Alternatywa twina na plecach, a kilka kryształków w masce na twarzy i.. nurkowanie staje się prostsze, jak w komiksie o AQuamanie.
Hmm co prawda jestem świeżakiem, ale wydaje mi się że w nurkowaniu raczej tlenem się nie oddycha
To raczej rewolucja tam gdzie się zużyte powietrze oczyszcza z dwutlenku i wzbogaca tlenem do wartości standardowej czyli w obiegach zamkniętych..
Poza tym coś mi tu nie pasi matematycznie. Zakładając że butla 15L ma około 4 KG gazu a tlen z tego to 20% to w tych kilku kryształach musiałoby się znaleźć jakieś 800 gr tlenu...
Chyba że to przenośnia dla ubarwienia artykułu.
Niemniej pewne możliwości się otwierają
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 11-10-2014, 09:48
W innej relacji podano, iż rzeczone kryształki pochłaniają tlen w ilości 160x większej niż ich objętość. To ekwiwalent 160 bar, + koniecznie jest "coś" co wyzwoli z nich tlen.
Wizja "kilka kryształków w masce na twarzy i.. nurkowanie staje się prostsze, jak w komiksie" wymagać będzie czasu, o ile się ziści ...
Stopień nurkowy: żaden Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 117 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 19-10-2014, 14:56
Parę lat temu o czymś takim marzyłem. I nie chodziło o miniaturyzacje tylko o brak sprężarki. Wyobrażenie było takie : mamy dwie substancje które w normalnych warunkach wchłaniają jedna tlen druga azot. Natomiast po podgrzaniu, oddaja. I zamiast sprężarki, po prostu by się wysypywało na świeże powietrze. Potem zgarniało, a aparat do oddychania by sobie je podgrzewał żeby odzyskać gazy. Regulując temperaturę, można by regulować stężenie tlenu w mieszance.
Takie myśl nachodzą człowieka w kolejce do sprężarkowni
mamy dwie substancje które w normalnych warunkach wchłaniają jedna tlen druga azot. Natomiast po podgrzaniu, oddaja.
Są ciekawsze rzeczy - tzw. masy tlenotwórcze, używane m.in. w aparatach górniczych.
W skrócie zżera taka masa dwutlenek węgla (jak absorbent) a produkuje tlen.
Niestety z wodą się to nie lubi
Są ciekawsze rzeczy - tzw. masy tlenotwórcze, używane m.in. w aparatach górniczych.
W skrócie zżera taka masa dwutlenek węgla (jak absorbent) a produkuje tlen.
To chyba jakaś nowość.Byłem 12 lat ratownikiem w tym 3 lata w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu gdzie między innymi serwisowałem aparaty ratownicze i pierwszy raz o tym słyszę.W aparatach używa się pochłaniaczy CO2 i wilgoci.Człowiek nie zużywa całej ilości tlenu z powietrza.Powietrze po przejściu przez pochłaniacz zostaje wzbogacone w tlen do 21% z 2 litrowej butli (200 at) co wystarcza na około 4 godz.pracy w zależności od warunków pracy.
Pozdrawiam
Marek
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-10-2014, 21:24
Marek, myślisz pewnie o AU9?
Te, o których piszą chłopaki miały (mają?) w nazwie kodowej oznaczenia "K" od KO2 (tlenu wiązanego chemicznie) - używałem ich krótko pod koniec lat 80tych nie pamiętam nawet jak się nazywały, ale były mniejsze od AU i bez butli.
EDIT.
Maszyna nazywała się SR100.
Znalazłem nawet interaktywną instrukcję
Tutaj masz Informator CSRG z Bytomia z ogólna informacją o aparacie.
Coś mi jednak nie pasuje, bo z opisu wynika, że był tam nabój inicjujący z 9 litrami tlenu - nie pamiętam tego niestety. Podobnie jak dokładnej daty wprowadzenia urządzenia (pracowałem w zakładzie o 4, najwyższej kategorii zametanowania) jako zamiennika AU9, co odbywało się w pierwszej kolejności w kopalniach wysokozametanowynych.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Wojtku masz rację.Zapomniałem o tym maleństwie.Nabój z tlenem potrzeby jest do pierwszego wypełnienia worka tlenem.Nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie skoro nie jest stosowane w aparatach roboczych W-70.
Stopień nurkowy: AdvEANx, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 70
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: GALA Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Lut 2009 Posty: 179 Skąd: Warszawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum