Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2012, 20:09
Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego? Mówię serio. Z takimi rysunkami 3D chętnie bym zobaczył znane akweny w PL: Koparki, Zakrzówek czy Groźnego .
Pozdrawiam, Paweł
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2012, 20:45
Paweł Boruta napisał/a:
Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego?
Tak, myślałem.
Podobnie jak o napisaniu kilku fajnych książek (nie koniecznie nurkowych), pojechaniu na 3 tygodnie w Bieszczady, rozmnożeniu kotów i jeszcze kilku sprawach .
W praktyce wychodzi na to, że wolę jednak nurkować - to zajmuje mi większość czasu i jak na razie nie mam ochoty tego zmieniać.
Pisać lubię na forum - mam bardzo dużą satysfakcję z tego, że ktoś czasem napisze, że jakiś mój artykuł mu się przydał - to znaczy dla mnie dużo więcej niż wydanie książki...
Swoją drogą, kiedyś zacząłem rysować mapki na forum, ale jakoś przestałem - pewnie dlatego, że wyjechałem z Egiptu (tutaj próbka: klik ).
Ale miało być o logach.
Fajny pomysł ma Zielony Smok z ekipą, która tworzy mapki do wetnotesów - taki koplet do logbooka to ciekawy pomysł.
Kiedy pływałem w nowych miejscach, zawsze rysowałem wstępny schemat rafy/ wraku, a potem starałem się nanieść jak najwięcej informacji. Czasem jak ktoś był w takim miejscu, prosiłem o zebranie różnych danych typu: głębokość wejścia do jaskini, położenie stołu warsztatowego w maszynowni, czy punkty w których widziany był jeden z 3 rekinów wielorybich. Opowieści o super przewodnikach, pomijają często to, że ludzi ci ciągle zbierają i gromadzą informacje .
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami .
Z ciekawych rzeczy, które zawsze mam w logu:
-wymiary (długości) pasów uprzęży i odległości w jakich położone są d-ringi - jest to bardzo pomocne przy podróżowaniu i wypożyczaniu płyty/uprzęży
-ilości i położenie balastu do poszczególnych konfiguracji sprzętowych i miejsc nurkowych w różnych miejscach świata
-wzory/informacje, które bywają przydatne
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2012, 21:47
Wojtek napisał/a:
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami
No i jest ślad - coś mnie wzięło na wspomnienia i...
rysunki były w tym co trzymam i gram na tym AC/DC...
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 24-09-2012, 22:30
w sumie coś w tym zeszycie musi być ale chyba wybiore w Linie
pomysł z naklejkami jest super,
pomysł z opisywaniem odległości D-ringów i kieszeni balastowych do płyty też fajna sprawa.
też jeszcze nurkuję NDL, dlatego wspomniałem tylko o ilości przystanków (mam wg RGB deep stopy po minucie w polowie głebokiego)
Jeśli chodzi o mapki drukuję je zazwyczaj w 10x8 i wklejam, ponadto planując nurkowanie ze swoim Buddym laminujemy mapki przedkazdym wyjazdem w Polsce
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 01-10-2012, 13:32
Co ma być w rubryczkach N-S i E-W? Współrzędne punktu wejścia (ale czy to się nie dubluje z "GPS")? Rozmiary zbiornika? Rozmiary i położenie zbiornika?
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 01-10-2012, 14:06
przed GPS- em wpisujesz sobie nazwe nurka np. szkoleniowego ICE DIVER, DEEP, Wreck, Sidemount itp mozesz tam wpisac to co Ci pasuje, rozmiar zbirnika max głebokość, co kolwiek sobie życzysz
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: RESCUE / Tec 50
Ilość nurkowań rocznie: 90
Oznaczenie stage: CROW
Wysłany: 23-08-2014, 06:55
Wojtku zmobilizowałeś mnie do zakupu zeszytu ! zawsze brakowało mi miejsca na karteczkach z log.. . Co do rysowania dna itp. będę musiał potrenować ! DZIŚ IDĘ NA 301 NURKOWANIE ale od dziś będzie to 1 nur zapisane w ZESZYCIE ! miejsca mi już nie braknie !
Stopień nurkowy: Full Cave, GUE T1
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN SPTSLV Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 09 Sty 2008 Posty: 445 Skąd: stolica i okolica
Wysłany: 25-08-2014, 11:55
Pierwsze dwa logbooki były takie oficjalne, ale z czasem, z lenistwa łamane na wygodnictwo rozrysowałam własne tabelki. A w zasadzie to rozrysowuję ponieważ w miarę zmieniających się potrzeb dokładam i/lub zmieniam poszczególne pola. Jestem zwolennikiem 'check box'ów' więc to co się daje w zakresie warunków, parametrów czy konfiguracji po prostu zaznaczam na liście. Pozostałe miejsce przeznaczam na szkic (rafa, zarys wraku czy trasa w jaskini) i jakieś info. Na zdjęciu kwietniowe nurki z safari w egiptowie a pod spodem zrzut z tabelek w aktualnej, sierpniowej wersji. Jako rasowa księgowa tabelki logbookowe sporządziłam oczywiście w excelu . Chyba nigdy nie będzie wersji ostatecznej - z reguły drukuję kartki na max 20-30 nurkowań, później jest kolejna zaktualizowana wersja
Przy okazji robienia fotki logbookowi stwierdziłam, że na tej samej trasie safari cztery lata wcześniej ilość stworzeń spotkanych pod wodą była jakieś trzy razy większa. Często, przy dyskusjach o logbookach pojawia się stwierdzenie "do setnego prowadziłem a teraz mam w kompie wszystkie informacje" albo "strata czasu". Ja prowadzę bo lubię. A czasem można się pośmiać z siebie np. widząc ilość ołowiu opisaną przy nastym nurkowaniu albo kometarz, że był straszny prąd.
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 26-08-2014, 00:17
Coś takiego sobie wydziergałem, wzorując się na nie pamiętam już jakim wzorcu. W sumie coś takiego mi wystarcza, aby po nurkowaniu zapisać najważniejsze rzeczy, których nie zna komputer nurkowy. Przede wszystkim zużycie gazów do późniejszego obliczenia SAC.
Trochę mi już brakuje miejsca na gazy, bo w projekcie przewidziałem jeden deco gaz.
Format jest mały (105x170), bo taki pasuje do oprawy kalendarzowej którą kupiłem w EMPiK-u.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Stopień nurkowy: Rescue+Specjalizacje
Ilość nurkowań rocznie: 1000
Stopień instruktorski: PADI OWSI
Ubezpieczenie: DAN
Wysłany: 26-09-2014, 04:56
Bardzo fajne projekty - widzę że nie ja jedna mocuję się z utworzeniem logbooka idealnego
Na pewno mnie zainspirują, dzięki!
Ze swojej strony dodałabym, że u nas bardzo się przydają informacje o sile i kierunku prądów (z oddzieleniem na powierzchniowe i głębinowe), wiatru fal oraz fazach księżyca, bo one lubią wszystko pętać.
_________________ From birth man carries the weight of gravity on his shoulders, he's boulted to earth. But man has only to sink beneath the surface and he is free. - Jacques Yves Cousteau.
Stopień nurkowy: GUE Fund
Wysłany: 26-09-2014, 15:50
To jest mój pierwszy wpis na forum, tak więc witam wszystkich .
Przerzuciłem wszystkie swoje logi do
http://www.divinglog.pl/
Ma on pewne ograniczenia jak chyba każdy. Dla mnie ważne jest że mogę wrzucić zdjęcia i dodać nowe nurkowiska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum