Mam problem jestem instruktorem ale niemogę podejmować dodatkowej pracy ( zapis w umowie że niemogę pracować poza firmą )
czy moze ktoś sie orientuje czy moge założyć firme np. na żonę a ja tylko jej pomagam
przy założeniu że żona niema uprawinien nurkowych
czy niebedzie problemu ze skarbowka itp ??
Stopień nurkowy: jest
Ilość nurkowań rocznie: 150
Stopień instruktorski: jest
Ubezpieczenie: DAN/Pro Gold
Oznaczenie stage: RGM Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 101 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-12-2009, 19:28 Re: centrum nurkowe
Witam
wodołaz napisał/a:
Mam problem jestem instruktorem ale niemogę podejmować dodatkowej pracy ( zapis w umowie że niemogę pracować poza firmą )
Jeśli będziesz wykonywał pracę w trakcie czasu, który jest czasem pracy dla firmy w której jesteś zatrudniony to jak najbardziej ten zapis obowiązuje, natomiast jeśli będziesz wykonywał (świadzczył) pracę w czasie poza godzinami pracy ( dla ciebie czas wolny np weeked), np. na własny rachunek to moim zdaniem zapis nie obowiązuje, jeśłi masz zapis o zakazie konkurencji czyli jesteś Instruktorem a nie możesz szkolić w czasie wolnym (konkurencja dla firmy CN ) to zawsze możesz negocjować wynagrodzenie z pracodawcą
Co do założenia przez żonę firmy, w Polsce by być właścicielem CN nie trzeba uprawnień,
Formalnie wiele osób ( rodzin) prowadzi w Polsce tak interesy. Firma jes np. żony, ale pomaga jej mąż i raczej nie powinno rodzić to kłopotów w US, inną sprawą jest jaka jest odpowiedzialność osób w trakcie wypadku, kto ponosi odpowiedzialność czy Ty jako osoba faktycznie szkoląca czy żona jako właścicielka CN.
Myślę że problem niestety może być bardziej złożony, sugeruję zapytanie prawnika.
Stopień nurkowy: CCR TMX DIVER
Stopień instruktorski: OC/CCR TMX MOD80
Ubezpieczenie: Dan
Wiek: 47 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 221 Skąd: Bialystok
Wysłany: 13-12-2009, 22:21
radekm napisał/a:
Jeśli będziesz wykonywał pracę w trakcie czasu, który jest czasem pracy dla firmy w której jesteś zatrudniony to jak najbardziej ten zapis obowiązuje, natomiast jeśli będziesz wykonywał (świadzczył) pracę w czasie poza godzinami pracy ( dla ciebie czas wolny np weeked), np. na własny rachunek to moim zdaniem zapis nie obowiązuje, jeśłi masz zapis o zakazie konkurencji czyli jesteś Instruktorem a nie możesz szkolić w czasie wolnym (konkurencja dla firmy CN ) to zawsze możesz negocjować wynagrodzenie z pracodawcą
Jezeli jesteś pracownikiem MSWiA to napewno musisz posiadac zgodę Komendanta. Nie ma to znaczenia w jakich dniach pracujesz. ( w Policji jesteś dyspozycyjny 24h na dobe przez 7 dni w tygodniu ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum