Stopień nurkowy: Adv TMX, Adv Cave
Wysłany: 08-02-2009, 22:46 zip seals (zipseals)
Poszukuję pierścieni zip seals do skafandra DUI. Rękawice mogą być dziurawe, lub mogą być wycięte, dla mnie ważne są same pierścienie. Może ktoś ma suche rękawice w takim systemie, które leżą w domowym zaciszu i chciałby je sprzedać . Rozmiar jest dla wszystkich modeli taki sam.
Wysłany: 09-02-2009, 06:53
Tak zgadza się, ale system składa się z dwóch części: pierwsza to ta w skafandrze i druga na rękawicy. Pierścień w tym przypadku to nazwa umowna. Mnie chodzi o ten drugi element, czyli montowany na rękawicy.
Z tego co mi wiadomo nie można kupić osobno pierścieni ZipSeals do rękawic, gdyż coś takiego nie istnieje. Wiem, że są rękawice z zainstalowanymi ZipSealami oraz manszety nadgarstkowe i tylko tak to jest sprzedawane. Zajrzyj na stronę DUI, tam wszystko jest objaśnione.
No to będziesz miał problem, bo oficjalnie nie ma szans tego dostać. Pozostaje jedynie kupienie jakichś popsutych rękawic DUI z zainstalowanymi ZipSealami, wycięcie i wklejenie do twoich rękawic. Niestety produkty DUI nie są tanie, ale jakościowo naprawdę super. Słyszałem o super suchych rękawicach z neoprenu na ZipSealach, podobno rewelacja, bardzo ciepłe... jedynie cena odstrasza.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu ZipSealów do rękawic!
Wysłany: 09-02-2009, 09:15
Rozwiązanie DUI jest świetne, ale niestety cena równie świetna. Mam nadzieje, że prędzej czy później uda mi się coś kupić. Uderzę jeszcze do CCR w Częstochowie, być może będa mogli mi pomóc.
Co do neoprenowych rekawic to rzeczywiście wczoraj czytałem że są bardzo ciepłe i wygodne w użytkowaniu.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 09-02-2009, 11:09
Witam Panowie,
Eksperymentowałem z suchymi rękawicami od check upów do rolocków i zawsze wracałem do mokrych rękawic dokonując świadomego wyboru między niezawodność i wygodą a wątpliwą poprawą termiczną. Mój wybór zweryfikowałem po wypróbowaniu rękawic DUI compressed neoprene ZipGloves. Cena wcale nie jest taka straszna biorąc pod uwagę że rękawice te nie wymagają montażu pierścieni.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Wysłany: 09-02-2009, 11:51
Rozwiązanie jest na pewno super, ważna jest łatwość montażu, brak pierścienia, gdyż nic nie ogranicza ruchów i walory termiczne to przede wszystkim. Muszę się poważnie nad tym zastanowić, gdyby nie kurs $.....
wybór zweryfikowałem po wypróbowaniu rękawic DUI compressed neoprene ZipGloves
A jak jest z wygodą ubierania się ? Rękawice trzeba zamontować do suchego jeszcze przed założeniem skafandra i ubierać się już w rękawiczkach. Czy bardzo utrudnia to założenie reszty "drobnego" sprzętu ?
Wysłany: 09-02-2009, 12:24
wiechu napisał/a:
Czy bardzo utrudnia to założenie reszty "drobnego" sprzętu ?
Trzeba się przyzwyczaić , ja do tej pory używam suchych z manszetami, ubieram skafander, kaptur i rękawice, a potem resztę sprzętu. Pewnie ze wspomnianymi rękawicami neoprenowymi jest podobnie.
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 09-02-2009, 12:28
kubag napisał/a:
ważna jest łatwość montażu, brak pierścienia, gdyż nic nie ogranicza ruchów i walory termiczne to przede wszystkim. Muszę się poważnie nad tym zastanowić, gdyby nie kurs $..... Pozdrowienia!
Dodałbym jeszcze szczelność - to jedyne rękawice suche które nigdy jeszcze nie okazało się po wejściu do wody że są mokre
ps. kurs faktycznie mocno zniechęca do zakupu Na szczęście obecny kurs jest stanem przejściowym i raczej krótkotrwałym póki co wstrzymałem się chwilowo z zakupem suchacza dla mojej córki.
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak dnia 09-02-2009, 12:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-02-2009, 12:30
wiechu napisał/a:
A jak jest z wygodą ubierania się ? Rękawice trzeba zamontować do suchego jeszcze przed założeniem skafandra i ubierać się już w rękawiczkach. Czy bardzo utrudnia to założenie reszty "drobnego" sprzętu ?
Nie utrudnia wcale, pytania które zadałeś pojawiają się pod wpływem dotychczasowych negatywnych doświadczeń z rękawicami typu Showa łączonych z kombinezonem za pomocą sztywnych pierścieni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum