Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 02-02-2021, 20:15 Skąd się wzięło forum? :)
Właśnie znalazłem krótką historię owego gościa - Przema - który jest autorem skryptu ogarniającego wszystkie nasze nicki, wątki i posty. Kawałek historii internetu, która prawdopodobnie, w związku z rozwojem portali społecznościowych, powoli niestety się kończy...
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-02-2021, 09:24
Hej.
Adam dziÄkujÄ za materiaĹ.
SwojÄ drogÄ ciÄ gle szukam kogoĹ, kto dokoĹczyĹby sprawÄ przeniesienia forum na nowy serwer.
NiekĂłre funkcjonalnoĹci przestaĹy dziaĹaÄ, ale teĹź spece od php twierdzÄ , Ĺźe Ĺźaden to fejsbuk Ĺźeby chciaĹo im siÄ tak maĹÄ rzeczÄ zajmowaÄ.
Tyczasem chÄtnie poukĹadaĹbym to wszystko tak, aby technicznie byĹo ok.
Daleki jestem od zrobienia z naszego forum czegoĹ na ksztaĹt FB, nie mniej przez pierwsze 5-8 lat Ăłwczesny spec na róşne sposoby zmieniaĹ kod (gĹĂłwnie z powodu staĹych atakĂłw zewnÄtrznych) i caĹe forum wyglÄ da jak Ĺredniowieczny zamek postawiony w centrum nowoczesnego miasta .
JeĹźeli znacie firmÄ ktĂłra moĹźe siÄ tym zajÄ Ä w formie normalnego zlecenia na obsĹugÄ technicznÄ forum (nie biorÄ pod uwagÄ szwagra, ktĂłry po pracy coĹ pogrzebie "bo siÄ zna ) podeĹlijcie jakiĹ namiar .
Udanego dnia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 05-02-2021, 11:03
To co chcesz zrobic, wcale nie jest w cale takim malym aktem: Twoje forum bazuje na phpBB by Przemo - modyfikacji bazujacej na phpBB 2.0.x, co powoduje ze masz troche inna baze danych niz oryginalna wersja.
Nie wiem tez, czy twoj IT nie dokladal jakiejs dodatkowej funkcjonalnosci - i tym samy dodatkowych pol w bazie danych.
Skrypty Przema byly pisane do roku 2005 (Twoje forum uzywa starszej wersji, prawdopodobnie z roku 2003).
Nie wszystkie modyfikacje ktorych Przemo uzyl, tworzac swoja wersje, byly przejete do phpBB 3.x.x. Wprawdzie mozesz uzyc skyptow przenoszacych forum do nowego formatu, ale do sprawdzenia jest, ktora czesc funkcjonalnosci/informacji zniknie.
Jesli chodzi o pomoc w przenoszeniu - probowal bym poszukac pomocy na polskim forum phpBB: www.phpbb.pl
I BTW: zmieniales cos w kodowaniu strony na serwerze? Sypia mi sie polskie znaki...
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-02-2021, 11:10
martin napisał/a:
BTW: zmieniales cos w kodowaniu strony na serwerze? Sypia mi sie polskie znaki...
To nie ja, ale teĹź mi siÄ sypiÄ .
Generalne po zmianie serwera poĹwieciĹem ponad 8 miesiÄcy na czytanie forum od poczÄ tku i zmianie adresĂłw zdjÄÄ, a i tak nie skoĹczyĹem...
DziÄkujÄ za pomysĹ z forum php.
S. Lem
Wysłany: 05-02-2021, 11:24
ChciaĹem nacisnÄ Ä "pomĂłgĹ" ale przycisk ma akurat urlop...
S. Lem
Jako pomysl co mozna zrobic stosunkowo latwo i nakladajac raczej malo pracy:
1.) wrzucic wszystkie posty sprzed n.p. 2021 do forum ktore teraz mamy i to forum zamrozic (cos w rodzaju back up, bez mozliwosci dodawania nowych wpisow)
2.) przerzucic wszystkie posty ktore powstaly po tym czasie do nowego forum, bazujacego na phpBB3.3 i kontynuowac tam dalsza dyskusje
Wysłany: 05-02-2021, 17:20
martin napisał/a:
1.) wrzucic wszystkie posty sprzed n.p. 2021 do forum ktore teraz mamy i to forum zamrozic (cos w rodzaju back up, bez mozliwosci dodawania nowych wpisow)
2.) przerzucic wszystkie posty ktore powstaly po tym czasie do nowego forum, bazujacego na phpBB3.3 i kontynuowac tam dalsza dyskusje
To moĹźe okazaÄ siÄ bardzo dobrym pomysĹem - bÄdzie dziaĹaÄ jako baza wiedzowa z ogĂłlnym dostÄpem i startujemy np. od 2021
DziÄki Martin!
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-02-2021, 23:15
Wojtek A. Filip napisał/a:
martin napisał/a:
To moĹźe okazaÄ siÄ bardzo dobrym pomysĹem - bÄdzie dziaĹaÄ jako baza wiedzowa z ogĂłlnym dostÄpem i startujemy np. od 2021
Moim zdaniem przy obecnym Ĺladowym ruchu na forum to sĹaby pomysĹ. Nowe wÄ tki powstajÄ rzadko, a stare forum tylko do oglÄ dania zupeĹnie nikogo nowego nie przyciÄ gnie i umrze.
Wysłany: 07-02-2021, 12:48
JeĹźeli macie inne pomysĹy dajcie znaÄ - kiedy znajdÄ firmÄ, ktĂłra przemodeluje forum, dobrze bÄdzie przedyskutowaÄ róşne opcje.
S. Lem
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 08-02-2021, 09:55
bpiotrek napisał/a:
Nowe wÄ tki powstajÄ rzadko, a stare forum tylko do oglÄ dania zupeĹnie nikogo nowego nie przyciÄ gnie i umrze.
Zalezy od tego, jak bedzie zdefiniowany interface - wystarczy zeby funkcja "szukaj" dzialala na obu bazach danych, wtedy forum bedzie wygladalo tak, ze masz tylko poblokowana mozliwosc odpowiedzi na watki sprzed jakiejs tam daty.
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-02-2021, 15:13
martin napisał/a:
bpiotrek napisał/a:
Nowe wÄ tki powstajÄ rzadko, a stare forum tylko do oglÄ dania zupeĹnie nikogo nowego nie przyciÄ gnie i umrze.
Zalezy od tego, jak bedzie zdefiniowany interface - wystarczy zeby funkcja "szukaj" dzialala na obu bazach danych, wtedy forum bedzie wygladalo tak, ze masz tylko poblokowana mozliwosc odpowiedzi na watki sprzed jakiejs tam daty.
Masz racjÄ, chociaĹź wydaje mi siÄ, Ĺźe poziom skomplikowania tego nie róşni siÄ mocno od peĹnej migracji forum do np. phoBB3. Silnik by Przemo byĹ i jest bardzo popularny w Polsce i sÄ ludzie ktĂłrzy siÄ na tym znajÄ . Trzeba ich znaleĹşÄ
Wysłany: 09-02-2021, 08:31
Niestety, zle Ci sie wydaje - phpBB by Przemo ma okolo 300 dodatkowych funkcji (a za tym kryja sie tablice w bazie danych), ktore nie sa obslugiwane przez phpBB3. To wszystko zniknie, jesli nie zostanie w jakis specjalny sposob przekonwertowane.
Jesli Ci na tych danych nie zalezy, to przejscie do phpBB3 jest, tak jak pisales, stosunkowo proste:
1.) robisz kopie robocza forum na innym serwerze
2.) deinstalujesz "by Przemo"
3.) robisz upgrade do 3.0, potem 3.1 itd
W ten sposob masz w miare dzialajace forum, niestety z milionem tagow, ktore nie sa obslugiwane przez nowe skrypty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum