Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 14-09-2009, 09:00
TomM napisał/a:
Typowa "kapa" po nurkowaniu to w gruncie rzeczy skutki saturacji, mikropęcherzyków i retencji CO2 w różnych proporcjach. Zastosowanie nitroksu zmniejsza saturację i dzieki szerszemu "oknu tlenowemu" ogranicza efekty mikropęcherzykowe przy identycznym profilu.
Przy nurkowaniach jakie wykonuję najczęściej nie wykorzystuję limitu no deco w wiecej jak 70%, dlatego cały czas mam wrażenie, że jednak stosowanie nitroxu ma wpływ retencję CO2.
TomM napisał/a:
Do wykonania tej samej pracy potrzeba tyle samo energii i osoba o dobrej kondycji i złej wyprodukuje porównywalną ilość CO2 per saldo.
Osoba o dobrej kondycji wchodząc na 3 piętro po schodach może swobodnie rozmawiać, osoba o słabej kondycji z nadwagą potrzebuje chwili aby opanować sapanie zanim skleci pełne zdanie na jednym wydechu. Dlatego podejrzewam że jednak wystąpi pewna różnica w ilości wyprodukowanego oraz co gorsza zmagazynowanego CO2.
Pytanie: czy osoba o słabej kondycji, z nadwagą, robiąc test wydolnościowy oddychając powietrzem i tlenem dostanie zadyszki po takim samym czasie trwania testu?
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 14-09-2009, 09:14
Plotek napisał/a:
Osoba o dobrej kondycji wchodząc na 3 piętro po schodach może swobodnie rozmawiać, osoba o słabej kondycji z nadwagą potrzebuje chwili aby opanować sapanie zanim skleci pełne zdanie na jednym wydechu. Dlatego podejrzewam że jednak wystąpi pewna różnica w ilości wyprodukowanego oraz co gorsza zmagazynowanego CO2.
Oczywiście: bo nie wykonają tej samej pracy. Wejdź na 3 piętro z workiem kartofli i bez.
Plotek napisał/a:
dlatego cały czas mam wrażenie, że jednak stosowanie nitroxu ma wpływ retencję CO2.
Ze względu na gęstość gazu: tak.
Ostatnio zmieniony przez Tomek Płociński dnia 14-09-2009, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
No, proszę 2 dni mnie nie było i dyskusja urosła do 6? stron. Oczywiście to miłe dla poczatkującego, że z prostej wątpliwości powstał problem i nierzadko ostra ( czemu takie słowa?) polemika. Ale dla zielonego, wątek przestał być czytelny mniejwięcej od paru stron. Z pytań nie tylko zadanych na forum, otrzymuje niestety sprzeczne odpowiedzi w kwestii kursu i stosowania nitroksu raz w roku na safari. Jedni że to konieczne i odczuje róznice, inni że szkoda 600zł ( lepiej przeznaczyc na zakup sprzętu) i że nie czuli tych zalet nitroksu.
Chcialbym tylko z ulgą przekazać tym, którzy doradzali mi na początku jak uniknąć bólu głowy, że mieli racje. Po wczorajszym nuraniu na Bryzie i ORP Wicher nie doznałem żadnych nieprzyjemnych skutków na powietrzu. Oddychalem duzo, spokojnie, nie oszczedząjąc powietrza i nie wstrzymując tym samym CO2. Tajemnica przestała być tajemnicą , mam nadzieję. A więc 15l. w Egipcie to mój ratunek 8)
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-09-2009, 11:53
szymon_gda napisał/a:
Marek Łącki napisał/a:
szymon_gda napisał/a:
A więc 15l. w Egipcie to mój ratunek
Jeżeli będzie to safari na krórym zanurasz 3-4xdziennie to nitrox się przyda.
jak bardzo? tak, bedzie 3-4 dziennie. ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl. Bede mogl wiecej nurkowac, czy lepiej sie czul ogolnie?
Będziesz miał większe limity bezdekompresyjne to jedno. A jeśli będziesz nurkować tak samo jak na powietrzu (przestrzegać limitów powietrznych tabelach nodeco) to z pewnością będziesz czuć się lepiej i będzie bezpieczniej.
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 14-09-2009, 12:09
szymon_gda napisał/a:
ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl
Źle na to patrzysz. Obciążając dodatkową kwotą 600zł TO konkretne safari, nie bierzesz pod uwagę, że w zamian, każde następne będzie o 600zł tańsze od obecnego. Wobec takiego postawienia sprawy: im więcej safari zaliczysz, tym więcej na kursie nitroksowym zarobisz
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 14-09-2009, 13:23
szymon_gda napisał/a:
jak bardzo?
Wiesz jakie nurkowania bedziesz robil? (czas denny, glebokosc, przerwy pomiedzy)?
Spojrz w tabele i zobacz jakie masz czasy NDL dla 2, 3 i 4 nurkowania. Na safari, nawet przy plytkich nurkowaniach, mozesz nazbierac dosc duzo azotu w tkankach - wystarczajaco duzo, zeby nurkowania nastepnego dnia dalej byly nurkowaniami powtorzeniowymi.
Nitrox "wyplyca" nurkowania - n.p. z 18m robi sie ~13m, kosztem koniecznosci obserwowania zegara tlenowego.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 14-09-2009, 13:55
Witaj,
piszesz:
szymon_gda napisał/a:
No, proszę 2 dni mnie nie było i dyskusja urosła do 6? stron. Oczywiście to miłe dla poczatkującego, że z prostej wątpliwości powstał problem i nierzadko ostra ( czemu takie słowa?) polemika. Ale dla zielonego, wątek przestał być czytelny mniejwięcej od paru stron.
Moim zdaniem to kolejny powód dla którego warto zrobić kurs Wiedza
W dyskusji padły różne argumenty - wiele z nich dla zrozumienia wymaga pewnej bazy wiedzy na temat gazów, ich właściwości, wpływu na organizm nurka, zależności między nimi a głębokością. łatwo się pogubić dostając wyrywkowe informacje...
Zdobycie wiadomości na temat nitroxu podniesie Twoją świadomość tego co robisz i w jakim środowisku . Nawet jeśli później nie będziesz pływał używając nitroxu to zrezygnujesz z niego świadomie dysponując pełną informacją.
Jeśli nie jesteś gotowy (nie masz przekonania) na to by zrobić kurs na tym safari może warto poza nim albo na kolejnym na jakie się wybierzesz.
Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum