Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wyjazd do Meksyku przez USA
Autor Wiadomość
Korku Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: PADI+CMAS+TDI+NAUI
PostWysłany: 13-10-2012, 05:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

k.Starnawski napisał/a:
ja tu zabawię przez ponad miesiąc to czasem podeśle wam jkąś fotke na osłode jesiennych polskich szarości

Zgrywus Very Happy
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Przemek Trześniowski Płeć:Mężczyzna
ALPHA-DIVERS

Stopień nurkowy: Cave Survey, SM; TMX
Ilość nurkowań rocznie: 300
Stopień instruktorski: Adv EANx Instructor
Ubezpieczenie: DAN PRO Silver
Oznaczenie stage: ADRIAN
PostWysłany: 13-10-2012, 10:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

k.Starnawski napisał/a:
ja tu zabawię przez ponad miesiąc to czasem podeśle wam jkąś fotke na osłode jesiennych polskich szarości

Podsyłaj koniecznie! Ja to Wakulla Room poproszę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

GDarek Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-10-2012, 03:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Problem przesiadki w USA jest taki, że niezależnie, czy znajdujemy się w USA w celach tranzytowych, czy na dłuższy pobyt musimy przejść odprawę wizową, musimy odebrać bagaż, a następnie przejść odprawę celną.
Jeśli lecimy tranzytem to dopiero po spełnieniu tych 3 warunków możemy dalej udać się na lot tranzytowy, czyli nadać bagaż, przejść odprawę paszportową i kontrolę bezpieczeństwa.

Głównym problemem jest czas. Kolejka do odprawy paszportowej może być bardzo długa i czekanie około 1 godziny jest czymś całkiem zwyczajnym, ale zdarzają się kolejki po 2,5 godziny i więcej. W tym czasie powstaje problem bagażu. Często się zdarza, że bagaż jest zestawiany z przenośnika. Warunkiem absolutnie koniecznym jest znalezienie własnego bagażu w porcie przesiadkowym w USA!!! Inaczej będziemy na niego czekać kilka dni, a i może nawet nigdy się nie znajdzie.
Nie istnieje możliwość, żeby bagaż w USA nie został wyładowany dla lotów z zagranicy. Takie jest prawo USA i nie ma od niego wyjątków.
Biorąc pod uwagę powyższe zalecenia linii lotniczych są takie, aby zakładać minimum 4 godziny na przesiadkę w portach lotniczych w USA. Najgorszymi portami przesiadkowymi są Chicago, Atlanta i Orlando.
Jeśli loty nie są jakieś bardzo unikatowe, zazwyczaj nie ma problemu z przebukowaniem biletu w przypadku spóźnienia się na lot docelowy z powodów przedłużającej się odprawy, ale proponuję znacznie mniej nerwowe rozwiązanie:
W przypadku długiej kolejki do odprawy paszportowej najlepiej jest jednak od razu iść kolejką dla obywateli USA i w pobliżu bramek z odprawą iść do osoby kierującej ruchem i powiedzieć, że spieszymy się na transfer (osoby niewładające angielskim mogą użyć słowa klucza: transfer). Zostaniecie wtedy skierowani dość szybko do odprawy.
Zdecydowanie warto więc omijać USA jako porty przesiadkowe.
Powrót do góry

Szatan Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: M2
PostWysłany: 16-10-2012, 20:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

k.Starnawski napisał/a:
jesiennych polskich szarości

Polska jesien jest zlota geek
Powrót do góry

aleXandra Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 18-10-2012, 02:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wczoraj przerabiałam przesiadkę w Nowym Yorku. Mimo że miałam zgodnie z planem lotu 3h czasu to i tak do samolotu wbiegłam na sam koniec boardingu. No ale najpierw spožnił się godzine samolot, a później przez kolejna godzine były problemy z odbiorem bagażu bo jakoś nie umieli go dowieźć.
I wszystko to mimo tego że w każdej kolejce mówiłam, że mam connected flight i wszędzie przestawiali mnie na początek ogoonka i jesze jakaś miła pani zabrała mój bagaż główny i poszła go nadać. Gdyby mnie na ten początek kolejki za każdym razem nie przenosili, to na pewno bym nie zdążyła.

Generalnie trzeba mówić że lot jest transferowy. Oni tam stawiaja specjalnych ludzi przed imigration, żeby takich co mają transfer ogarnąć. LOT już w samolocie przy lądowaniu mówił ze sie trzeba zgłosić do obsługi zaraz po wyjsciu. I nawet Polaka postawili, który biegał miedzy immigration a karuzela z lista osób mających transfer i zakreślał nazwiska jak kogoś znalazł Shocked
Powrót do góry

svenka Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: NTMX
PostWysłany: 18-10-2012, 08:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja zdecydowałem ,że polecę z Amsterdamu, wykupuję wycieczkę z holenderskiego neckermanna i z informacji jakie ustaliłem będę miał bezpośredni lot z Amsterdamu do Cancun.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i informację.
Powrót do góry

Tomek Kalbarczyk Płeć:Mężczyzna
Prodiving Team

Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK
PostWysłany: 18-10-2012, 09:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

svenka napisał/a:
Ja zdecydowałem ,że polecę z Amsterdamu, wykupuję wycieczkę z holenderskiego neckermanna i z informacji jakie ustaliłem będę miał bezpośredni lot z Amsterdamu do Cancun

To chyba nie jest bezpośredni lot, tylko z przesiadką w Mexico City. Możesz mi podać numer tego lotu? Bardzo jestem ciekaw, bo też szukaliśmy takiego połączenia. Z góry dzięki !
Powrót do góry

PostWysłany: 18-10-2012, 15:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jej nie wykupiłem ,ponieważ czekam na decyzję znajomych czy lecą z nami, na stronie neckermann.nl nie ma podanego numeru lotu, pewnie jest jak już wykupisz.
Puki co ostatecznie ustalam ,czy jest z przesiadką ,czy nie , a jak tak to gdzie .
Powrót do góry

hubert68 Płeć:Mężczyzna
GUE T1+, C2, DPV1, Instr. TDI SDI # 15659

Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI
PostWysłany: 18-10-2012, 19:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie dałem rady przeczytać całego wątku, kilka uwag z moich doświadczeń:
1. W PL chyba nie masz wyboru, starać się o wizę (właściwa to B1/B2) można tylko w Warszawie i Krakowie.
2. Tranzyt przez USA bez wizy jest niemożliwy.
3. Każdy, także przy tranzycie, wlatując do USA przechodzi przez Imigration Office. Najdłuższą kolejkę miałem kiedyś w Chicago, stałem ponad dwie godziny. Fakt, że masz przesuadkę, nie ma na żadnego wpływu na miejsce w kolejce - musisz swoje odstać i już. Sam za tydzień lecę do Bostonu z przesiadką w Waszyingtonie, mam niecałe dwie godziny i zastanawiam się czy zdążę...
4. Na pierwszym lotmisku w USA odbierasz swój bagaż i sam nadajesz go na następny lot. Choć z reguły oznacza to przejście tylko kilku metrów.
5. Bardzo dobre połączenie do Cancun to lot Lufthansą do Frankfurtu, około 14 lot do Mexico City i potem koło 22-23 z Mexico do Cancun. Na miejscu jesteś krótko po północy ale lotnisko jest puste, po godzinie z hakiem możesz być w Puerto Aventuras a ciut wcześniej w Playa del Carmen. Za to omijasz Stany, choć na lotnisku w Meksyku też stoi się w kolejce do Imigration 30-60 min. Niestety powrotne połączenia tą trasą są dużo gorsze. Jeśli będziesz miał wizę, polecam wczesno poranne połączenie UA do Houston i dalej LH do Frankfuru albo przedpołudniowe do Waszyngtonu.

aleXandra Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 18-10-2012, 20:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hubert68 napisał/a:
Fakt, że masz przesuadkę, nie ma na żadnego wpływu na miejsce w kolejce - musisz swoje odstać i już. Sam za tydzień lecę do Bostonu z przesiadką w Waszyingtonie, mam niecałe dwie godziny i zastanawiam się czy zdążę...

Hubert, nie zawsze jest to prawda. Dokładnie 4 posty wyżej nad Twoim opisłam swój lot, który miałam dokładnie 2 dni temu. Wszystkich, którzy mieli connected flights przesuwali na początek kolejki do immigration. To samo było w kolejce do security - tam może już nie "systemowo", ale jak im powiedziałam że już się mój boarding się zaczął, to zareagowali pozytwynie.

Warto się upominać o swoje w każdej kolejce. Oni tam naprawdę chcą pomóc.
Powrót do góry

PostWysłany: 18-10-2012, 20:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wtedy w Chicago koło mnie stał student z Moskwy, miał przesiadkę, był jakimś międzynarodowym stypendystą... Nie wiem jak się skończyło ale swoim lotem nie poleciał.

ElBacio Płeć:Mężczyzna
Klub nurkujących poziomo POZIOMKI

Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT
PostWysłany: 18-10-2012, 20:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

aleXandra napisał/a:
Wszystkich, którzy mieli connected flights przesuwali na początek kolejki do immigration.

Na JFK się przesiadałem do CUN i dostałem taki specjalny pokrowiec na kartę pokładową, co umożliwiało mi skorzystanie z bezkolejkowego immigration.
Czas na przesiadkę był 2:10 i starczyło niemal na styk, a nie zmieniałem terminala.

Innym razem (przesiadka w MIA) czas przesiadki 2:30 - osoba z obsługi zasugerowała mi "spieszysz się, więc wybierz TĘ KONKRETNĄ kolejkę". Chyba rzeczywiście było znacznie szybciej, ale i tak na styk.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 19-10-2012, 05:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zobaczę jak będzie w czwartek na IAD...

PostWysłany: 19-10-2012, 19:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Właśnie otrzymałem odpowiedź z holenderskiego Neckermanna , że zrezygnowali z lotów przez stany i z Amsterdamu leci się do Madrytu , a tam już do Cancun, linie AIR EUROPA Laughing
Super wiadomość jak dla mnie, bo mam gdzie się zatrzymać w Amsterdamie i polecę bez wizyty w USA.

Pozdrawiam
Powrót do góry

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 19-10-2012, 20:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

svenka napisał/a:
z Amsterdamu leci się do Madrytu , a tam już do Cancun, linie AIR EUROPA

ooo ciekawa informacja - jeżeli znajdziesz czas po powrocie, napisz proszę jak to wyglądało w praktyce.

Pozdrawiam,
Wojtek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu