Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Testy Sprzętu YELLOW DIVING
Autor Wiadomość
okoń Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-02-2010, 13:47   Testy Sprzętu YELLOW DIVING Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam

Oferujemy możliwość przetestowania naszego sprzętu.

Latarki serii backup Yellow LED3, KOMPAKT, MINI, L, VIDEO, Kołowrotki Yellow R1, R2, Skrzydła, Płyty z uprzężami są do Waszej dyspozycji po wcześniejszym uzgodnieniu terminu wypożyczenia.

Warunki i koszta to:

-Podpisanie WZ stwierdzające odebranie sprzętu od kuriera.
-Odesłanie nam sprzętu w ustalonym terminie.
-Napisanie relacji z testu i opublikowanie go na forum.
-Opłata za spedycję (UPS) w 2 strony (52 zł brutto) płatna przy odbiorze paczki (pobranie).

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 02-02-2010, 14:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To ja się zgłaszam w kolejce do przetestowania następujących elementów:
- kołowrotek R2
- latarka serii Mini

W perspektywnie najbliższych tygodni wyjazd na serię nurkowań jaskiniowych, ewentualna latarka musi świecić 4 godziny, więc chętnie Mini 2110, jeśli przewidujecie udostępnienie tylko małego aku, to ja uprzejmie dziękuję, bo nie będę miał okazji zastosować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 24-02-2010, 17:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otrzymałem do testowania spora paczkę sprzętu z oferty Yellow Diving, a więc kołowrotek R2, latarkę 2110 Mini i dwie latarki backupowe Yellow LED3.
Wszystkie elementy są wyposażone w odpowiednie karabinki i gotowe do nurkowania.
Sprzęt będzie testowany w aktualnych warunkach wodnych u nas (a więc chyba jeszcze pod lodem) oraz w jaskiniach Florydy. Sprawozdanie, które zgodnie z umową popełnię za kilka tygodni, będzie rzecz jasna czysto subiektywne, ale w żadnym razie bałwochwalcze.
Za dostarczenie sprzętu w miłej atmosferze bardzo dziękuję.
Powrót do góry

Robert Klein Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-02-2010, 18:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyznam, że kołowrotek i latarki backupowe testowałem już w grudniu na Florydzie i też obiecałem raport, ale jakoś nie miałem czasu go napisać. Tak na serio, nie było też o czym, bo jak coś jest dobre i działa tak jak zapewnia producent, to o czym tu pisać. Krótko:

Kołowrotek rozwijałem i zwijałem oraz poręczowałem wyłącznie w celach testowych, bo nie miałem faktycznej potrzeby rozwijania poręczówki. Działa, nie plącze się, nic nie trze, nie pęka, uchwyt i śruba wygodne. Tak samo dobry jak jego pierwowzór. Nic dodać, nic ująć. Gdybym nie miał dwóch własnych, to bym kupił.

Latarki LED 3. Te mi się naprawdę spodobały. Bardzo małe i lekkie co liczy się teraz w samolocie no i nie zajmują miejsca na uprzęży. Włączanie włącznikiem z tyłu, a nie przez kręcenie głowicą powoduje, że można je obsłużyć jedną ręką. No i nie włączają się same na głębokości - były kilka razy na 100 m i problem nie wystąpił. Nie widzę zastosowania dla różnych mocy świecenia i trybu błyskacza, ale jak jest, to niech będzie. Może komuś się przyda.
Generalnie latarki tak mi się spodobały, że postanowiłem je kupić, a nie odsyłać do YD. Niestety nie tylko mnie się spodobały. W drodze powrotnej z Florydy okradziono mi bagaż. Zginęło parę automatów oraz te właśnie latarki - odpięte od płyty i uprzęży dobrze schowanej w torbie i zawiniętej w ciuchy. Fajnie by było, gdyby złodziejowi się zepsuły, ale mała szansa by tak się stało.

To tyle recenzji. Ciekaw jestem opinii innych.

Robert Klein
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
179635

Konrad Dubiel Płeć:Mężczyzna
złomiarz

PostWysłany: 24-02-2010, 21:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Klein napisał/a:
Działa, nie plącze się, nic nie trze, nie pęka

Markowi właśnie taki kołowrotek się rozpękł w Molnar.
I to pod wodą a nie przygnieciony twinsetem na lądzie.

Robert Klein Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-02-2010, 21:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Markowi pękł R1 a ja testowałem R2. Co nie znaczy, że R1 powinien pękać. Mi jeden R1 też się rozleciał.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
179635

PostWysłany: 24-02-2010, 21:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Klein napisał/a:
Mi jeden R1 też się rozleciał.

Mnie też, ale naprawili w ciągu 3 dni (z przesyłkami)
Powrót do góry

Przemo_C Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-02-2010, 22:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Miałem ten sam problem, zgubiłem zawleczkę, przysłali bez problemu. Mam też R2, z produkcji pathfinderopodobnych jakie oglądałem jest wykonany najlepiej.

www.potatos.pl
Powrót do góry

Marek Cacaj Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 25-02-2010, 14:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mój wygląda po nurkowaniu tak:

Stało sie to prawdopodobnie pod wodą. Kiedy odpiąłem kołowrotek na powierzchni rozleciał mi sie w ręku. Już rozmawiałem z Okoniem w sprawie naprawy. Nie ma żadnego problemu.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Paulina Papierska Płeć:Kobieta
Klub Poziomek

PostWysłany: 08-03-2010, 18:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
Otrzymałem do testowania spora paczkę sprzętu z oferty Yellow Diving, a więc kołowrotek R2, latarkę 2110 Mini i dwie latarki backupowe Yellow LED3.
Wszystkie elementy są wyposażone w odpowiednie karabinki i gotowe do nurkowania.

TomM bede bardzo wdzieczna za Twoja subiektywna, ale obiektywna opinie o latarce MINI 2110. Napisz prosze szczegolnie, jak oceniasz barwe i moc swiatla. Dzieki.
Powrót do góry

Piotr Dusza Płeć:Mężczyzna
Duch

Stopień nurkowy: Instructor: Advanced
PostWysłany: 08-03-2010, 19:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

R1 ma niestety taką wadę że nieustatnie pękają (mnie pękły 3 sztuki już) lub spadają zawleczki, pęknięcie samej szpulki widzę pierwszy raz.

SDI/TDI Technical Training Facility #1003335

Instruktor: Advanced Wreck Diving, Trimix,
Oxy Equipment Service,
DPV, Solo Diving, SideMount Diving
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3254570

PostWysłany: 09-03-2010, 02:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Scout_Girl napisał/a:
za Twoja subiektywna, ale obiektywna opinie

Będzie subiektywna.
W skrócie: bardzo dobra.
Zalety: uszczelniony pakiet (zalanie kanistra nie oznacza zalania pakietu), szczelna elektronika w wieczku (zalanie nie grozi), żarówka dośc głęboko w kloszu
Wady: za długi kabel (przy poważniejszych akcjach jest to irytujące), dość łatwe rozogniskowywanie (przypadkowa zmiana pozycji klosza), mimo wszystko dość długi palnik
Barwa światła lekko niebieskawa, moc - bez zastrzeżeń.
Jak na razie sprawdza się bardzo dzielnie, a nie jest traktowana ulgowo...
Powrót do góry

Marek Cacaj Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 09-03-2010, 19:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Łysy napisał/a:
Mój wygląda po nurkowaniu tak

Dzisiaj odebrałem kołowrotek od kuriera. Został naprawiony całkowicie za darmo. Wielkie dzieki. Latarka backupowa też dotarła i jest super

Powrót do góry

PostWysłany: 10-03-2010, 02:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Odrobina dziegciu odnośnie latarek backupowych YD LED3.
Na razie jedna się zepsuła (?) - czyli zamiast zaświecać się tylko miga i gaśnie. Być może tak się zachowuje ta latarka przy słabych bateriach, (sprawdzimy) - ale jeśli tak, to tym gorzej. Okaże się. To jest backup!
Driver LED 3-funkcyjny to nieporozumienie.
Latarka powinna świecić, lub nie świecić.
Babranie się z trybami pracy, które w w dodatku potrafią się przypadkowo przełączyć przy rzeczywistym użyciu backupu jest co najmniej irytujące. Tak się zdarzyło w czasie ćwiczenia out-of-light+out of air - opanowanie backupu oznaczało dodatkowe czynności i dodatkowe zamieszanie.
IMHO obecny stan produktu (przełączalne tryby pracy) może być interesującą propozycją latarki dla rekreacyjnego nurka z możliwością zastosowania jako strobe light - np na opustówce. Natomiast jako backup do nurkowania jaskiniowego LED driver powinien mieć możliwość skonfigurowania jako dwustanowy: on i off.
Bez tej modyfikacji IMHO ja wybrałbym inny backup, pozbawiony takich "udoskonaleń" chociaż świecący słabiej.
Bo świeci to YD naprawdę dobrze!
Zbadam jak to jest z bateriami...
Powrót do góry

PostWysłany: 11-03-2010, 06:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

OK. Sprawa się wyjaśniła.
Jedna latarka backupowa zmarła śmiercią tragiczną (trudno, pokryję straty) przy okazji niespodzianki zafundowanej kursowi. Taki powstał tajny plan, aby w tajemnicy i z zaskoczenia zdisablować backupowe latarki całego zespołu, czyli 6 sztuk.
Nie sprawdzali przed nurkowaniami... no i sie doczekali...
Skutecznie i z całkowitego zaskoczenia tajemniczo wszystkie backupy nie zadziałały. Kawałki worka nylonowego izolujące styk baterii uczyniły cuda...
Niestety backup YD nie przeżył "naprawy" po tym nurkowaniu. Jest wewnątrz bardzo delikatny, kolimator jest nałożony na diodę na wcisk, cały zespół diody jest wkręcany w aluminiową rurkę latarki.
Przy "naprawie" po ciemku po nurkowaniu z niespodziankami niestety trącony palcem kolimator urwał diodę, a przynajmniej tak to wygląda...
Z 6 zaizolowanych latarek wszystkie przeżyły, tylko ta jedna wyzionęła ducha.
O czymś to świadczy. IHMO konstrukcja jak na backup jest zbyt dlikatna i zbyt wrażliwa, za dużo sprężynek, delikatnych części, wbrew zasadzie KISS (keep it simple stupid).
Moja wina (a właściwie mojej żony) - straty pokryję.
Teraz jestem już w 100% pewien,że nie wymieniłbym swoich prymitywnych i słabo świecących Princetonów Impact XL na YD LED 3.
Świecą świetnie, ale:
- przy słabych ogniwach nie chcą odpalić, migają tylko smętnie i tyle.
- są zbyt delikatne
Fajnym pomysłem jest wyłacznik z "lampki nocnej", tyle że powinien to być wyłącznik, a nie przełącznik trybów - o tym już było zresztą. Umożliwia obsługę jedną ręką.
IMHO jest absolutnie niedopuszczalne, aby przy słabych bateriach LED driver nie "odpalał" w backupowej latarce.
W chwili obecnej z dwóch zrobiłem jedną (dobre baterie z dobrym zespołem diody).
Latarki były testowane w ramach intensywnego kursu jaskiniowego wg programu NACD w relatywnie trudnych warunkach (nurkowania po 100+ minut w silnym prądzie z awariami, niespodziankami) przy dużych obciążeniach mechanicznych sprzętu (awarie ogólnie sie sypią w tych warunkach). Nie były kwatkiem przy kożuchu, ale świeciły wiele godzin i ogólnie były używane zgodnie z przeznaczeniem.
Mini 2110 w tych samych warunbkach spisuje się świetnie.
Zmodyfikowany (w nowej wersji) kołowrotek R2 również spisuje się świetnie, a jest używany dość intensywnie, także ze skutera, chociaz na krótkie dystanse (do 30-40 m).
Powrót do góry

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu