Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
nitrox robiony dla safari raz w roku_warto nie warto
Autor Wiadomość
Marek Łącki Płeć:Mężczyzna
markopolo

PostWysłany: 12-09-2009, 19:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Abramik napisał/a:

powietrze 25m=23min
powietrze 17m=48min

ean32 /25m = 33min
ean32 /17m = 77min

ean36 /25m = 42min
ean36 /17m = 98min

Czy podane czasy są czasami dennymi?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

fazinsk Płeć:Mężczyzna
IANTD/TDI/CMAS

PostWysłany: 12-09-2009, 23:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Są to czasy no deco. Czytaj uważnie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2399322

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 14-09-2009, 09:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
Typowa "kapa" po nurkowaniu to w gruncie rzeczy skutki saturacji, mikropęcherzyków i retencji CO2 w różnych proporcjach. Zastosowanie nitroksu zmniejsza saturację i dzieki szerszemu "oknu tlenowemu" ogranicza efekty mikropęcherzykowe przy identycznym profilu.

Przy nurkowaniach jakie wykonuję najczęściej nie wykorzystuję limitu no deco w wiecej jak 70%, dlatego cały czas mam wrażenie, że jednak stosowanie nitroxu ma wpływ retencję CO2.

TomM napisał/a:
Do wykonania tej samej pracy potrzeba tyle samo energii i osoba o dobrej kondycji i złej wyprodukuje porównywalną ilość CO2 per saldo.

Osoba o dobrej kondycji wchodząc na 3 piętro po schodach może swobodnie rozmawiać, osoba o słabej kondycji z nadwagą potrzebuje chwili aby opanować sapanie zanim skleci pełne zdanie na jednym wydechu. Dlatego podejrzewam że jednak wystąpi pewna różnica w ilości wyprodukowanego oraz co gorsza zmagazynowanego CO2.
Pytanie: czy osoba o słabej kondycji, z nadwagą, robiąc test wydolnościowy oddychając powietrzem i tlenem dostanie zadyszki po takim samym czasie trwania testu?

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

anonymus 1
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 14-09-2009, 09:14   

Plotek napisał/a:
Osoba o dobrej kondycji wchodząc na 3 piętro po schodach może swobodnie rozmawiać, osoba o słabej kondycji z nadwagą potrzebuje chwili aby opanować sapanie zanim skleci pełne zdanie na jednym wydechu. Dlatego podejrzewam że jednak wystąpi pewna różnica w ilości wyprodukowanego oraz co gorsza zmagazynowanego CO2.

Oczywiście: bo nie wykonają tej samej pracy. Wejdź na 3 piętro z workiem kartofli i bez.
Plotek napisał/a:
dlatego cały czas mam wrażenie, że jednak stosowanie nitroxu ma wpływ retencję CO2.

Ze względu na gęstość gazu: tak.

Ostatnio zmieniony przez Tomek Płociński dnia 14-09-2009, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

szymon_gda Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-09-2009, 11:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No, proszę 2 dni mnie nie było i dyskusja urosła do 6? stron. Oczywiście to miłe dla poczatkującego, że z prostej wątpliwości powstał problem i nierzadko ostra ( czemu takie słowa?) polemika. Ale dla zielonego, wątek przestał być czytelny mniejwięcej od paru stron. Z pytań nie tylko zadanych na forum, otrzymuje niestety sprzeczne odpowiedzi w kwestii kursu i stosowania nitroksu raz w roku na safari. Jedni że to konieczne i odczuje róznice, inni że szkoda 600zł ( lepiej przeznaczyc na zakup sprzętu) i że nie czuli tych zalet nitroksu.
Chcialbym tylko z ulgą przekazać tym, którzy doradzali mi na początku jak uniknąć bólu głowy, że mieli racje. Po wczorajszym nuraniu na Bryzie i ORP Wicher nie doznałem żadnych nieprzyjemnych skutków na powietrzu. Oddychalem duzo, spokojnie, nie oszczedząjąc powietrza i nie wstrzymując tym samym CO2. Tajemnica przestała być tajemnicą , mam nadzieję. Laughing A więc 15l. w Egipcie to mój ratunek 8)

Marek Łącki Płeć:Mężczyzna
markopolo

PostWysłany: 14-09-2009, 11:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
A więc 15l. w Egipcie to mój ratunek

Jeżeli będzie to safari na krórym zanurasz 3-4xdziennie to nitrox się przyda.
Powrót do góry

szymon_gda Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-09-2009, 11:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Marek Łącki napisał/a:
szymon_gda napisał/a:

jak bardzo? tak, bedzie 3-4 dziennie. ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl. Bede mogl wiecej nurkowac, czy lepiej sie czul ogolnie?

Sebastian Mroczkowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
PostWysłany: 14-09-2009, 11:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
Marek Łącki napisał/a:
szymon_gda napisał/a:

jak bardzo? tak, bedzie 3-4 dziennie. ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl. Bede mogl wiecej nurkowac, czy lepiej sie czul ogolnie?

Będziesz miał większe limity bezdekompresyjne to jedno. A jeśli będziesz nurkować tak samo jak na powietrzu (przestrzegać limitów powietrznych tabelach nodeco) to z pewnością będziesz czuć się lepiej i będzie bezpieczniej.

anonymus 1
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 14-09-2009, 12:09   

szymon_gda napisał/a:
ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl

Źle na to patrzysz. Idea Obciążając dodatkową kwotą 600zł TO konkretne safari, nie bierzesz pod uwagę, że w zamian, każde następne będzie o 600zł tańsze od obecnego. Wobec takiego postawienia sprawy: im więcej safari zaliczysz, tym więcej na kursie nitroksowym zarobisz cheers
Powrót do góry

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 14-09-2009, 13:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
jak bardzo?

Wiesz jakie nurkowania bedziesz robil? (czas denny, glebokosc, przerwy pomiedzy)?

Spojrz w tabele i zobacz jakie masz czasy NDL dla 2, 3 i 4 nurkowania. Na safari, nawet przy plytkich nurkowaniach, mozesz nazbierac dosc duzo azotu w tkankach - wystarczajaco duzo, zeby nurkowania nastepnego dnia dalej byly nurkowaniami powtorzeniowymi.

Nitrox "wyplyca" nurkowania - n.p. z 18m robi sie ~13m, kosztem koniecznosci obserwowania zegara tlenowego.

Monika Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS
Pomogła: 13 razy
PostWysłany: 14-09-2009, 13:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witaj,

piszesz:

szymon_gda napisał/a:
No, proszę 2 dni mnie nie było i dyskusja urosła do 6? stron. Oczywiście to miłe dla poczatkującego, że z prostej wątpliwości powstał problem i nierzadko ostra ( czemu takie słowa?) polemika. Ale dla zielonego, wątek przestał być czytelny mniejwięcej od paru stron.

Moim zdaniem to kolejny powód dla którego warto zrobić kurs Smile Wiedza Smile

W dyskusji padły różne argumenty - wiele z nich dla zrozumienia wymaga pewnej bazy wiedzy na temat gazów, ich właściwości, wpływu na organizm nurka, zależności między nimi a głębokością. łatwo się pogubić dostając wyrywkowe informacje...

Zdobycie wiadomości na temat nitroxu podniesie Twoją świadomość tego co robisz i w jakim środowisku . Nawet jeśli później nie będziesz pływał używając nitroxu to zrezygnujesz z niego świadomie dysponując pełną informacją.

Jeśli nie jesteś gotowy (nie masz przekonania) na to by zrobić kurs na tym safari może warto poza nim albo na kolejnym na jakie się wybierzesz.

To wiedza którą warto mieć.

pozdrawiam
Monika
Powrót do góry

pawelw Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Oznaczenie stage: PawelW
PostWysłany: 14-09-2009, 21:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Very Happy
Powrót do góry

Strona 6 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Odpowiedz do tematu