widzę,ze uznaliście firmę Santi za patriotyczny zakład służący dobru społecznemu.To normalna firma , która podejmuje autonomiczne decyzje odnośnie swoich produktów.Jeśli będą złe poniosą straty, jeśli dobre -zyski;do konsumenta należy decyzja co kupi.Od dawna twierdzę, że nie warto kupować nowych produktów w Polsce , jeśli można je kupić używane-z reguły w 90 procentach się to opłaca.Teksty typu "nie rozumiem jak nurek może dymać nurka" świadczy o niedojrzałości piszącego:(
Niezłe - tym bardziej, że "ratowniczą" widać można zamówić również w kolorze czarnym
Chyba skorzystam z promocji
Dalej nie wierzę że to te same bluzy . To było by czyste s........ Jakoś nie chce mi się wierzyć że pan Tomek te same bluzy sprzedawał kierowcom po 190 zł a nurkom po 290 zł . Znaczyło by to iż dyma nurków (" jakby nie było kolegów po fachu" ) aż miło , a w to to raczej nie chce mi się wierzyć .
_________________ "Choćbym szedł ciemną doliną, Zła się nie ulęknę, boś Ty ze mną..."
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 07-02-2012, 21:25
Oczywiście firma Santi i Tomek mogą robić co chcą, w sumie to nawet uprzejmie z ich strony, że z wyprzedzeniem uprzedzają o podwyżce. Mi tylko brakuje słowa komentarza w stylu "inflacja przez ostatnie 4 lata, wzrost cen paliw i surowców spowodowały konieczność podniesienia cen" albo coś w tym stylu. Brak tego komentarza, rodzi właśnie tego typu głupie domysły, że wzrost popularności za granicą powoduje chęć ograniczenia sprzedaży w kraju
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 07-02-2012, 21:32
Cytat:
Nie wolno mu natomiast wymuszac ceny sprzedazy u dystrybutorow i w sklepach np. takiej samej u wszystkich. Jest wtedy to zmowa cenowa.
Dwa ale jednak nie:
1.) Producent decyduje za ile sprzeda produkt dealerowi. Znajac marze (zazwyczaj nie jest tajemnica), koszty transportu i podatek moze spowodowac, ze cena u dealerow jest podobna, nie wymuszajac nic.
2.) Zmieniasz dealer na przedstawiciel, marze na premie i naglowek na rachunku z "zdzisiek dive shop" na "producent" i nikt cie nie ruszy. Patrz amway, tuper, amc, mercedes benz....
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Tak naprawdę zupełnie nie rozumiem o co ta cała "ruchawka". Jest przecież wolny rynek i każdy może ustalać ceny jakie chce. Druga sprawa, często mam wrażenie, że w Polsce żeby coś było uznane za dobre to musi kosztować, bo jak nie kosztuje to niestety nasz naród widzi teorie spiskową. Poza tym już w tej dyskusji padło stwierdzenie, że Santi to za tą cenę jest BE, ale np. BARE za wyższą jest OK.. Trochę szkoda, że podnieśli ceny, ale sam prowadzę biznes handlowy i w ciągu ostatniego półrocza miałem podwyżkę od 15% do 30% na hurtowych cenach towarów, a podobno to jeszcze nie koniec..
Stopień nurkowy: GUE-F, CDAA Cave, SS
Wysłany: 09-02-2012, 06:02
Witam,
Przepraszamy za to, że aby używać Google Translator
Byłem osobą, która rozpoczęła wątek na DIR Odkrywców o zakupie garnituru Santi w Polsce.
Mamy sklepy nurkowe z bardzo starych i nie bardzo przyjazny praktyk biznesowych - zazwyczaj zaznacz wszystko przez co najmniej 100%!
Santi E.lite tutaj kosztów Australię między Pln8, 700 i Pln10, 040 w zależności od sklepu można kupić od.
Wszystko czego chcemy to uczciwa cena kupić garnitur na i nie mieć sklep tutaj pobierać ogromne cenę tylko dlatego, że są sprzedawca i nie można dostać nigdzie indziej!
W sklepach tu nawet nie prowadzić akcji!
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, że byłoby świetnie!
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-02-2012, 07:28
Hi Ben,
You can write in English.
Can you give www adreses for shops you have mentioned please?
Best,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: PE
Wysłany: 09-02-2012, 12:43
kongo napisał/a:
widzę,ze uznaliście firmę Santi za patriotyczny zakład służący dobru społecznemu.To normalna firma , która podejmuje autonomiczne decyzje odnośnie swoich produktów.Jeśli będą złe poniosą straty, jeśli dobre -zyski;do konsumenta należy decyzja co kupi.Od dawna twierdzę, że nie warto kupować nowych produktów w Polsce , jeśli można je kupić używane-z reguły w 90 procentach się to opłaca.Teksty typu "nie rozumiem jak nurek może dymać nurka" świadczy o niedojrzałości piszącego:(
Super , że mamy dobre lokalne marki jak Santi i Eques... żle , że Santi oderwało sie od realiów polskich. Myśle, że szybko odczują spadek sprzedaży.... w Polsce z uwagi na ceny, za granicą z uwagi na większą konkurencję, Tak łatwo inni producenci nie oddadzą rynku Santi
Co dymania "nurka przez nurka".... nieststy się zgodzę.... jeżeli ten sam produkt jest wyceniany dla nurków prawie 100% drożej to coś jest nie tak i jest to dymanie. Dzięki za to porównanie. Długo się zastanawiałem czy kupić od znajomego używanego Equesa Cordure, czy poczekać i kupić nowy skafander Santi (nie jest to problem, a wyłącznie relacja ceny do potrzeb) .... podwyżka i case z "polarem" rozwiał moje wątpliwości.
To, że Santi, Eques czy Gral istnieją i się rozwijają, wynika przede wszystkim z ich własnej dobrej pracy nad produktami, ale też zaufania , którą obdarzyli ich lokalni (PL) nurkowie decydując się na zakup ich produktów, a nie zagranicznej konkurencji.
Nieststy jak widać wspieranie lokalnych producentów w momencie budowania marki, nie wiązę się z lojalnością wobec tych właśnie klientów jak marka zaczyna być uznawana... Biznes is biznes. Teroretycznie ceny powinny byc obniżane z uwagi na taniejące materiały i korzyści skali. Podwyższenie cen to chyba wyłącznie zmiana segmentacji rynku i to rynek zweryfikuje tą decyzję.
Zaciekawiły mnie te bluzy - szczególnie, że właśnie szukałem czegoś takiego. Napisałem do Santi e-mail z pytaniem, skąd wynikają różnice w cenie. Zauważyłem też, że przy jednej bluzie jest podane : "THERMOPILE seria 200, 270 gr." a przy drugiej "polaru 300g/m2".
Pozwolę sobie przytoczyć odpowiedź Santi:
"Witam!
Polary 6121 to inny produkt. Tkanina polarowa użyta do produkcji odzieży After DiVe jest wyższej klasy.
Nasza odzież przeznaczona jest dla ratownictwa medycznego, tkanina użyta do produkcji od innego producenta, i występuje tylko w kolorze czerwonym i szarym ."
Stopień nurkowy: mam
Wysłany: 16-02-2012, 10:35
Ja bym za bardzo cenami się nie przejmował. Nie warto kupować skafandrów ani ocieplaczy w zadnym centrum nurkowym ani u zadnego dystrybutora. Warto skorzystac z centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio.
Wystarczy sie umowic i pojechac osobiscie do Santii, z miejsca otrzymuje sie tam dobry rabat, a jak sie nie chce paragonu ani faktury to rabat jest jeszcze lepszy dlatego zanim zakupicie, zastanowcie sie czy nie warto zamowic skafandra bezposrednio z Santi. Ja mialem blisko to wolalem pojechac osobiscie.
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 16-02-2012, 10:54
diversonic33 napisał/a:
centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio.
zachowanie takie jest dla mnie logiczne, ale całkowicie nielogiczna wydaje mi się, w tej sytuacji polityka Santi - po co ma sieć dilerów, których później wycina z rynku takimi praktykami?
to znaczy, że Santi nie chce mieć dilerów sprzętu tylko przymierzalnie rozsiane po kraju...
taki diler w końcu zamknie działalność bo nic nie sprzeda jeżeli klienci będą kupowali bezpośrednio u producenta a u niego tylko przymierzali - zbańczy na samej wysyłce skafandrów i ocieplaczy - jeżeli nie będzie ich sprzedawał...
tworzenie sieci dilerów w takim przypadku jest dla mnie bez sensu... ale "nie mój pies nie moje pchły..."
Stopień nurkowy: mam
Wysłany: 16-02-2012, 10:56
Niestety nie znam sie na polityce sprzedazy sprzetu nurkowego ale znam sie na sposobach oszczedzania na zakupie sprzetu. Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie.
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 16-02-2012, 11:00
diversonic33 napisał/a:
Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie.
i z tego powodu, przynajmniej ja, nie zostałbym dilerem Santi - jaki mam w tym interes?
może mają to jakoś załatwione z dilerami i się jakoś rozliczają, ale w tym wątku nie było o tym mowy więc analizuję dostępne informacje...
przy takim podejściu bycie dilerem mija się z celem... przy założeniu, że celem jest zarobek dilera...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum