gorączka rozkłada a smarki zasłaniają ekran, co to antybiotyki z człowieka robią
Stopień nurkowy: nTMX, Technical Cave
Ilość nurkowań rocznie: 150
Stopień instruktorski: -
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: Asia
Wiek: 50 Dołączyła: 02 Kwi 2012 Posty: 6 Skąd: z męża boku
Wysłany: 16-04-2012, 09:34
Zadziwiające, jak niektórzy mężczyźni potrafią skomplikować sobie życie Większość jaskiń jakie znam, dostępna jest wprost z bagażnika samochodu. Trochę trudniej jest w Landenouse, ale umiejętność chodzenia po drabinie wydaje się być zupełnie wystarczająca
Co do merituum watku. Nie potrafię znaleźć bliźniaczych:
- jak zostaje się instruktorem jaskiniowym GUE (może Jarroda wezwać do tablicy? )
- jak zostaje się instruktorem jaskiniowym IANTD
- jak zostaje się instruktorem jaskiniowym PADI
- jak zostaje się instruktorem jaskiniowym NAUI
- jak zostaje się instruktorem jaskiniowym ... itd
Mam pytanie w kwestii formalnej. Z tego wątku Wojtek wydzielił nostalgiczny wątek o przemijaniu http://divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6836 Czy można wskazać z którego miejsca, bo nie umiem znaleźć związku z tematem tych nostalgicznych rozważań
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 16-04-2012, 13:07
AsiaJ napisał/a:
Nie potrafię znaleźć bliźniaczych:
Zapewne dlatego nie możesz, że ich nie ma. Jeśli jesteś zainteresowana ścieżką instruktora jaskiniowego to możesz zadać pytanie działach odpowiednich organizacji.
AsiaJ napisał/a:
Czy można wskazać z którego miejsca, bo nie umiem znaleźć związku z tematem tych nostalgicznych rozważań
Jeśli bardzo Cię to interesuje to możesz spojrzeć na daty postów. Skoro temat został wydzielony to ciężko będzie znaleźć związek, bo zasada jest taka, że odrębne tematy staramy się wydzielać jako nowe wątki.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum