Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Logbook
Autor Wiadomość
Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 24-09-2012, 20:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego? Mówię serio. Z takimi rysunkami 3D chętnie bym zobaczył znane akweny w PL: Koparki, Zakrzówek czy Groźnego Smile.

Pozdrawiam, Paweł

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 24-09-2012, 20:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Paweł Boruta napisał/a:
Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego?

Tak, myślałem.
Podobnie jak o napisaniu kilku fajnych książek (nie koniecznie nurkowych), pojechaniu na 3 tygodnie w Bieszczady, rozmnożeniu kotów i jeszcze kilku sprawach Wink.

W praktyce wychodzi na to, że wolę jednak nurkować - to zajmuje mi większość czasu i jak na razie nie mam ochoty tego zmieniać.
Pisać lubię na forum - mam bardzo dużą satysfakcję z tego, że ktoś czasem napisze, że jakiś mój artykuł mu się przydał - to znaczy dla mnie dużo więcej niż wydanie książki...
Swoją drogą, kiedyś zacząłem rysować mapki na forum, ale jakoś przestałem - pewnie dlatego, że wyjechałem z Egiptu (tutaj próbka: klik ).

Ale miało być o logach.
Fajny pomysł ma Zielony Smok z ekipą, która tworzy mapki do wetnotesów - taki koplet do logbooka to ciekawy pomysł.
Kiedy pływałem w nowych miejscach, zawsze rysowałem wstępny schemat rafy/ wraku, a potem starałem się nanieść jak najwięcej informacji. Czasem jak ktoś był w takim miejscu, prosiłem o zebranie różnych danych typu: głębokość wejścia do jaskini, położenie stołu warsztatowego w maszynowni, czy punkty w których widziany był jeden z 3 rekinów wielorybich. Opowieści o super przewodnikach, pomijają często to, że ludzi ci ciągle zbierają i gromadzą informacje Smile.
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami Embarassed .

Z ciekawych rzeczy, które zawsze mam w logu:
-wymiary (długości) pasów uprzęży i odległości w jakich położone są d-ringi - jest to bardzo pomocne przy podróżowaniu i wypożyczaniu płyty/uprzęży
-ilości i położenie balastu do poszczególnych konfiguracji sprzętowych i miejsc nurkowych w różnych miejscach świata
-wzory/informacje, które bywają przydatne

Pozdrawiam,
Wojtek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 24-09-2012, 21:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek napisał/a:
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami
No i jest ślad - coś mnie wzięło na wspomnienia i...
rysunki były w tym co trzymam i gram na tym AC/DC...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 24-09-2012, 22:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

w sumie coś w tym zeszycie musi być Smile ale chyba wybiore w Linie Razz
pomysł z naklejkami jest super,
pomysł z opisywaniem odległości D-ringów i kieszeni balastowych do płyty też fajna sprawa.

też jeszcze nurkuję NDL, dlatego wspomniałem tylko o ilości przystanków (mam wg RGB deep stopy po minucie w polowie głebokiego)

Jeśli chodzi o mapki drukuję je zazwyczaj w 10x8 i wklejam, ponadto planując nurkowanie ze swoim Buddym laminujemy mapki przedkazdym wyjazdem w Polsce Smile

Powrót do góry

Marek Spiżewski

PostWysłany: 01-10-2012, 13:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

oto co udało mi się stworzyć:

jesli ktos bedzie chcial podesle w PDFie

www.activebhp.pl
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 01-10-2012, 13:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Co ma być w rubryczkach N-S i E-W? Współrzędne punktu wejścia (ale czy to się nie dubluje z "GPS")? Rozmiary zbiornika? Rozmiary i położenie zbiornika?

Powrót do góry

Marek Spiżewski

PostWysłany: 01-10-2012, 14:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

przed GPS- em wpisujesz sobie nazwe nurka np. szkoleniowego ICE DIVER, DEEP, Wreck, Sidemount itp Smile mozesz tam wpisac to co Ci pasuje, rozmiar zbirnika max głebokość, co kolwiek sobie życzysz Smile

www.activebhp.pl
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 01-10-2012, 14:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

OK, kumam: etykietka GPS jest "w zestawie" z N-S i E-W.

Powrót do góry

Maciej Lewandowski Płeć:Mężczyzna
Lewy

Stopień nurkowy: GUE Fundamentals
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 22-08-2014, 21:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Poniżej kawałek jednego z moich logów z czasów, kiedy mieszkałem w Egipcie.

Kurcze Wojtek, to pachnie starym siodłem i tytoniem ! Wszystko co uwielbimy, piękne!

Mirek Kruczek Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: RESCUE / Tec 50
Ilość nurkowań rocznie: 90
Oznaczenie stage: CROW
PostWysłany: 23-08-2014, 06:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtku zmobilizowałeś mnie do zakupu zeszytu ! zawsze brakowało mi miejsca na karteczkach z log.. . Co do rysowania dna itp. będę musiał potrenować ! DZIŚ IDĘ NA 301 NURKOWANIE ale od dziś będzie to 1 nur zapisane w ZESZYCIE ! miejsca mi już nie braknie !

Monika Brzózka Płeć:Kobieta
mów mi Mo

Stopień nurkowy: Full Cave, GUE T1
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN SPTSLV
Pomogła: 3 razy
PostWysłany: 25-08-2014, 11:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Pierwsze dwa logbooki były takie oficjalne, ale z czasem, z lenistwa łamane na wygodnictwo rozrysowałam własne tabelki. A w zasadzie to rozrysowuję ponieważ w miarę zmieniających się potrzeb dokładam i/lub zmieniam poszczególne pola. Jestem zwolennikiem 'check box'ów' więc to co się daje w zakresie warunków, parametrów czy konfiguracji po prostu zaznaczam na liście. Pozostałe miejsce przeznaczam na szkic (rafa, zarys wraku czy trasa w jaskini) i jakieś info. Na zdjęciu kwietniowe nurki z safari w egiptowie a pod spodem zrzut z tabelek w aktualnej, sierpniowej wersji. Jako rasowa księgowa tabelki logbookowe sporządziłam oczywiście w excelu Wink. Chyba nigdy nie będzie wersji ostatecznej - z reguły drukuję kartki na max 20-30 nurkowań, później jest kolejna zaktualizowana wersja Smile

Przy okazji robienia fotki logbookowi stwierdziłam, że na tej samej trasie safari cztery lata wcześniej ilość stworzeń spotkanych pod wodą była jakieś trzy razy większa. Często, przy dyskusjach o logbookach pojawia się stwierdzenie "do setnego prowadziłem a teraz mam w kompie wszystkie informacje" albo "strata czasu". Ja prowadzę bo lubię. A czasem można się pośmiać z siebie np. widząc ilość ołowiu opisaną przy nastym nurkowaniu albo kometarz, że był straszny prąd.

pozdrawiam,
Mo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sławek Hałka Płeć:Mężczyzna
Osioł

Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90
PostWysłany: 26-08-2014, 00:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Coś takiego sobie wydziergałem, wzorując się na nie pamiętam już jakim wzorcu. W sumie coś takiego mi wystarcza, aby po nurkowaniu zapisać najważniejsze rzeczy, których nie zna komputer nurkowy. Przede wszystkim zużycie gazów do późniejszego obliczenia SAC.
Trochę mi już brakuje miejsca na gazy, bo w projekcie przewidziałem jeden deco gaz. Smile
Format jest mały (105x170), bo taki pasuje do oprawy kalendarzowej którą kupiłem w EMPiK-u.

"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Powrót do góry

Ania Zawrzel Płeć:Kobieta
Freedom Divers

Stopień nurkowy: Rescue+Specjalizacje
Ilość nurkowań rocznie: 1000
Stopień instruktorski: PADI OWSI
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 26-09-2014, 04:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajne projekty - widzę że nie ja jedna mocuję się z utworzeniem logbooka idealnego Wink
Na pewno mnie zainspirują, dzięki!
Ze swojej strony dodałabym, że u nas bardzo się przydają informacje o sile i kierunku prądów (z oddzieleniem na powierzchniowe i głębinowe), wiatru fal oraz fazach księżyca, bo one lubią wszystko pętać.

waterman Płeć:Mężczyzna
D-Diver

Stopień nurkowy: D-Diver
Ilość nurkowań rocznie: 120
Oznaczenie stage: Teoś
PostWysłany: 26-09-2014, 09:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja od jakiegoś czasu uzywam tego?
http://divers-book.com/

Numer Gadu-Gadu
108139

Jarek Gębski Płeć:Mężczyzna
Delikwent

Stopień nurkowy: GUE Fund
PostWysłany: 26-09-2014, 15:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To jest mój pierwszy wpis na forum, tak więc witam wszystkich salut .

Przerzuciłem wszystkie swoje logi do
http://www.divinglog.pl/
Ma on pewne ograniczenia jak chyba każdy. Dla mnie ważne jest że mogę wrzucić zdjęcia i dodać nowe nurkowiska.
Powrót do góry

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu