Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Pozdrowienia z Cave Country
Autor Wiadomość
Konrad Dubiel Płeć:Mężczyzna
złomiarz

PostWysłany: 25-03-2011, 12:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

slawek290 napisał/a:
Moim zdaniem ktoś nad tym siedział przy kompie i poprawiał w Fotoschopie i to bogato.
Równie dobrze można by było wstawić nurka na księżycu i będzie jeszcze ładniej , ale to tylko moje zdanie każdy może mieć inne.

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi.

IMHO bardzo fajne zdjęcia. Pamiątkowe nie artystyczne. I co z tego?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 25-03-2011, 12:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

slawek290 napisał/a:
Czy aby On nie ma za krótkiego ....w

Po analizie zdjec - masz racje: brakuje mu dokladnie 21,52849 mm. Rolling Eyes

Tomasz Wciórka Płeć:Mężczyzna
wieczny

Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr, dpv
Stopień instruktorski: xr, dan
Ubezpieczenie: nfz ;)
Oznaczenie stage: WIECZNY
PostWysłany: 25-03-2011, 12:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja tam za takie pamiatkowe zdjecie w takich warunkach sporo bym dal, ale tak jest z kazdym zdjeciem, zalezy kto je ocenia i kto je robi, nawet bardzo dobrez zdjecie zrobione przez amatora nijak ma sie do zdjec profesjonalisty (przynajmniej w wiekszosci wypadkow), ale ja kims takim nie jestem i na mnie zdjecia robia duze wrazenie

jesli to wiec mozliwe chcialbym uzyskac informacje od autora watku, tudziez fotografa na jakim sprzecie byly zrobione
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

nseal Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-03-2011, 12:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wiecznychlopiec napisał/a:
zdjecie zrobione przez amatora nijak ma sie do zdjec profesjonalisty

Smile ktoś kiedyś powiedział że w fotografii amator różni się od profesjonalisty tym, że ten drugi wystawia faktury VAT.

To czy zdjęcie było dotknięte PSem czy nie, nie ma znaczenia w ocenie. Liczy się efekt końcowy. Umiejętne użycie PS to też sztuka. Zdjęcia ze strony DTD są extra, nie ma znaczenia na ile były wyciągane.

Te prezentowane przez TomM stanowią na pewno fajną pamiątkę, są przyjemne w odbiorze i każdy, kto próbował fotografować pod wodą nie mając do dyspozycji mocnych strobów wie, że nie jest łatwo uzyskać taki efekt. Ja na pewno byłbym z takich zdjęć zadowolony, gdybym je wykonał.

Osobiście bardzo lubię galerie Baltic Explorers. Zdjęcia Leszka Legata nieodmiennie bardzo mi się podobają, bo pokazuje jaskinie w sposób, w jaki ja je widzę Smile

Numer Gadu-Gadu
9964638

slawek290 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik usunięty z forum

PostWysłany: 25-03-2011, 13:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Pomijając te wszystkie sprawy zębowo wężowe .Zdjęcia fajne i rasowania na nich nie widać.A po nadto doceńmy że mu Tomkowi chciało się z nami podzielić widokami , bo chyba nie wszyscy będziemy mieli to sposobność zobaczyć.

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 25-03-2011, 14:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Skoro dyskusja sie rozwija, to spieszę donieść, że:
- TomM jest zadowolony ze swojego węża. Uważa że jest w sam raz
- TomM ma tyle samo zębów po prawej co po lewej
- TomM zawsze robi ryjek nutra, bo ma zwyczaj ustnik trzymać lekko i każdy automat ma w ryjku krzywo. Nawet pętle rebridera leż ma lekko krzywo. Ten typ tak ma.

Zdjęcia maja charakter pamiątkowy. Wyjątkowe są co najwyżej miejsca, gdzie zostały zrobione. Niekiedy model nie miał wyjścia, musiał się trzymać kurczowo skały, żeby go nie obróciło przez plecy... Sądzących, że w jaskiniach pływa się tu na lansera pocieszę, że jakże często tutaj technika "pull&glide" oznacza "pull&fight" czyli do jaskini trzeba się wciagnąć dośc żywo i potem caly czas tak samo... Prąd da sie czytać, mozna sobie ulatwic zycie, trzeba dostrzec gdzie góra, gdzie dołem, którą ściana wysiłek będzie najmniejszy.
Na zdjęciach trzy jaskinie są prądowe: Devil's Ear, Madison Blue i Jackson Blue.
Sukcesem było juz samo przetransportowanie sprzętu do fotografii na miejsce i potem powrót bez rozwalenia wszystkiego w kawałki Smile
To co zostało zamieszczone jest nietkniete Photoshopem, z braku tego narzędzia, zdjęcia sa surowe. Zrobilismy ich jakies 800 (?) więc będzie co obrabiać.
Jeśli kogos drażnią swoim prymitywizmem, to trudno.
Zostały zrobione kompaktem sprzed lat (takim jak Konrad odczytał to z EXIFa) z konwerterem szerokokątnym o ogniskowej 10mm i dwoma lampami Inon D-2000 na składanych ramionach o całkowitej rozpietości 200 cm wyzwalanymi swiatłowodami, trym zestawu byl zapewniony przez nanizanie na ramiona pianki i zamocowanie ich sznurkiem.
Jak wrócimy, zamieszcze zdjęcia, bo teraz zbieramy sie do odlotu i wszystko jest już w proszku.

PS. Logistyka zdjęciowa i wszystkie zdjęcia, za wyjatkiem tych na których sam został uwieczniony jest dziełem mojego syna, Michała, który nota bene zdjęcia pod woda robi od lat, także w jaskiniach. Ograniczona liczba lamp i zastosowany sprzęt nieco wymusza typ ujęć, może nieco pamiątkowy, ale nam sie podoba.
Powrót do góry

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 25-03-2011, 15:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

I na koniec Twin Cave, zdjęcia podwójnego wejścia

Powrót do góry

Konrad Dubiel Płeć:Mężczyzna
złomiarz

PostWysłany: 25-03-2011, 16:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
TomM zawsze robi ryjek nutra, bo ma zwyczaj ustnik trzymać lekko i każdy automat ma w ryjku krzywo.

TomM Krzywousty Mr. Green

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 25-03-2011, 22:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:

- TomM zawsze robi ryjek nutra, bo ma zwyczaj ustnik trzymać lekko i każdy automat ma w ryjku krzywo. Nawet pętle rebridera leż ma lekko krzywo. Ten typ tak ma.

Tomek, a ja myślałem że to od trzymania fajeczki na powierzchni tak ci pod wodą na automat się rzuca Mr. Green

A zdjęcia są zajebiste, dzięki za relacje zawsze to miło poczytać o tym jak biali ludzie czas spędzają Laughing

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Fredq Płeć:Mężczyzna
;)

Stopień nurkowy: TDI Decompression Pr
PostWysłany: 29-03-2011, 16:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
I specjalnie dla Wojtka, wedle specjalnego życzenia, zdjęcie pt. "Nurek w jaskini" bez dodatkowego oświetlenia. Tak postrzega sie partnera....

Obrazek

Super zdjęcie! Cały urok nurkowania w jaskiniach Smile Pewnie m.in. wtedy doceniamy zespół.

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu