Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

 

 


"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Norwegia, wyspy Lofoty 06/2011
Autor Wiadomość
Robert Borzymek Płeć:Mężczyzna
RZ


Stopień nurkowy: Instruktor
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 85
Skąd: Wawa
PostWysłany: 13-05-2011, 08:55   Norwegia, wyspy Lofoty 06/2011 Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam

Jak co roku w czerwcu zapraszamy na niezwykłą wyprawę nurkową za kołem polarnym na Lofoty. Podczas tego pobytu słońce nie będzie zachodzić za horyzont. Będziemy w trakcie szczytu dnia polarnego. Na miejscu spotkamy surowy, dziewiczy krajobraz.

Lofoty to miejsce gdzie za krylem przypływają wieloryby, za śledziami orki, ale Lofoty najbardziej znane są jako miejsce tarła dorszy. Wiosną niezliczone masy tych ryb spływają na względnie płytkie wody w celach tarła co wykorzystywali płynący za dorszami norwescy rybacy. Zimna woda zasilana ciepłym, żyznym prądem obfituje w bogate życie. Dla nas, nurków, jest wielką przygodą spotkać pod wodą ryby które pod innymi szerokościami nie występują, jak prehistorycznie wyglądająca żabnica czy zębacz. W toni czerniaki, dorsze czy rdzawce. Na powierzchni foki, delfiny, wieloryby czy orki. A nad wodą orły i maskonury.

Lofoty to również ciężki teren do nawigacji, czego dowodem są spoczywające na dnie wraki statków. Jest to nie tylko raj dla nurków, przyrodników czy osób szukających dzikiej przyrody ale chyba przede wszystkim dla wędkarzy. Tutaj wszyscy żyją z morza, a wędkarze codziennie zmagają się z wciąganiem na łodzie kilkunasto-kilogramowych czerniaków i dorszy czy przy odrobinie szczęścia kilkudziesięcio-kilogramowych halibutów, bo większe, kilkuset kilogramowe nie są do wyjęcia na wędkę.

My także korzystamy z tego dobrodziejstwa natury. Co wieczór zabierzemy Was w kulinarną podróż. W naszym menu pojawią się typowo skandynawskie dania takie jak gravlax (zakopany łosoś) w stylu pradawnych wikingów, torsketunger (dorszowe języczki), fiskesuppe - tradycyjna skandynawska zupa rybna. Aby ocieplić klimat po nurkowaniu w chłodnych wodach podamy dania z południowych rejonów. Spróbujecie halaszle - pikantnej, rozgrzewającej zupy węgierskich rybaków, portugalskiej zapiekanki z dorszem i hiszpańskiego sofrito. Będziemy grillować, piec, zapiekać i smażyć świeżo złowione ryby, aby zaspokoić Wasz głód i podniebienia.
Po więcej informacji zapraszam na www a na relację z jednej z pierwszych wypraw osyłam tutaj.

kontakt Adam Borkowski <a.borkowski(ed)underwater.pl>, tel. 601 303231

zapraszamy

www.underwater.pl
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
   
Darek DYNAR Płeć:Mężczyzna
SDI / TDI / IANTD


Stopień nurkowy: CCR, CAVE, TMX Diver
Ilość nurkowań rocznie: 150
Ubezpieczenie: PROSLV
Oznaczenie stage: DYNAR
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 473
Skąd: Nadarzyn
PostWysłany: 13-05-2011, 13:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oj nęcisz, nęcisz...jeszcze ta fota Laughing

_________________
pozdrawiam
Dariusz Dynarzewski
www.sidemountdiving.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Oznacz temat jako nieczytany

Skocz do:  

Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group

Akagahara style created by NashT.