Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2012, 18:22
szuwar napisał/a:
Moim zdaniem, np. wszystkie te poradniki typu jak - mogłyby się znaleźć wyodrębnione w jednym wątku
no... jak już napiszę jedną czy drugą książkę, to będzie bez komentarzy .
Przewagą wersji forumowej jest możliwość natychmiastowego zadawania pytań jeżeli coś jest niejasne, co pozwala mi odpowiednio przygotowywać kolejne części - po prostu uczę się pisać od czytających
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2012, 22:03
5 osób zagłosowało na "NIE". 1 powiedziała dlaczego - może pozostałe 4 się wypowiedzą?
S. Lem
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-02-2012, 21:25
jestem za a nawet przeciw
Za - sam jestem początkującym nurkiem i mam masę pytań, na które im dłużej szukam odpowiedzi tym bardziej zostają w pamięci... ostatnio nawet widziałem gdzieś książkę trudne pytania o nurkowaniu - coś typu sex po głębokim (nurkowaniu żeby nikt nie myślał o czymś innym:), czy dlaczego plucie w maskę pomaga...
Przeciw - zbyt szybkie otrzymanie informacji może zaszkodzić pytającemu, czasami jest tak, że chcemy wiedzieć jak zbudowana jest bomba atomowa a nie znamy praw kirchoffa
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-02-2012, 21:50
MaRkY napisał/a:
Przeciw - zbyt szybkie otrzymanie informacji może zaszkodzić pytającemu, czasami jest tak, że chcemy wiedzieć jak zbudowana jest bomba atomowa a nie znamy praw kirchoffa
A ja się nie zgadzam. Prawa Kirchhoffa są do pojęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Kirchhoffa, a sensowny zestaw par przyczyna-skutek (pytanie "jak?"-odpowiedź "tak i dlaczego tak") na pewno pomoże, a nie zaszkodzi. Bo niby jak miałoby zaszkodzić?
Wysłany: 13-02-2012, 22:12
Odnoszę wrażenie, że wiem o co może chodzić Markyemu - początkujący nurkowie są często bombardowaniu informacjami co jeszcze powinni wiedzieć.
Powoduje to niepotrzebny stres w poszukiwaniu wiedzy, która często jest "niepotrzebna".
Moim zdaniem nurek powinien dojrzeć.
Każdy z nas powinien zacząć przygodę z nurkowaniem tak jak chce i dopiero potem zacząć kształtować swój charakter nurkowy. Kiepskim pomysłem jest atakować początkującego tym, że nie potrafi policzyć dekompresji, nie wie jak obliczyć minimum gaz, niewiele wie o zaplanowaniu nurkowania, a narkozę kojarzy wyłącznie z azotem i głębokością 30m +.
Tak się obecnie nurkuje - nie zmieni tego fakt, że ktoś uczy inaczej, a pokazywanie tego początkującemu i tak niewiele da, bo przecież on już zrobił swój pierwszy krok.
Fajnie gdyby sam zainteresowany mógł inicjować pytania. Budowanie solidnych podstaw opiera się na metodzie małych kroków. Nawet jeżeli któryś jest niewłaściwy - można się wycofać bez obaw. Duże skoki, to z mojego punktu widzenia niewłaściwa metoda w tym miejscu.
Żeby nie było niejasności: możemy potraktować dział dla początkujących trochę na zasadzie "powyżej AOWD" wstęp wzbroniony .
S. Lem
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-02-2012, 22:18
Jarek Andrzejewski napisał/a:
MaRkY napisał/a:
A ja się nie zgadzam. Prawa Kirchhoffa są do pojęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Kirchhoffa, a sensowny zestaw par przyczyna-skutek (pytanie "jak?"-odpowiedź "tak i dlaczego tak") na pewno pomoże, a nie zaszkodzi. Bo niby jak miałoby zaszkodzić?
drogi Jarku, widzę że bardziej skupiłeś się na przedmiocie przykładowego porównania niż sednie porównania. Chodzi o to, czasem bardzo ważna jest kolejność w systematyzowaniu naszej wiedzy. Stąd powstały np obostrzenia przy podejściach na poszczególne bardziej wymagające stopnie...
czasem zbyt szybkie wchłonięcie wiedzy dla zapalonego laika może się skończyć tragicznie...
przykład (może zbyt trywialny ale widzę, że taki dla Ciebie musi być ):
1. Czy wiesz, że butelka na 30m jest płaska jakby ją przejechała ciężarówka ??
2. Nurkowanie nr 5 w loogbooku - 30m - obserwacje - rzeczywiście butelka wypełniona powietrzem na powierzchni jest płaska na 30m. Szkoda, że już więcej nie zanurkuję - DCS uszkodził ...
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 214 Skąd: wawa
Wysłany: 13-02-2012, 22:24
Nie przesadzajmy, początkujący nie jest idiotą, a jeżeli już zdarzy się, że jednak jest to prawidłowa kolejność w pozyskiwaniu wiedzy i tak nic nie zmieni.
Chociaż może warto tak często jak to możliwe podkreślać, że najważniejszą czynnością w nurkowaniu jest myślenie.
Wysłany: 13-02-2012, 22:26
Wojtek Filip napisał/a:
Odnoszę wrażenie, że wiem o co może chodzić Markyemu - początkujący nurkowie są często bombardowaniu informacjami co jeszcze powinni wiedzieć.
Powoduje to niepotrzebny stres w poszukiwaniu wiedzy, która często jest "niepotrzebna".
Moim zdaniem nurek powinien dojrzeć.
zgadzam się
Wojtek Filip napisał/a:
Żeby nie było niejasności: możemy potraktować dział dla początkujących trochę na zasadzie "powyżej AOWD" wstęp wzbroniony .
tutaj poszedł bym w stronę:
Wiedza potrzebna do poziomu AOWD + specjalizacje --> chetnie pomożemy
chcesz więcej ??? --> zapraszamy na kurs
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-02-2012, 22:29
MaRkY napisał/a:
przykład (może zbyt trywialny ale widzę, że taki dla Ciebie musi być ):
1. Czy wiesz, że butelka na 30m jest płaska jakby ją przejechała ciężarówka ??
2. Nurkowanie nr 5 w loogbooku - 30m - obserwacje - rzeczywiście butelka wypełniona powietrzem na powierzchni jest płaska na 30m. Szkoda, że już więcej nie zanurkuję - DCS uszkodził ...
Jeszcze uzupełnij, proszę, o uzasadnienie tezy, że jakakolwiek informacja na forum skłoni początkującego do podjęcia nurkowania nr 5 na głębokość 30m bez skorzystania choćby z tabel dekompresyjnych.
Ok, a bez czepiania się szczegółów: czy wiadomo o kimkolwiek, kto zrobiłby sobie krzywdę po poczytaniu (i z powodu czytania) - zawartości obecnego forum, które przecież zawiera naprawdę sporo wiedzy? Albo zaraz po poznaniu prawa Boyle'a-Mariotte'a
Owszem, i ja, pomimo krótkiego stażu spotkałem się już z pytaniem "czy mógłbym pożyczyć butlę >>tlenową<< i spróbować kiedyś samemu zanurkować?", ale śmiem wątpić czy było to pytanie po przeczytaniu zbyt dużej dawki wiedzy?
Prawa Kirchhoffa,
W Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Możesz wykonać jedną z poniższych czynności:
dobre dobre
pytania też są zadawane w innych wątkach również o dekompresję i podoba mi się, że chłopaki udzialają odpowiedzi w sposób nie zrozumiały dla laików lub w sposób wymagający zdobycia podstawowej wiedzy w tym zakresie. Ostatnio był przypadek pytania o dekompresję przy awaryjnym pozostaniu przy większej głębokości na dłuższy czas niż to było zapalnowane... kto chciał ten zrozumiał
chodzi o to by systematyzować wiedzę a nia chapać copopadnie byle jak w nieładzie
to tak jak układać puzle zmieszane z 5 pudełek na raz ... chyba trudniej niż kazde po kolei???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum