Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-01-2012, 13:13
Dzieciak byłem gdy oglądałem sondę
Do tej pory nie widziałem w TV ich godnych następców. Fajnie, że ktoś wrzucił na youtube ich programy. Nadal oglądam ich z ciekawością.
Stopień nurkowy: IANTD nTMX
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 07 Lut 2006 Posty: 138 Skąd: Gdynia
Wysłany: 29-01-2012, 16:35
dekompresjometr to jest nazwa, a nie komputery nurkowe
przy okazji automat na gumce/sznurku na szyi już miał, no ale drugi gdzieś lata za plecami.
i jeszce liczenie deco:
ile czasu musisz się wynurzać gdy na 30m będziesz pracował 90'?
więc tak: 3' na 9m, 23' na 6m i 57' na 3m
już policzyłem dokładnie 89', na pracę została 1'
kiedyś wyczekiwałem Sondy jak kania dżdżu
łza się w oku kręci
szkoda, że chłopaki zginęli, ciekawe co by dzisiaj robili...
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-01-2012, 17:02
jak sonda leciała w tv to ja niezły kajtek byłem heheh
zobaczcie co czas wyprawia z technika
taki dekompesjometr - błona półprzepuszczalna
tak jak czas niszczy nasze wraki tak pokazuje nam coraz wiecej
tylko czy to widzimy ??
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: 3= Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 133 Skąd: Neverland
Wysłany: 29-01-2012, 18:35
MaRkY napisał/a:
jak sonda leciała w tv to ja niezły kajtek byłem heheh
zobaczcie co czas wyprawia z technika
Przeglądnąłem ostatnio kilkanaście odcinków Sondy i o ile w elektronice/IT/biotechnologii można mówić o rewolucji, która od tamtych czasów niewątpliwie nastąpiła, o tyle w wielu innych dziedzinach wcale nie jesteśmy aż tak daleko, jak mogłoby się wydawać.
Przykładem jest nurkowanie - tak naprawdę automaty są takie same, suchary praktycznie też, ROV podobnie. Teoria niewątpliwie poszła do przodu, ale w porównaniu ze skokiem, który dokonał się w innych dziedzinach, można to nazwać wręcz stagnacją.
Kuba Król napisał/a:
szkoda, że chłopaki zginęli, ciekawe co by dzisiaj robili...
Jeden prowadziłby warzywniak a drugi se xshop
Mimo, że narracja i sposób pokazywania techniki o całe lata wyprzedziły epokę, w której kręcone były te programy, to obawiam się, że w obecnych czasach musieliby ustąpić miejsca programom typu "Gwiazdy Tańczą na Lodzie Śpiewając".
i jeszce liczenie deco:
ile czasu musisz się wynurzać gdy na 30m będziesz pracował 90'?
więc tak: 3' na 9m, 23' na 6m i 57' na 3m
już policzyłem dokładnie 89', na pracę została 1'
To też mi się spodobało Zauważyłam, że tabliczka, z której sumują deco to jakiś "tabella dcecompressione marina militare U.S.A." przystanki deco rozpisane do 100 minut na 30m
Jakiś czas temu po tym jak znalazłam ten odcinek w sieci ustawiłam sobie melodie z czołówki SONDY jako dzwonek w telefonie... niewiele osób rozpoznaje melodię
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-01-2012, 21:30
piotr_c napisał/a:
Mimo, że narracja i sposób pokazywania techniki o całe lata wyprzedziły epokę, w której kręcone były te programy, to obawiam się, że w obecnych czasach musieliby ustąpić miejsca programom typu "Gwiazdy Tańczą na Lodzie Śpiewając".
W wakacje usłyszałem następujący dialog pomiędzy dwoma chłopakami mającymi po około 12 lat. Jechali na rowerach, było to przed godziną 19, śpieszyli się by zdążyć na program "Galileo Extra" - tak wynikało z ich rozmowy.
Zdziwiłem się okrutnie , ponieważ uważałem, że obecnie takie emocje może wywołać tylko jakiś program pokroju "Gwiazdy Tańczą na Lodzie Śpiewając". Może jeszcze jest nadzieja...
Jaka szkoda, że ciekawych programów trzeba szukać w necie i w stacjach TV nie obnoszących się swoją misją, za którą każą płacić i oglądać reklamy.
Stopień nurkowy: 3= Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 133 Skąd: Neverland
Wysłany: 30-01-2012, 09:38
ZielonySmok napisał/a:
Jechali na rowerach, było to przed godziną 19, śpieszyli się by zdążyć na program "Galileo Extra" - tak wynikało z ich rozmowy.
Niestety Galileo to słabizna w porównaniu z poziomem Sondy. W Sondzie autorzy stawiali pytania o to, co będzie za kilka, kilkadziesiąt lat, natomiast Galileo to prosty program w stylu "How It's Made" z Discovery Science.
Cytat:
Może jeszcze jest nadzieja...
IMO nie ma nadziei. Nawet Discovery to w tej chwili taka sama papka, jak niedzielna ramówka TVN'u, tyle że na inny temat.
Przykładem są programy Wołoszańskiego - ten nadal żyje, programy były świetne, a nowych raczej już w TV nie zobaczymy.
ZielonySmok napisał/a:
Jaka szkoda, że ciekawych programów trzeba szukać w necie i w stacjach TV nie obnoszących się swoją misją, za którą każą płacić i oglądać reklamy.
Dlatego dopóki TVP będzie robiła głównie programy komercyjne o znikomej wartości kulturalnej, abonamentu RTV nie mam zamiaru płacić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum