Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
IANTD Adv Nitrox i co dalej?
Autor Wiadomość
anonymus 1
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 27-11-2009, 12:58   

martin napisał/a:
Zamiast dwu tygodniowego byczenia sia na malorce mozna zrobic kurs - skoro jest to moje hobby i zalezy mi na kwalifikacji

Jak masz czas na te dwa tygodnie. Ja cały mijający rok nie miałem 2 dni pod rząd wolnego w tygodniu. Potrafiłem, mimo to, zrobić kilka kursów w systemie weekendowym. Nie byłem w stanie skończyć jednego, bo spotkania były w tygodniu. I nawet w tym systemie weekendowym nie miałem pełnego dostępu do instruktora. Bywało i tak, że kilka weekendów pod rząd prowadził innych kursantów a ja sobie robiłe tzw. staż(czyli nury dla zabawy) Dlaczego? powód ten sam: nawet w wekendy nie byłe w stanie zagwarantować, że będę. Teraz może wróce do szkoleń jakie odbyłem: deep, wreck, adv ean. Jak myślisz? Chcąc nurkować na wrakach jest, moim zdaniem, potrzebny jeden kurs obejmujący zakres tych trzech. I tak też się to odbywało: jeden ciag szkoleń z płynnym przechodzeniem z zakresu w zakres. Akurat Poręba bierze za nura(no, inna cena za rec inna za tech a jeszcze inna za tmx Very Happy ), więc o całkowitej cenie decydowała jakość i tempo moich postępów a nie ilość kursów. A fakt, że zakończyło się wydaniem trzech plastików? Gdybym z jakiegokolwiek powodu musiał ten cykl szkoleń zakończyć, mam jakiś tam dokument pozwalający na kontynuację nie tylko u innego instruktora, ale i w innej federacji.
Przejdź na dół

Tomek Tatar Płeć:Mężczyzna
instruktor AKP Krab AGH

Stopień nurkowy: nTmx, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 90
Stopień instruktorski: CMAS M2, DAN
PostWysłany: 27-11-2009, 14:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Forest Gump napisał/a:
Od tamtej pory chcialbym wiedziec wiecej o nurkowaniach dekompresyjnych w tym takze nauczyc sie ratio deco.

A to już czytałeś (tak na początek)?
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=16656

Serdecznie pozdrawiam.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 27-11-2009, 15:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

martin napisał/a:

Niestety nie zgodze sie. Kazde hobby wymaga czasu. Sprobuj zagrac na gitarze, zabawic sie modelarstwem czy pograc w golfa - zobaczysz, ze taka rundka po placu golfowym trwa dluzej niz srednie nurkowanko.

Martin masz racje tylko ja mówię o braku czasu co oznacza że konkretnie na moim przykładzie
1- gram na gitarze razem z córką czytam drugiej młodszej córce książki i opowiadam żonie bajki ( że będę miał więcej czasu dla niej)
2- gram w golfa regularnie z partnerem z Czech
3- hoduję pytony drzewne Morelia Virids Aru
4- bywa na giełdach terrarystycznych nie tylko w Polsce
5- Poszukuje "miejsc opuszczonych"

6- Dodatkowo nurkuję Mr. Green
No i muszę jakoś zarobić na to wszystko...

martin napisał/a:

Niby dlaczego? Zamiast dwu tygodniowego byczenia sia na malorce mozna zrobic kurs - skoro jest to moje hobby i zalezy mi na kwalifikacji.

Martin ja mam tylko 26 dni urlopu i rodzinę .......

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Forest Gump Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 27-11-2009, 17:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek Tatar napisał/a:
A to już czytałeś (tak na początek)?

Dzieki Tomek. Nie czytalem - na FN nie zagladam od pewnego czasu bo... Smile

jacekplacek napisał/a:
Teraz pytanie. Szukasz w Polsce czy w Irlandii.

W Irlandii nie szukam - szkoda czasu. Raczej w polsce bo troche sie teskni.

jacekplacek napisał/a:
Widzę, że z szukania federacji, zmienia się lekko w szukanie konkretnej osoby(co nie zmienia faktu, że zawęża krąg do IANTD i NAUI: z mi znanych)

IANTD lub TDI - w sumie docs podobne, a instruktor no tak, wazniejszy jest od federacji.

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 27-11-2009, 20:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Martin ja mam tylko 26 dni urlopu i rodzinę

Nie lamentuj - ja mam 30 czarnych dni rocznie, z ktorych w tym roku pozostalo mi jeszcze 24 Smile - i nie zapowiada sie zebym mogl je wybrac.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dorota Płeć:Kobieta
Instruktor GUE

Stopień nurkowy: Instruktor
PostWysłany: 29-11-2009, 15:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Forest - mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zadałeś najtrudniejsze z możliwych pytań blackeye Czy samochód jest lepszy: lexus czy volvo Smile czy jakiś inny whatever.

Dla mnie bardzo pozytywne jest, że osoby, które chcą się uczyć zaczynają patrzeć całościowo na szkolenie - czyli nie: "co jest lepsze", ale: "czego chce się nauczyć/co chcę po szkoleniu robić" - dla mnie to wskaźnik tego, że są oni coraz bardziej świadomi. Idealnie będzie: "Wiem, jestem świadomy braków, rozwijam się i nurkuję tak, jak uważam, że jest to słuszne, robię to bezpiecznie i czerpię z tego radość".

Moim zdaniem, aby dobrze wybrać trzeba się samochodem przejechać (albo w butach przebiec ha! Wink). A to czasami wymaga więcej czasu, $ czy większego otwarcia umysłu i ucieczki od stereotypów.

Dlatego zawsze powtarzam - im więcej nurkowań w różnych warunkach, z różnymi osobami, szkoleń z różnymi instruktorami - tym bogatszy będziesz. Ale zawsze staraj się być "czujny" Smile. Jak już napisano, RD jest uczone przez GUE, UTD czy IANTD. Ale chyba tylko te dwie pierwsze mają to w programach szkoleniowych (choć w GUE nie jest to wprost określane jako RD ale jako pragmatic deco. Znam różnych instruktorów IANTD - jedni doskonale zasady RD znają, inni w ogóle o nim nie słyszeli blackeye => czytać, czytać, spotykać się, dyskutować, chłonąć wiedzę zewsząd i nauczyć się wyciągać z tego wnioski.

Wydaje mi się, że jakikolwiek kurs wybierzesz => nauczysz się czegoś (w sensie: nowego). Ale nie spodziewaj się tego, że odpowie on na wszelkie pytania i rozwiąże wszelkie wątpliwości. Im bardziej zaawansowany poziom szkolenia, tym więcej samodzielnej pracy trzeba dołożyć, aby umieć ocenić całość i samodzielnie stwierdzić: "wow - ale wiem teraz..." cheese

Powodzenia i do kolejnego zobaczenia, tym razem na jakiś fajnych nurkach 8)

cyclops

ps. jakbyś chciał wypróbować instruktora GUE z UK-u to skontaktuj się z Richardem Walkerem - rich@wreckandcave.co.uk

dorota@gue.com skype - dorota.czerny

+48 609 219 222 +49 15 15 26 40 222

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia 29-11-2009, 20:29, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1220503

PostWysłany: 29-11-2009, 18:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dorota, wiem ze odpowiedz na zadane pytanie jest trudne. Zeby utrudnic jeszcze bardziej sprawe - odpowiedzi moze byc wiele.

Recepta na moje rosterki ( umec wiecej i wiedziec wiecej ) jest tylko jedna.
Dorota napisał/a:
czytać, czytać, spotykać się, dyskutować, chłonąć wiedzę zewsząd i nauczyć się wyciągać z tego wnioski.

Dorota napisał/a:
im więcej nurkowań w różnych warunkach, z różnymi osobami, szkoleń z różnymi instruktorami - tym bogatszy będziesz.

Zdaje sobie z tego sprawe, dlatego wlasnie jestem na tym forum i zadaje pytania.

Wiem ze w UK jest kilku instruktorow GUE - wymieniony przez Ciebie Richard Walker ( spotkalem go, bardzo fajny gosc, sympatyczny i taki troche niesmialy sie wydawal Very Happy ). Dwoch moich znajomych nurkowalo z nim i polecaja go jako dobrego instruktora.
Poza nim jeszcze John Kendal ( ktorego tez spotkalem ) i kobieta ktorej imienia zapomnialem.

Mysle ze z Richardem bede mial okazje ponurkowac w niedalekiej przyszlosci.

Dostalem kilka maili ze spostrzezeniami innych forumowiczow, ktore bardzo pomogly i naswietlily sprawe, za ktore bardzo jestem wdzieczny.

Moze jeszcze wpadne go Hurghady ( bogaty o doswiadczenia z ostatniego pobytu zaplanuje to calkiem inaczej ).

Pozdrawiam

KasiaK Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: Full Tmx
PostWysłany: 29-11-2009, 19:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ElBacio napisał/a:

Opcja GUE ma sporo zalet, ale także dużą, moim zdaniem, wadę - po takim kursie nie będziesz potrafił nurkować z nurkiem nieGUE.

nie jestem nurkiem GUE, a nurkuję w zespole z nurkiem GUE T2.
dajemy radę, bez najmniejszych problemów Wink

--
"Jedyną przeszkodą w zdobyciu przez człowieka tego, czego chce on od życia, jest często zwykły brak woli by spróbować i wiary, że to jest możliwe."
Richard M. DeVos

================
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
3006869

Instruktor GUE

PostWysłany: 29-11-2009, 20:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Forest Gump napisał/a:
polecaja go jako dobrego instruktora.
dokładnie. Pozostali instruktorzy to Clare Gledhill i John Kendall. Z nimi nie nurkowałam, a Richardem pracowałam już trochę, więc mogę po polecić.

Powodzenia, a jakbym mogła jakoś pomoc - daj znać cyclops

Do zobaczenia zatem cyclops

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1220503

Paweł Wójcik Płeć:Mężczyzna
be safe...enjoy your diving

Stopień nurkowy: Tech Cave
Stopień instruktorski: Nx, Intro to Tec TDI
Oznaczenie stage: PJW
PostWysłany: 01-12-2009, 12:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Bardzo polecam Ryśka Walkera, gdybym nie opuścił wysp to długo nie szkoliłbym się u nikogo innego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Rich Walker Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 03-12-2009, 22:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Forest Gump napisał/a:
troche niesmialy

LOL! Thanks for the kind words Marcin!

Wojtek has been helping we with my Polish, but I'm not quite good enough to teach a class yet! I would be very happy to work with any of you on Tech 1 classes either over here in the UK, or in Poland if you prefer.

I like the Tech 1 class over a nitrox class as it gives you similar limits, but with the use of helium as well. My classes are usually 5-6 days long. We do 2 days in shallow water working on basic technical diving skills, and then we do 1-2 days of ascent training, and we finish with 2 experience dives in the 40-50m depth range. It really is a very thorough class and a lot of fun too.

Best wishes and safe diving,

Rich
Powrót do góry

Paweł Wójcik Płeć:Mężczyzna
be safe...enjoy your diving

Stopień nurkowy: Tech Cave
Stopień instruktorski: Nx, Intro to Tec TDI
Oznaczenie stage: PJW
PostWysłany: 03-12-2009, 23:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

It's nice to see you here Rich Very Happy
I hope life is good.

best regards
pawel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 04-12-2009, 00:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Rich Walker napisał/a:
Wojtek has been helping we with my Polish, but I'm not quite good enough to teach a class yet!

Let's make a deal: I'll teach you polish, you'll teach me diving. What do you think?

Rich, it would be very nice to have T1 with you, but first I need to pass Fundamentals.
I had oportunity to do this course with Dorota, but finally I change my mind.
Maybe in the future, maybe if i find good partner. We'll see.

Safe diving
Marcin

Instruktor GUE

PostWysłany: 04-12-2009, 19:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Forest Gump napisał/a:
I had oportunity to do this course with Dorota, but finally I change my mind. Maybe in the future, maybe if i find good partner. We'll see.

I hope we dive then again... in Hrg or elsewhere cheese

cyclops

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1220503

Tomasz Pawęska Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tmx
Stopień instruktorski: TDI/SDI
PostWysłany: 21-12-2009, 20:47   TEMAT ADV EAN I CO DALEJ........??? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam serdeczie wszystkich - poztanowilem odświeżyc temat ( a nie zakladać podobny)
Przeczytalem Wasze posty kilka razy i mimo to wciaż nie znalazlem jakieś dobrej, interesującej mnie odpowiedzi na pytanie
ADV EAN I CO DALEJ........???

no moze jedną n/w;
Cytat:
Kod:
jeżeli mogę podunąć swój pomysł - idź dalej - NTMX a równolegle GDF czy T1
Ja idę w tym kierunku i daje mi to duży fun.

Nie wiem czy autor znalazł już swoją ciemna drogę mocy. Ja prosiłbym jeszcze o obfitszą porcję materialu waszego doświadczenia ( bo chyba o to chodzi by doradzić cos mądrego - jeśli ktoś juz ta drogę przetarł czy to na wprost czy to na okolo )

Wyznaję zasadę n/w cytatów;
Cytat:
Jesli podejdziesz do nastepnego szkolenia otwarty to nie ma znaczenia w jakiej organizacji.

Cytat:

Dlatego zawsze powtarzam - im więcej nurkowań w różnych warunkach, z różnymi osobami, szkoleń z różnymi instruktorami - tym bogatszy będziesz.

lepiej jeść chlebek z z więcej niz jednego pieca...

moje dodatkowe pyt dotyczące w/w tematu;
która drogą pójść - w przyszlości chcialbym kiedyś zająć się nurkowaniem jako instruktor
bo albo się mylę ale nie bardzo jest jakakolwiek inna droga do wyboru ;(cmas jako podstawowy stopien instr rekraacyjnego jest przepustką do pozostalych organizacji)
CMAS P3 i CMAS M1
lub
Divemaster i certyfikacja na P3 podczas egzaminu M1

czy moze ktoś poleci mi wybrać inną drogę ( nie piszę o Padi z przyczyn takich ze nie bralem tej org pod uwagę - choć może powinienem ze wzglegów komercyjnych - ale póki co komercja idzie na boczny tor)

Divemaster( organizacja ???) myślalem o PSAI by docelowo rozwijać sie wlasnie w tej organizacji

Cytat:

Rozejrzyj sie za instruktorem, do ktorego bedziesz mial w miare latwy dostep.

ps;
no tak - poprosilbym takze o jakieś sprawdzone nazwiska z pomorza - trojmiasto_ jakość w cenie - instruktora. który nie tyko szkoli ale także wymaga i nurczy dla samego siebie.

czy także ktoś moglby podesłać mi decoplaner???

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi
Powrót do góry

Strona 4 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu