Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 29-04-2020, 12:26
Dużo ostatnio zamieszania z tymi płucami. Ściągamy samolotami tysiące respiratorów, a podobno powodują uszkodzenia płuc jak się ma koronawirusa i lepsze jest oddychanie tlenem. Ale jak się trochę poszuka, to ludzie raportują gwałtowne pogarszanie się stanu chorych właśnie po podaniu tlenu. No i teraz ta historia z nurkami, co to byli młodzi i zdrowi i w czasie choroby w sumie nic im nie było a później się okazało, że wraki z ludzi - tylko pod wodę wejść musieli, żeby się o tym dowiedzieć. Ciężka sprawa. Ciekawe, czy w czasie choroby nurkowali czy siedzieli w domu...
Stopień nurkowy: Fundamentals GUE
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: Andy Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 841 Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 29-04-2020, 13:01
Adam Jaworski napisał/a:
ludzie raportują gwałtowne pogarszanie się stanu chorych właśnie po podaniu tlenu
wypuszczaj ten tlen z butli co to żeś nagromadził w chacie
btw o czym już wszyscy wiedzą to te badania to na 6 ludziach (czy 5) przeprowadzono co może znaczyć i dużo i statystycznie nic bo próba za mała, ot anomalia jak i przy każdej innej chorobie, skrajne występować będą.
w weekend będzie webinar gdzie będzie Dr. Kot mówił o covid. Posłucham popatrzę zobaczy się.
_________________ ..." Więszość jest głupia, im większa większość tym głupsza. "
Stopień nurkowy: CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: ZUS Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 176 Skąd: Gdynia
Wysłany: 02-10-2022, 16:21
Cześć,
podbijam temat, właśnie minęły dwa tygodnie kiedy zakończyłem swoją przygodę z C-19 (wynik testu negatywny).
Pierwsze objawy "po" jakie dostrzegłem, to szybkie zmęczenie podczas najprostszych prac fizycznych.
Aktualnie boję się co będzie kiedy zarzucę twina na plecy (czy dam w ogóle radę), czy ktoś ewentualnie miałby ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami/uwagami ?
Stopień nurkowy: zacząłem od P1 CMAS Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2016 Posty: 93 Skąd: Bydgoszczu
Wysłany: 03-10-2022, 12:38
Mi przeszły symptomy po 0,5 roku. Teraz jest ok, w międzyczasie ćwiczyłem kardio (rower) i wytrzymałość - spacery po 1,5-3h. Idź do pulmunologa z rentgenem płuc. Mi powiedział po 2ch tygodniach po covidzie lekarz stwierdził, że do wody mogę iść zaraz, więc zacząłem od szuwarów w 2x4l butlach.
Stopień nurkowy: G3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2012 Posty: 249 Skąd: zewsząd :)
Wysłany: 04-10-2022, 11:59
Tomek napisał/a:
łaśnie minęły dwa tygodnie kiedy zakończyłem swoją przygodę z C-19 (wynik testu negatywny)
No to zdrówka!
W moim przypadku było tak, że paskudnie przeszedłem COVID ale, jak się okazało bez zmian w płucach (sprawdzić najlepiej, jak kolega pisał wyżej).
Do siebie dochodziłem spory czas, również 0 kondycji czy sił. Jak odbudowałem się fizycznie "jako-tako" to na początku jakieś rozruchowe nurkowania dość płytkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum