Stopień nurkowy: nTmx, technical cave Pomogła: 4 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Paź 2011 Posty: 157 Skąd: lublin
Wysłany: 28-08-2015, 06:20
Urzędasay chcą chronic jezioro, ale tam chyba nie bywają. Nie przeszkadzją im rybacy, którzy łodziami motorowymi je ogałacają z ryb, nikt nie pilnuje zarybiania. Służby widziałam jak sobie robią rajdy bez sensu i celu po całum jeziorze, bo mogą. Parę kup nurków nie zanieczyści tak środowiska jak obora bez szczelnego gnojownika. A zresztą jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Pewnie będą chcieli jkakichś opłat za nurkowanie poza strefą wydzieloną, no i wzrośnie prestiż urzędnika, od którego będzie wszystko zależało. Może trzeba by wprowadzic jakąś niedużą opłatę klimatyczną, która będzie przeznaczona na ochronę Hańczy, a nie wymyślac pozwolenia na nurkowanie.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ubezpieczenie: DAN/SPTSLV
Oznaczenie stage: SPG Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 31 Sie 2011 Posty: 242 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-2015, 07:31
Urzędasy realizują program ochrony Hańczy. W programie jest zapisane "ograniczyć nurkowania" więc organiczą. I tym samym wywiązują się z powierzonych zadań.
Natomiast nad sensownością tego zakazu nikt się prawdopodobnie nie zastanawiał, wynika on z nieznajomości tematu.
(bo na plażowaniu przecież każdy się zna, stąd piękna plaża w Błaskowiźnie )
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 01-09-2015, 13:44
Trochę więcej informacji oraz interpretacji obecnej sytuacji można przeczytać
tutaj
Wychodzi na to, że wprowadzany zakaz to jest raczej zezwolenie.
O zezwolenie na nurki na 100m i ściankę po drugiej stronie mogą się ubiegać centra nurkowe i bazy, i jest je dużo łatwiej uzyskać niż w innych rezerwatach.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: G3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2012 Posty: 249 Skąd: zewsząd :)
Wysłany: 01-09-2015, 14:04
Z tego co wiem część baz nad Hańczą (o ile nie wszystkie) posiada aktualnie zezwolenia RDOŚ. Dlatego nurkuje się zawsze "z" jakąś bazą Kwestia tylko czy w świetle nowej regulacji - czy obecne zezwolenia będą nadal obowiązywały i jak czy proces ubiegania się o zezwolenie nie będzie utrudniony...
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Regulacja ustawowa nie może być zmieniona przepisem zarządzenia. Procedura pozostanie taka sama.
Nowa regulacja nie wprowadza ograniczeń, stanowi zwolnienie z zakazów w rezerwacie obowiązujących w określonym zakresie - w tym zakresie nie ma potrzeby występowania o zezwolenie. Reszta się nie zmieniła.
Myślę, że raczej warto się zastanowić jak nurkowie mogą współpracować z RDOŚ i dołożyć swoją cząstkę do ochrony środowiska Hańczy. Wspólny punkt widzenia najczęściej ułatwia otrzymanie zezwolenia.
Jeśli w RDOŚ nie ma świadomości, że nurkowie nie stanowią zagrożenia dla środowiska Hańczy to naszym zadaniem jest tę świadomość zbudować.
Myślę, że np. projekt Baseline jest niezłym pretekstem. Pod warunkiem, że przestaniemy myśleć o tych, którym mamy coś przekazać per "urzędasy".
Wielu z nas, nurków, nie wiedziało, że wymagane jest zezwolenie. To że teraz już wiemy nie oznacza, że teraz nam coś "zabrano". W sumie raczej dostaliśmy nieco szersze spojrzenie
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 01-09-2015, 15:16
Przyznam się, że nie wiedziałem, że Hańcza to rezerwat (i to od 1963 roku!).
Parę razy byłem nad jej brzegami w różnych miejscach (np. na północy są świetne "łąki" podwodne), objeżdżałem ją na rowerze, ale nie przypominam sobie, żeby gdzieś były tablice z taką informacją (może dlatego, że nie jest to obszar ochrony ścisłej jak np. wigierskie jeziora Białe, Okrągłe, Długie i Muliczne?).
Oznaczenie stage: SPG Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 31 Sie 2011 Posty: 242 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-09-2015, 21:40
Monika napisał/a:
Nowa regulacja nie wprowadza ograniczeń, stanowi zwolnienie z zakazów w rezerwacie obowiązujących w określonym zakresie - w tym zakresie nie ma potrzeby występowania o zezwolenie. Reszta się nie zmieniła.
Ano właśnie! W ten sposób armia i inne służby uzyskały wolny dostęp do jeziora czyniąc z niego poligon. Nie muszą już występować o zezwolenie na pływanie łodzią motorową.
Monika napisał/a:
Myślę, że raczej warto się zastanowić jak nurkowie mogą współpracować z RDOŚ i dołożyć swoją cząstkę do ochrony środowiska Hańczy.
[...]
Myślę, że np. projekt Baseline jest niezłym pretekstem.
Oczywiście. Zamierzamy nawiązać kontakt w tej sprawie z RDOŚ, o wynikach negocjacji poinformuję ASAP.
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-09-2015, 07:54
Piotr Szpartaluk napisał/a:
Zamierzamy nawiązać kontakt w tej sprawie z RDOŚ
...a kto to "Wy" ?
W czyim imieniu i w jakiej formie chcecie ten kontakt nawiązać?
Napisz proszę co chcesz negocjować?
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Wysłany: 02-09-2015, 08:42
My - czyli osoby zaangażowane w projekt Baseline na Hańczy. Narazie jest nas niewielu, ale mnie to nie dziwi, bo Hańcza daleko, trzeba ponieść koszty na stacje badawcze, dojazdy itd.
Może grono się powiększy.
Chcemy zawrzeć porozumienie, na mocy którego będziemy mieli nieograniczony dostęp do akwenu w zamian za wyniki badań. A mogą być one interesujące zpunktu widzenia RDOŚ, bo prawadzimy rozmowy z fachowcami od badania glonów, więc dużo więcej danych będziemy mieć niż w pierwotnych założeniach projektu.
Stopień nurkowy: P3 + dodatki Pomógł: 1 raz Wiek: 68 Dołączył: 31 Mar 2006 Posty: 423 Skąd: Łódź
Wysłany: 02-09-2015, 09:28
Piotr Szpartaluk napisał/a:
Ano właśnie! W ten sposób armia i inne służby uzyskały wolny dostęp do jeziora czyniąc z niego poligon. Nie muszą już występować o zezwolenie na pływanie łodzią motorową.
Tak już jest, że te formacje muszą mieć wyszkolonych nurków a Hańcza do tego szkolenia dobrze się nadaje. Oni muszą gdzieś trenować, aby w razie czego nieść pomoc innym. Dla nas to przyjemność, dla nich ciężka praca.
Musisz spojrzeć na Hańcze nieco szerzej.
Dlatego napisałem wcześniej, że w odróżnieniu od większości zabierających głos, jak popieram próbę uregulowania naszego statusu nad tym pięknym jeziorem.
Stopień nurkowy: P4 KDP/CMAS
Stopień instruktorski: M2 KDP/CMAS
Oznaczenie stage: ZELMER Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 64 Skąd: Białystok
Wysłany: 02-09-2015, 12:11
Cytat:
Spokojnie... Jak na razie RDOŚ nie wydał rozporządezenia, przeczytaliśmy jedynie jego projekt. To wcale nie jest pewne że ostateczna wersja będzia niezmieniona. Według GDOŚ: RDOŚ nie może udzielić odstępstwa dla wszystkich służb wpisując to do rozporządzenia. RDOŚ może wydać odstępstwo tylko temu kto o nie wystąpi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum