Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
ASTD Polska
Autor Wiadomość
MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 28-08-2015, 22:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o certyfikat CE i deklarację zgodności zgodnie z dyrektywą unijną,
producent zaświadcza, że dany produkt jest zgodny z taka a taką dyrektywą i z taką a taką normą bez względu czy jest to norma polska niemiecka czy rumuńska.
To producent bierze na siebie odpowiedzialność wystawiając deklarację zgodności i certyfikat CE.
Owszem są jednostki certyfikowane i notyfikowane, którymi można się wesprzeć wystawiając deklarację zgodności, zgodnie z obowiązującymi unijnymi przepisami ale jest to tylko dodatek.
całą odpowiedzialność bierze na siebie producent.
Stąd:

jeśli wyprodukuje sobie w domu oddycharkę i będą chciał ją komus sprzedać mogę wystawić deklarację zgodości i certyfikat CE bez pytania nikogo o zgodę.
oczywiście jeśli coś się komuś stanie prokurator zapukado mnie.

jesli będę umiał się wybronić żadna jedostak certyfikowana czy notyfikowana nie jest mi potrzebna.

więc jakby ktoś chciał mogę podpowiedzięc jak uzyskac CE na HH Smile

www.activebhp.pl
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Marcin Gala Płeć:Mężczyzna
dry caver

Stopień nurkowy: AdvEANx, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 70
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: GALA
PostWysłany: 29-08-2015, 09:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

MaRkY napisał/a:

jesli będę umiał się wybronić żadna jedostak certyfikowana czy notyfikowana nie jest mi potrzebna.

więc jakby ktoś chciał mogę podpowiedzięc jak uzyskac CE na HH Smile

Trochę offtop, ale co tam. Chyba warte wydzielenia, bo temat pojawia się to tu, to tam.

MaRkY, o ile generalnie podoba mi się, to co napisałeś (to producent odpowiada za zgodność z min. wymaganiami bezpieczeństwa) o tyle trudno mi zaakceptować stwierdzenie, że nie potrzebujesz jednostki notyfikowanej do wystawienia deklaracji zgodności.

Rebreathery podlegają dyrektywie PPE 89/686/EEC jako sprzęt III kategorii (art. 8 pkt. 4).

Zgodnie z artykułem 10, aby legalnie wystawić deklarację zgodności producent musi przejść proces oceny typu WE w jednostce notyfikowanej (ocena dokumentacji, wzoru, systemu jakości).

Natomiast - co pewnie dla większości z nas jest oczywiste - dla przejścia oceny typu WE oraz dla wystawienia przez producenta deklaracji zgodności nie jest wymagana zgodność z normami, nawet zharmonizowanymi (art. 5, pkt. 2)
Powrót do góry

MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 29-08-2015, 14:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Marcin Gala napisał/a:

Rebreathery podlegają dyrektywie PPE 89/686/EEC jako sprzęt III kategorii (art. 8 pkt. 4).

Dyrektywa 89/686/EWG została zmieniona dyrektywami: 93/68/EWG, 93/95/EWG, 96/58/WE i rozporządzeniami nr 1882/2003, 1025/2012. Wink

fakt faktem nie wczytywałem się dogłębnie bo dopiero gdzieś z tyłu głowy rozważam posiadanie reba, jak również dotychczasowe audyty nie poruszały tego tematu. Ale dzięki za wskazówkę zaczynam zgłębiać temat.

Ponadto upoważniona jednostka ≠ jednostka notyfikowana

www.activebhp.pl
Powrót do góry

Zioło Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 08-11-2015, 15:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jeśli ktoś ma możliwość i ochotę zapraszam na Śląsk, na rzut oka na oba reby (HH i XCCR) we czwartek 12.11.2015 w Tarnowskich Górach o 18:30 w naszym klubie. Będzie można porównać obie jednostki zarówno pod kontem budowy jak i oprogramowania. Będzie też można się umówić na intro na XCCR-ze. Zainteresowane osoby proszę o kontakt mailowy adi@z4.pl, w odpowiedzi prześlę szczegóły.
Powrót do góry

Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Odpowiedz do tematu