Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Podwyżka cen w SANTI
Autor Wiadomość
kongo Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 07-02-2012, 19:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

widzę,ze uznaliście firmę Santi za patriotyczny zakład służący dobru społecznemu.To normalna firma , która podejmuje autonomiczne decyzje odnośnie swoich produktów.Jeśli będą złe poniosą straty, jeśli dobre -zyski;do konsumenta należy decyzja co kupi.Od dawna twierdzę, że nie warto kupować nowych produktów w Polsce , jeśli można je kupić używane-z reguły w 90 procentach się to opłaca.Teksty typu "nie rozumiem jak nurek może dymać nurka" świadczy o niedojrzałości piszącego:(
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

slawek290 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik usunięty z forum

PostWysłany: 07-02-2012, 19:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

KSD napisał/a:
Niezłe - tym bardziej, że "ratowniczą" widać można zamówić również w kolorze czarnym
Chyba skorzystam z promocji

Dalej nie wierzę że to te same bluzy . To było by czyste s........ Jakoś nie chce mi się wierzyć że pan Tomek te same bluzy sprzedawał kierowcom po 190 zł a nurkom po 290 zł . Znaczyło by to iż dyma nurków (" jakby nie było kolegów po fachu" ) aż miło , a w to to raczej nie chce mi się wierzyć .

busi Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 07-02-2012, 19:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chyba nie są takie same, jedna ma naszywkę SANTI, a druga SANTIDIVING. Różnica jak dla mnie kolosalna scratch
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3096165

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 07-02-2012, 21:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oczywiście firma Santi i Tomek mogą robić co chcą, w sumie to nawet uprzejmie z ich strony, że z wyprzedzeniem uprzedzają o podwyżce. Mi tylko brakuje słowa komentarza w stylu "inflacja przez ostatnie 4 lata, wzrost cen paliw i surowców spowodowały konieczność podniesienia cen" albo coś w tym stylu. Brak tego komentarza, rodzi właśnie tego typu głupie domysły, że wzrost popularności za granicą powoduje chęć ograniczenia sprzedaży w kraju scratch

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 07-02-2012, 21:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie wolno mu natomiast wymuszac ceny sprzedazy u dystrybutorow i w sklepach np. takiej samej u wszystkich. Jest wtedy to zmowa cenowa.

Dwa ale jednak nie:

1.) Producent decyduje za ile sprzeda produkt dealerowi. Znajac marze (zazwyczaj nie jest tajemnica), koszty transportu i podatek moze spowodowac, ze cena u dealerow jest podobna, nie wymuszajac nic.

2.) Zmieniasz dealer na przedstawiciel, marze na premie i naglowek na rachunku z "zdzisiek dive shop" na "producent" i nikt cie nie ruszy. Patrz amway, tuper, amc, mercedes benz....

maciek_nurr Płeć:Mężczyzna
GUE F Tech

PostWysłany: 07-02-2012, 22:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej,

Tak naprawdę zupełnie nie rozumiem o co ta cała "ruchawka". Jest przecież wolny rynek i każdy może ustalać ceny jakie chce. Druga sprawa, często mam wrażenie, że w Polsce żeby coś było uznane za dobre to musi kosztować, bo jak nie kosztuje to niestety nasz naród widzi teorie spiskową. Poza tym już w tej dyskusji padło stwierdzenie, że Santi to za tą cenę jest BE, ale np. BARE za wyższą jest OK.. Trochę szkoda, że podnieśli ceny, ale sam prowadzę biznes handlowy i w ciągu ostatniego półrocza miałem podwyżkę od 15% do 30% na hurtowych cenach towarów, a podobno to jeszcze nie koniec..

Pozdrawiam,
Maciek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5077575

BB1 Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: GUE-F, CDAA Cave, SS
PostWysłany: 09-02-2012, 06:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam,

Przepraszamy za to, że aby używać Google Translator

Byłem osobą, która rozpoczęła wątek na DIR Odkrywców o zakupie garnituru Santi w Polsce.

Mamy sklepy nurkowe z bardzo starych i nie bardzo przyjazny praktyk biznesowych - zazwyczaj zaznacz wszystko przez co najmniej 100%!

Santi E.lite tutaj kosztów Australię między Pln8, 700 i Pln10, 040 w zależności od sklepu można kupić od.

Wszystko czego chcemy to uczciwa cena kupić garnitur na i nie mieć sklep tutaj pobierać ogromne cenę tylko dlatego, że są sprzedawca i nie można dostać nigdzie indziej!

W sklepach tu nawet nie prowadzić akcji!

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, że byłoby świetnie!

Ben
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
benbeneke@yahoo.co.uk

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 09-02-2012, 07:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hi Ben,
You can write in English.
Can you give www adreses for shops you have mentioned please?

Best,
Wojtek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

bartek_vtx Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: PE
PostWysłany: 09-02-2012, 12:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

kongo napisał/a:
widzę,ze uznaliście firmę Santi za patriotyczny zakład służący dobru społecznemu.To normalna firma , która podejmuje autonomiczne decyzje odnośnie swoich produktów.Jeśli będą złe poniosą straty, jeśli dobre -zyski;do konsumenta należy decyzja co kupi.Od dawna twierdzę, że nie warto kupować nowych produktów w Polsce , jeśli można je kupić używane-z reguły w 90 procentach się to opłaca.Teksty typu "nie rozumiem jak nurek może dymać nurka" świadczy o niedojrzałości piszącego:(

Super , że mamy dobre lokalne marki jak Santi i Eques... żle , że Santi oderwało sie od realiów polskich. Myśle, że szybko odczują spadek sprzedaży.... w Polsce z uwagi na ceny, za granicą z uwagi na większą konkurencję, Tak łatwo inni producenci nie oddadzą rynku Santi

Co dymania "nurka przez nurka".... nieststy się zgodzę.... jeżeli ten sam produkt jest wyceniany dla nurków prawie 100% drożej to coś jest nie tak i jest to dymanie. Dzięki za to porównanie. Długo się zastanawiałem czy kupić od znajomego używanego Equesa Cordure, czy poczekać i kupić nowy skafander Santi (nie jest to problem, a wyłącznie relacja ceny do potrzeb) .... podwyżka i case z "polarem" rozwiał moje wątpliwości.

To, że Santi, Eques czy Gral istnieją i się rozwijają, wynika przede wszystkim z ich własnej dobrej pracy nad produktami, ale też zaufania , którą obdarzyli ich lokalni (PL) nurkowie decydując się na zakup ich produktów, a nie zagranicznej konkurencji.

Nieststy jak widać wspieranie lokalnych producentów w momencie budowania marki, nie wiązę się z lojalnością wobec tych właśnie klientów jak marka zaczyna być uznawana... Biznes is biznes. Teroretycznie ceny powinny byc obniżane z uwagi na taniejące materiały i korzyści skali. Podwyższenie cen to chyba wyłącznie zmiana segmentacji rynku i to rynek zweryfikuje tą decyzję.
Powrót do góry

ZielonySmok Płeć:Mężczyzna
Rafał Jackiewicz

Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60
PostWysłany: 09-02-2012, 17:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nurek napisał/a:
- http://santi.pl/index.php?s=8 - 190 zł.
- http://santidiving.com/?q=_af_szczeg&id_prod=1388 - 290 zł.

Zaciekawiły mnie te bluzy - szczególnie, że właśnie szukałem czegoś takiego. Napisałem do Santi e-mail z pytaniem, skąd wynikają różnice w cenie. Zauważyłem też, że przy jednej bluzie jest podane : "THERMOPILE seria 200, 270 gr." a przy drugiej "polaru 300g/m2".
Pozwolę sobie przytoczyć odpowiedź Santi:
"Witam!
Polary 6121 to inny produkt. Tkanina polarowa użyta do produkcji odzieży After DiVe jest wyższej klasy.
Nasza odzież przeznaczona jest dla ratownictwa medycznego, tkanina użyta do produkcji od innego producenta, i występuje tylko w kolorze czerwonym i szarym ."
Powrót do góry

busi Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-02-2012, 18:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jakby trochę niepoważna odpowiedź shakng2
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3096165

diversonic33 Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: mam
PostWysłany: 16-02-2012, 10:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja bym za bardzo cenami się nie przejmował. Nie warto kupować skafandrów ani ocieplaczy w zadnym centrum nurkowym ani u zadnego dystrybutora. Warto skorzystac z centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio.
Wystarczy sie umowic i pojechac osobiscie do Santii, z miejsca otrzymuje sie tam dobry rabat, a jak sie nie chce paragonu ani faktury to rabat jest jeszcze lepszy dlatego zanim zakupicie, zastanowcie sie czy nie warto zamowic skafandra bezposrednio z Santi. Ja mialem blisko to wolalem pojechac osobiscie.
Powrót do góry

klon Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Oznaczenie stage: klon
PostWysłany: 16-02-2012, 10:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

diversonic33 napisał/a:
centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio.

zachowanie takie jest dla mnie logiczne, ale całkowicie nielogiczna wydaje mi się, w tej sytuacji polityka Santi - po co ma sieć dilerów, których później wycina z rynku takimi praktykami?
to znaczy, że Santi nie chce mieć dilerów sprzętu tylko przymierzalnie rozsiane po kraju...
taki diler w końcu zamknie działalność bo nic nie sprzeda jeżeli klienci będą kupowali bezpośrednio u producenta a u niego tylko przymierzali - zbańczy na samej wysyłce skafandrów i ocieplaczy - jeżeli nie będzie ich sprzedawał...
tworzenie sieci dilerów w takim przypadku jest dla mnie bez sensu... ale "nie mój pies nie moje pchły..."

www.potatos.pl
Powrót do góry

diversonic33 Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: mam
PostWysłany: 16-02-2012, 10:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Niestety nie znam sie na polityce sprzedazy sprzetu nurkowego ale znam sie na sposobach oszczedzania na zakupie sprzetu. Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie.
Powrót do góry

klon Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Oznaczenie stage: klon
PostWysłany: 16-02-2012, 11:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

diversonic33 napisał/a:
Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie.

i z tego powodu, przynajmniej ja, nie zostałbym dilerem Santi - jaki mam w tym interes?
może mają to jakoś załatwione z dilerami i się jakoś rozliczają, ale w tym wątku nie było o tym mowy więc analizuję dostępne informacje...
przy takim podejściu bycie dilerem mija się z celem... przy założeniu, że celem jest zarobek dilera... Wink

www.potatos.pl
Powrót do góry

Strona 5 z 7 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Odpowiedz do tematu