Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2010, 17:53 lekkie zmiany w opisie stopni nurkowych na "plastikach&
IANTD zmieniło podejście i obecnie każdy stopień nurkowy na plastiku ( i dyplomie ) jest opatrzony dodatkiem określającym maksymalny limit głębokościowy nurka, przykładowo:
zamiast "Open Water Nitrox Diver" jest "Open Water Nitrox Dive Max Depth 21 MSW"
zamiast "Advanced Open Water Diver" jest "Advanced Open Water Diver Max Depth 30 MSW"
zamiast "Deep Diver" jest "Deep Diver Max Depth 39 MSW"
pozdrawiam,
Sebastian
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 21-08-2010, 22:39
styx napisał/a:
IANTD zmieniło podejście i obecnie każdy stopień nurkowy na plastiku ( i dyplomie ) jest opatrzony dodatkiem określającym maksymalny limit głębokościowy nurka,
Czy stare plastiki pozostają aktualne? Czy też trzeba wyskrobać trochę grosza na wymianę
Co jest napisane na nowych plastikach Adv Ean?
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI Pomógł: 10 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 877 Skąd: Svärtinge, Szwecja
Wysłany: 26-08-2010, 05:39
murena napisał/a:
jak w SDI/TDI?
Bardzo szczegółowo - są w zasadzie dwa certyfikaty: "ADVANCED NITROX DIVER Qualified in the use of 22% to 100% Nitrox" i "DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER Qualified to conduct dives for planned staged decompression to 150 fsw/45 msw"
Stopień nurkowy: Adv TMX Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 588 Skąd: Belgia
Wysłany: 26-08-2010, 07:14
ciekawa informacja. Akurat czekam na nowy plastik, i szczerze mowiac, przydalaby sie taka informacja.
A czy ktos moze cos wie o starszych plastikach - trzeba wymieniac ? Mam nadzieje, ze nie jest to obowiazkowe.
I przy okazji pytanie - jest gdzies dostepna baza danych ludzi certyfikowanych w IANTD ?
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 26-08-2010, 08:31
gorcio napisał/a:
przydalaby sie taka informacja.
a ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co...
W IANTD na plastiku TMX masz 100m i co? na 105 nie pójdziesz bo nie masz Expedition Trimiks Diver?
zaje...ście...
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 26-08-2010, 08:34
murena napisał/a:
a masz "stary"?
bo jak nie, to lepiej sprawdzić (czyt. zrobić uprawnienia) zamiast pytać Wink
nie murenko, nie mam na koparkowych nurkach raczej w deko nie wchodzę więc takowy plastik mi zbędny jest
klon napisał/a:
bo jakbyś nie miał napisane to może to rodzić pewne nieporozumienia Przykład z życia wzięty. Rozmowa wstępna w nowej bazie:
- jaki masz plastik?
- Advance nitrox
- U nas nitroxu nie ma więc wpisze Ci tylko AOWD
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-08-2010, 08:53
gorcio napisał/a:
ciekawa informacja. Akurat czekam na nowy plastik, i szczerze mowiac, przydalaby sie taka informacja.
A czy ktos moze cos wie o starszych plastikach - trzeba wymieniac ? Mam nadzieje, ze nie jest to obowiazkowe.
I przy okazji pytanie - jest gdzies dostepna baza danych ludzi certyfikowanych w IANTD ?
Oczywiście że nie trzeba wymieniać, chyba ze tego chcesz.
Bazy nurków o ile wiem nie ma.
~S
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 26-08-2010, 09:25
Plotek napisał/a:
bo jakbyś nie miał napisane to może to rodzić pewne nieporozumienia
tak tylko zahaczyłem temat, bo do tej pory zawsze mówiono mi i stosowałem się do tej zasady: "nie żądaj nigdy rzeczy, których nie chcesz wyegzekwować"
ciekaw jestem jak wielu polskich nurków, wyszkolonych w IANTD i nurkujących poniżej 100m ma plastik Expedition TMX...
do tej pory max głębokość opisana była w standardach i każdy kto ukończył kurs ją znał
teraz ograniczenie pewnie niewiele zmieni, ale będzie kłuło w oczy tych, którzy to przeczytają (nie wiem może właścicela łodzi na przykład?)
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 26-08-2010, 10:26
Plotek napisał/a:
Rozmowa wstępna w nowej bazie:
- jaki masz plastik?
- Advance nitrox
- U nas nitroxu nie ma więc wpisze Ci tylko AOWD
Stopień nurkowy: Adv TMX Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 588 Skąd: Belgia
Wysłany: 26-08-2010, 10:58
klon napisał/a:
W IANTD na plastiku TMX masz 100m i co? na 105 nie pójdziesz bo nie masz Expedition Trimiks Diver?
zaje...ście...
a ja wiem po co ...
sa takie kraje gdzie IANTD jest malo znane. Kiedy ide na nurka z lokalnym gosciem z CMASu, on chce widziec do jakiej glebokosci mam uprawnienia. Mimo ze na jego plastiku tej informacji nie ma ... ale ja wiem jakie sa w CMASie uprawnienia, a on nie wie, jakie w IANTD. I sadze, ze to nie zaszkodzi ani nie zaboli.
Wysłany: 26-08-2010, 11:31
gorcio napisał/a:
Kiedy ide na nurka z lokalnym gosciem z CMASu, on chce widziec do jakiej glebokosci mam uprawnienia.
nie ma problemu - chce wiedzieć, więc mu mówię jakie mam limity - nie ma powodu kłamać bo to i tak do sprawdzenia i tylko sobie wstydu taki człowiek narobi jak naściemnia...
generalnie pewnie można tu zastosować śmiało zasadę - jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... nowe kursy...?
w ubiegłym roku było normalnie bez wpisanych metrów a teraz na plastikach NTMX jest 60m - zatem Franken dla NTMX odpada?... czy zaspokoi się pooglądaniem z góry ?
aaa... no chyba, że nikt nikomu kompa sprawdzał nie będzie...
Oczywiście nie ma o co tłoczyć tematu - są limity i już - co to nurkować z tym się nie da czy jak?
chodzi mi tylko o to, ze większość tak strasznie się ucieszyła z tej zmiany, a nie wiem czy:
1. to cokolwiek zmieni/a? - moim zdaniem pusta próba regulacji czegoś tam
2. czy to rzeczywiście jets takie fajne... w końcu wyszkolonemu na odpowiednim poziomie absolwentowi kursu można chyba zaufać i wierzyć w jego rozsądek... 8)
teraz włożyłem kij
czy może organizacja straciła już tą wiarę i zaufanie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum