Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2009, 22:00
Adam Frajtak napisał/a:
a tak teoretycznie to co w sytuacji utraty maski (ek) i konieczności przekazania maski backupowej partnerowi z paskiem neoprenowym wyregulowanym dla mnie ale niestety zbyt luźnym/ciasnym dla biorcy?
Świadomie dobrani partnerzy maja wystarczająco podobny obwód głów aby maski pasowały wszystkim. To chyba oczywiste. Unifikacja. Podobnie zresztą jak gumki do Pi-Vi.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-09-2009, 13:18
TomS napisał/a:
Świadomie dobrani partnerzy maja wystarczająco podobny obwód głów aby maski pasowały wszystkim. To chyba oczywiste. Unifikacja. Podobnie zresztą jak gumki do Pi-Vi.
Lepiej dodaj emo na końcu bo jeszcze powstanie plotka że dirowcy mierzą sobie obwód głowy żeby dobrać się w zespoły
Pytałem poważnie, dlatego że po zmianie standardowego paska w masce backupowej na pasek neoprenowy nie ma możliwości dopasowania maski pod wodą więc ja póki co w backupie mam standardowy silikonowy pasek.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak dnia 13-09-2009, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI Pomógł: 10 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 877 Skąd: Svärtinge, Szwecja
Wysłany: 13-09-2009, 13:46
Adam Frajtak napisał/a:
dlatego że po zmianie standardowego paska w masce backupowej na pasek neoprenowy nie ma możliwości dopasowania maski pod wodą więc ja póki co w backupie mam standardowy silikonowy pasek.
Adam ja osobiście nie próbowałem tego robić ale może popróbować wyregulować długość paska pod wodą? Jak wejdę do wody to postaram się to przećwiczyć. Ciekaw jestem opinii bardziej doświadczonych kolegów. Gdzieś słyszałem, że na kursie C2 obowiązuje wymiana o-ringu w wężu międzystopniowym pod wodą ale nie trzymaj mnie za słowo. Jeśli tak jest to regulacja długości paska wydaje się przy tym banalna...
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 13-09-2009, 14:15
Adam Frajtak napisał/a:
pasek neoprenowy nie ma możliwości dopasowania maski pod wodą
Jest. W normalnym pasku neoprenowym, gdzie rzepy wywijają sie na zewnątrz. Natomiast w przypadku produktu firmy na H oraz kopii gdzie rzepy są do wewnatrz jest to mało realne po założeniu.
W związku z tym u mnie paski H i odpowiedniki leżą gdzieś w szufladzie w liczbie 6.
W uzyciu sa "normalne".
Stopień nurkowy: P2, intro to Cave ..
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: Eston
Wiek: 53 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 101 Skąd: Jóżefosław
Wysłany: 13-09-2009, 16:24
No to, żeby było dobrze ja mam założoną w backupie nakładkę neoprenową na pasek silikonowy. Efekt taki, że pasek silikonowy się nie roluje, a backup pasuje nie tylko na moje ustawienie obwodu głowy.
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-09-2009, 07:14
Adam Frajtak napisał/a:
No właśnie a tak teoretycznie to co w sytuacji utraty maski (ek) i konieczności przekazania maski backupowej partnerowi z paskiem neoprenowym wyregulowanym dla mnie ale niestety zbyt luźnym/ciasnym dla biorcy?
Niezła dyskusja.
Prawdę powiedziawszy nigdy się nad tym nie zastanawiałem .
Zakładałem, że w razie draki przykładam maskę partnera do twarzy i ją przytrzymuję (tak jak w sytuacji "ostatnia dostępna maska z pękniętym paskiem").
W praktyce trudno zgubić 2 maski w zespole (nie przypominam sobie takiego przypadku), zasoby zespołu mają być jednak maksymalnie funkcjonalne, więc sprawa warta jest przemyślenia.
Wygodnym i praktycznym rozwiązaniem wydaje mi się być zapas z paskiem neo, ale z zewnętrznymi rzepami.
Gumowy pasek robi psikusy w zimnej wodzie, kiedy palce są już nieco wychłodzone. Nakładka to moim zdaniem półśrodek, ale będzie już wygodniej niż z samą gumą.
Zamówię pasek Agira - ciekaw jestem wytrzymałości (a może ktoś go używa?), albo odpruję rzepa z H i przyszyję go odwrotnie . Halcyon ma tutaj przewagę nad konkurencją - w pierwszej kolejności odpada z niego logo H, a potem już nic się nie dzieje. Wiele innych pasków zaczyna się w krótkim czasie (150-200 nurkowań) rozłazić.
Całkiem przy okazji: dylemat w podobnym stylu: nurek pływa tylko w masce ze szkłami korekcyjnymi - co zrobić z zapasem, szczególnie, jeżeli moc szkieł jest znaczna.
Jak na razie spotkałem się z rozwiązaniem jedno szkło korekcyjne, drugie zero (pływamy na jedno oko). Co jednak jeżeli ktoś w zespole ma znaczną wadę w drugą stronę...?
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum