Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Jak rozciąć piankę na nurku używając EEZYCUT.
Autor Wiadomość
ZielonySmok Płeć:Mężczyzna
Rafał Jackiewicz

Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60
PostWysłany: 04-11-2012, 21:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Piotr Szewczyczak napisał/a:
Hmm wydaje mi się, że opinia trochę niesprawiedliwa, spróbuj przeciąć pas od uprzęży nożem lub wspomnianym sekatorem a potem porównaj z eezycut'em.
Oczywiście jak wszystko, ma swoje ograniczenia ale na mnie możliwości tego maleństwa zrobiły duże wrażenie.
Generalnie tnie w swoim zakresie prawie wszystko, małe i poręczne no i cena też do zaakceptowania.

Zawsze próbuje Smile (mam krążek miękkiej taśmy i stare kawałki twardej) Dlatego kilka sekatorów odpadło jeszcze przed zamoczeniem.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Piotr Szewczyczak Płeć:Mężczyzna
PIT

Stopień nurkowy: ext range itda
PostWysłany: 04-11-2012, 23:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ziemia napisał/a:
Pasy od uprzęży doskonale przecinają nożyczki ratownicze, do kupienia na Allegro za 15 zeta, ale trzeba sobie uszyć etui, lub pakować gołe do kieszeni.

półprawda to jest, testowałem jedno i drugie nożyczki przegrywają.
Ćwiczyłem nożyczki, nóż, sekator i eezycut każde z tych narzędzi ma swoje ograniczenia, wady i zalety, ale żadne nie jest idealne.
Powrót do góry

ziemia Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: nTmx, technical cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 05-11-2012, 20:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Może testowałeś jakieś wytępione, ja w każdym razie byłam bardzo zdziwiona łatwością przecięcia pasów, rurek gumowych itp, ale możliwe, że ich ostrość nie trwa długo.
Powrót do góry

Rafał Jackiewicz

PostWysłany: 05-11-2012, 23:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To już wyjaśniam moje stanowisko: narzędzie EEZYCUT jest ostre.

Ciekawe, że też sprawdzałem na rurkach gumowych Smile - akurat miałem pod ręką. Po linki niestety musiałem udać się do piwnicy Sad

Może to, iż nie uznałem EEZYCUT za super ostre narzędzie wynika z tego, że wypróbowałem kilkanaście sekatorów zanim wybrałem coś dla siebie. DIR-nożyka znowu nie opłaca się ostrzyć, za kiepska stal i za tani w zakupie (nowy i ostry można ewentualnie trochę poprawić na kamieniu, trochę ząbków porobić). Nożyk kupuje się po prostu nowy i ostry.
Więc porównuje EEZYCUT do ostrych narzędzi, stad zachwyt mniejszy.

Samo EEZYCUT uważam za fajne narzędzie, ale jak pisałem powyżej, ja raczej zastosuje je w ciepłych wodach na wyjeździe, gdzie nie ma sensu zabierać noża, a mały i poręczny EEZYCUT się sprawdzi.
W PL mam sprawdzoną konfigurację:
- "standardowy" nożyk za cenę poniżej 50zł, a "wkłady" szybko tępiące się po 3.5zł Very Happy
- sekator, też kosztujący poniżej 50zł (sekator jestem w stanie wyjąć jedną ręką - mam go na prawym przedramieniu i prawą ręką go wyjmuję z pochwy)

Największą wadą - wg. mnie - EEZYCUT jest to, że nie przetnę nim nic co ma więcej jak 8mm średnicy. Nie umiem uzasadnić potrzeby przecinania czegoś grubszego Question ,ale jednak nawet mały DIR-nożyk jest w tym względzie bardziej uniwersalny.
Ta "wada" wpływa jednocześnie na fajny sposób cięcia EEZYCUT. Tak samo jednak tną noże hakowe - nie wiem jak ostre lub nie, ale kosztujące poniżej 1/2 ceny EEZYCUT.

Właśnie dotarło do mnie, że cena EEZYCUT wcale nie jest rewelacyjna. Sprawdziłem w sieci: DIR nożyk z pochwą kosztuje teraz 41zł, a sekator to około 35zł (można dodać do tego pochwę na sekator za 25zł). Sam DIR-nożyk na turystyczne nurkowania też nie wadzi i nie waży.
EEZYCUT natomiast - jak widać na filmach - rewelacyjnie rozbiera zarówno z pianki jaki i z suchego Smile
Powrót do góry

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 05-11-2012, 23:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak wyjmujesz prawą ręką sekator umieszczony na prawym przedramieniu? Wiem, że takie już ciężkie czasy, że każdemu ręce do siebie się zginają, ale mimo tego trudno mi to sobie wyobrazić. Masz jakiś dodatkowy staw w okolicach nadgarstka czy to kwestia jakiegoś ekstremalnie sprytnego mocowania? Smile
Powrót do góry

Rafał Jackiewicz

PostWysłany: 06-11-2012, 00:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
Jak wyjmujesz prawą ręką sekator umieszczony na prawym przedramieniu? Wiem, że takie już ciężkie czasy, że każdemu ręce do siebie się zginają, ale mimo tego trudno mi to sobie wyobrazić. Masz jakiś dodatkowy staw w okolicach nadgarstka czy to kwestia jakiegoś ekstremalnie sprytnego mocowania?

Patent też przeczytany gdzieś na forum. Nie mam niestety zdjęcia - spróbuję opisać.
Sekator jest w pochwie na wewnętrznej stronie przedramienia, wsunięty na wcisk - bez żadnego innego mocowania, rzepów czy też zatrzasków (tak samo jak DIR-nożyk). Do sekatora i pochwy mam przymocowaną krótką linkę, o takiej długości, że jestem w stanie złapać za nią palcami i ciągnąc za nią wyjąć sekator, a ten to już obsługuje się jedną ręką. Mam suche rękawice i pierścienie, a sprawne wyciąganie działa faktycznie, nie tylko w teorii. Linka zabezpiecza też przed zgubieniem sekatora, ale jeszcze nigdy pod wodą sam się nie wysunął. Końce linki trzeba starannie zabezpieczyć (klej lub opaska zaciskowa), ponieważ linka którą używam się rozwiązuje.
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 06-11-2012, 11:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ZielonySmok napisał/a:
/.../ fajny sposób cięcia EEZYCUT. Tak samo jednak tną noże hakowe - nie wiem jak ostre lub nie, ale kosztujące poniżej 1/2 ceny EEZYCUT.

dostrzegam między nimi różnicę:

tu ostrze jest "na końcu" i "po skosie"

a tutaj "przez całą długość" i "wzdłuż"

Czy ma to wpływa na cięcie - nie wiem, ale całkiem możliwe.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Rafał Jackiewicz

PostWysłany: 06-11-2012, 13:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Czy ma to wpływa na cięcie - nie wiem, ale całkiem możliwe.

Fizycznie na pewno ma - praktycznie zapewne też.
Powrót do góry

Beat Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: PADI deep
PostWysłany: 08-11-2012, 13:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W sprawie dyskusji: nożyczki vs. Eezycut itp.
Ostatecznie różnica jest moim zdaniem znikoma, ważne, żeby mieć niezawodne narzędzie do cięcia, czy będą to nożyczki czy coś innego, to drugorzędne imho.

Ważne chyba tylko, żeby nie porównywać gruszek do jabłek.
Szmelcowe nożyczki z allegro kosztują 15 zł i tną odpowiednio do tej ceny. Z początku dają radę, a z każdym kolejnym cięciem coraz gorzej.
Eezycut z tego co widzę kosztuje ok. 25 USD, czyli około 70 złotych.

Za tyle piniondza kupić można na prawdę pierwszorzędne nożyce ratownicze, np. NAR:
http://paramedyk24.pl/703,nozyczki-ratownicze-nar-trauma.html
(Warto przeczytać test tych nożyc na kryzysowo.pl)
Powrót do góry

pawelk282 Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: DM
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 08-11-2012, 14:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mniej wiecej co tydzien nurkuje w slonej wodzie, na uprzezy mam i nozycze ratownicze i easy-cut. Jak plucze sprzet to nigdy nie wyjmuje ich z pokrowcow. Tanie nozyczki stainless steel zaczynaja rdzewiec po 2 miesiacach. Easy-cut mam od roku i nic sie z nim nie dzieje. Dobre nozycze kosztuja u mnie 5$ wiecej niz easy-cut i sa niby powlekane tytanem, ale nie wiem jak z ich wytrzymaloscia, bo nigdy ich nie mialem, bo te tanie dostaje zawsze extra przy zakupach w centrum nurkowym.....

Beat napisał/a:
Za tyle piniondza kupić można na prawdę pierwszorzędne nożyce ratownicze, np. NAR:
http://paramedyk24.pl/703,nozyczki-ratownicze-nar-trauma.html
(Warto przeczytać test tych nożyc na kryzysowo.pl)

Nawet te tanie z allegro za 13 zl wypadly by dobrze w tym tescie w porownianiu do tych malych nozyczek.
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 17-08-2014, 16:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chiński "easy": http://www.dx.com/p/ezdive-kf-sz-scuba-diving-knife-line-cutter-black-orange-339668

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Paweł Kot Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ...
PostWysłany: 17-08-2014, 19:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Do cięcia pasów i ewentualnego zbijania szyb polecam: http://resqme.com/
Używam w pracy i zarówno nóż, jak i zbijak jeszcze mnie nie zawiodły.
Powrót do góry

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu