Wysłany: 06-03-2009, 22:30 Bilet lotniczy do Hurghady
Przeglądam forum DiW od jakiegoś czasu i w końcu założyłem profil Wybieram się do Colony na początku czerwca w celu zrobienia kursu DM i mam problem z dostaniem biletu lotniczego W jednym biurze podróży powiedziano mi, że nie dostanę biletu w jedną stronę, a jeśli chcę polecieć na dłużej to mogę kupić w obie ale powrót jest max po 4 tygodniach, w innym poinformowano mnie, że jest taka możliwość ale trzeba czekać na okazję bo biletów w jedną stronę nie ma Będę wdzięczny za jakieś info
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-03-2009, 23:03
Bilety "one way" są zawsze droższe. Jest to to załatwienia (ew. dalsze informacje PW), ale cena będzie oscylowała w pobliżu ceny "przelotu trampingowego" w obie strony.
Wysłany: 06-03-2009, 23:04
też o tym myślałem ale chyba będzie problem bo chyba biuro podróży sprzedając mi odrazu bilet powrotny nie jest przypadkiem zobowiązane odstawić mnie do PL w tym terminie na który mam bilet powrotny?
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-03-2009, 23:10
Szyja napisał/a:
też o tym myślałem ale chyba będzie problem
Nie rozumiem. Jak sądzę, chcesz być w Egipcie tak długo, jak na to pozwala prawo wizowe. Chcesz więc 2 bilety w jedna stronę. Tak?
Rezerwujesz bilety w Polsce. Płacisz. Bilet do Egiptu odbierasz na lotnisku w Polsce. Bilet powrotny odbierzesz na lotnisku w Egipcie lub od rezydenta.
To są loty czarterowe, wakacyjne. Nie możesz załatwic lotu "tam i z powrotem" na okres dłuższy niz najdłuższa impreza turystyczna (np. 2 tygodnie). Podano ci, że 4. OK. Ale nie da sie tak na 2 miesiące. Musisz wtedy 2 bilety "one way"
Wysłany: 06-03-2009, 23:17
chce kupic bilet w jedna strone do hrg na czerwiec i drugi na powrot po 3 miesiacach ale w birurach podróży różnie mowia, że raz nie ma takiej możliwości i tak w każdym biurze co innego
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 07-03-2009, 07:39
Szyja napisał/a:
biuro podróży sprzedając mi odrazu bilet powrotny nie jest przypadkiem zobowiązane odstawić mnie do PL w tym terminie na który mam bilet powrotny?
Nie. Nikt nie jest do niczego zobowiazany. Bilet nie wykorzystany moze byc przesuniety w terminie (przy standartowych liniach) lub przepada (loty turystyczne lub low cost). Samolot niczym nie rozni sie od pociagu lub autobusu.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-03-2009, 08:11
Cześć Szyja.
Bilet lotniczy nie jest niczym nadzwyczajnym - nie przejmuj się tym czy ktoś Ci sprzeda w dwie strony czy w jedną - szukając wybieram zwykle najtańszy.
Biuro podróży sprzedające bilet nie ma wpływu na Twój pobyt w HRG - sam decydujesz kiedy wrócisz. Bilet powrotny możesz spokojnie kupić na miejscu - bardzo tanio wychodziły loty powrotne przez Niemcy i dalej WizzAir'em do Polski.
Obsługa Colony przerabiała takie manewry wielokrotnie, więc wszystkie dodatkowe informacje dostaniesz na miejscu.
Latając do HRG zwykle kupowałem bilet w Victoria Travel.
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum