Stopień nurkowy: na razie brak
Wysłany: 27-10-2015, 14:12 Przeywitanie.
Jako nowa osoba na forum:
Witam wszystkich Forumowiczów.
W tym roku zostałem skuteczne zarażony bakcylem nurkowania.
Tak pokrótce opiszę swoją przygodę z nurkowaniem.
Od kilku lat spędzam wakacje nad jeziorem Hańcza. Ponieważ widoczność w tym akwenie jest super, a na jego północnym brzegu w pobliżu kąpieliska (Stara Hańcza) są bardzo fajne łąki podwodne zacząłem nurkować w ABC. Takie rekreacyjne nurkowania
na 3 do 6 m, polegające na oglądanie podwodnego świata.
Nurkowanie w sprzęcie zawsze mnie pociągało ale myślałem że to dużo droższa zabawa.
W tym roku przyjechał do nas znajomy, który nurkuje - pożyczyliśmy sprzęt dla mnie
i miałem małe intro.
I mnie wzięło.
Już wiedziałem co jeszcze chcę w życiu zrobić.
Później jeszcze raz wybrałem się z nim na jezioro Leleskie.
Tak więc jestem na początku swej drogi nurkowej. Na wiosnę będę robił kurs, a w wakacje znowu będę poznawał Hańczę i okoliczne jeziora od środka.
Zapewne będę was męczył w najbliższym czasie oczywistymi pytaniami i prosił o pomoc w rozwiązaniu dylematów.
Stopień nurkowy: G3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2012 Posty: 249 Skąd: zewsząd :)
Wysłany: 27-10-2015, 15:04
Witaj Rafał!
Swoją przygodę z nurkowaniem również rozpoczynałem na Hańczy i co więcej do dnia dzisiejszego kontynuuję ją tam duuużej mierze (by nie napisać w przeważającej ). Jak będziesz zainteresowany tematyką Hańczy i okolicznych bajorek w tym nurkowania rekreacyjnego, warunków czy dostępnych kursów (tylko tyle info by nie robić komercji w tym dziale ) pisz priv. Nurkować w Hańczy (i nie tylko) można cały rok, w niedzielę było cudownie już poniżej 12 m.
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 27-10-2015, 23:30
Nurkowanie w naszych jeziorach również dla mnie ma swój nieodparty urok.
Cieszysz się z każdej lepszej niż 5 m wizury.
Cieszysz się, gdy zobaczysz jakieś zwierzątko: rybę, raka, ślimaka, skorupiaka.
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że poniżej litoralu nic nie ma (tylko muł). Ale jak popatrzysz dokładniej, zobaczysz że te jeziora żyją. nawet na głębokościach poniżej 50 m.
Życzę więc wielu pozytywnych wrażeń z nurkowań w naszych jeziorach.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum