Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-10-2012, 10:19
MaRkY napisał/a:
Na koparkach miałem zwykłą farelke z TESCO (koszt 30zl) nagrzała pokój do niebotycznej temperatury w 15 min Javox moze potwierdzic:P
W styczniu (ok. 4 stopni na zewnątrz) też korzystaliśmy (z Jackiem M. i Wojtkiem K.) z farelki, ale co najwyżej dało się ogrzać dłonie i stopy podmuchem. W wiacie nie zrobiło się "ciepło" na tyle, żeby było przyjemnie się rozbierać. Ja zdecydowanie wolałem pomieszczenie łazienkowe na czas przebierania.
Być może miało znaczenie, że trochę wiało (i ciągle "drzwi trzaskały").
Generalnie: farelka jest OK, ale nie oczekiwałbym jednak komfortu w zimie i gdy pogoda nie jest bezwietrzna.
Jacek, Wojtek: pamiętacie? Może macie inne wnioski, w końcu tylko ja byłem na tyle ..., żeby w piance w styczniu paradować
Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-10-2012, 10:59
Farelka nie da rady. Tutaj by musiała być 3-fazowa, porządna nagrzewnica.
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 25-10-2012, 11:58
Ja nie wiem czy nagrzewnica, czy emiter. Emiter podczerwieni ma tą przewagę, że daje uczciwe ciepło oparte na energii fali. Nagrzewnica daje złudne poczucie ciepła, bo ciepłe powietrze jest niewiele warte. Poza tym, albo trzeba na siebie nim dmuchać, albo pilnować, żeby raz nagrzanego nie wywiało - i uzupełniać braki. Emiter jest jak siedzenie przy ognisku - może być siarczysty mróz i ruch powietrza przez cały czas dookoła, a od strony ogniska i tak jest ciepło.
Emiter podczerwieni ma tą przewagę, że daje uczciwe ciepło oparte na energii fali. Nagrzewnica daje złudne poczucie ciepła
Hm.. ja bardzo sobie cenię ciepłe powietrze , bo to własnie jego obecnośc powoduje , że w ogrzewanych pomieszczeniach nie "wieje chłodem " .
To tak , jak byś powiedział , że grzejniki żeliwne to jest prawdziwe ciepło gdyż oddają je na drodze promieniowania , a systemy grzewczo- wentylacyjne dają złudne poczucie ciepła .
Taaa , jak pisał kiedyś Martin .... miliony much nie mogą się mylić .
Przepraszam ale musiałem skomentować wypowiedź Adama.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 25-10-2012, 13:00
Ależ ja nie mam nic do ciepłego powietrza - jak ma być zimne powietrze, to oczywiście że wolę ciepłe. Jest mi po prostu znacznie przyjemniej kiedy doświadczam ciepła które jakoś tam penetruje skórę niż jak tylko coś na mnie ciepłem dmucha.
Nawet w domu, jak jest nagrzany (i gorące są grzejniki - choć niekoniecznie żeliwne, wolę coś rozżarzonego do czerwoności np. w kominku) to jest mi milej, niż wtedy kiedy do zimnych murów dmuchawą ciepłego powietrza nadmucham
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-10-2012, 14:34
Panowie,
zaraz będziemy dyskutowali co było pierwsze jajko czy kura ??
Cel: ciepłe pomieszczenie w ciągu 5-15 minut
sorki tak dla przypomnienia, nurkowanie to nie mizianie po pleckach, tak dla przypomnienia w Egipcie jest za pewne cieplej...
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: OWD
Ilość nurkowań rocznie: 10 Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 29 Sie 2010 Posty: 40 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 25-10-2012, 17:04
Promiennik podczerwieni można kupić do suszenia sprzętu,ale do grzania wiaty to nieporozumienie. Wojtek chce szybko złamać temperaturę i do tego jest najlepsza nagrzewnica gazowa z regulacją np.12-30KW. Mała, lekka, tania, prosta w budowie, można samemu serwisować. Wybierz taką firmę, żaby mieli serwis na miejscu w W-wie, abyś mógł na szybko coś załatwić. Można ją ustawić w taki sposób aby czerpała powietrze z pola przystawiając ją do ścianki z wyciętym otworem. A 30kw szbko wiarę zagrzeje
Stopień nurkowy: ISSF Instr.+ GUE Fun
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: WJK Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 401 Skąd: Toruń, Warszawa
Wysłany: 25-10-2012, 19:33
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Jacek, Wojtek: pamiętacie? Może macie inne wnioski, w końcu tylko ja byłem na tyle ..., żeby w piance w styczniu paradować
Pamiętamy pamiętamy Fakt Jarek przebierał się w pom. sanitarnym przesiadując z 4 literami w okolicach grzejnika.
Wracając do ogrzewania - farelka jest słabym pomysłem gdyż nie daje czegoś o co chodzi Wojtkowi - uderzenia ciepłego powietrza pozwalającego natychmiast podnieść temperaturę na tyle aby było przyjemnie zdjąć suchy skafander. Uważam, że Master jest liderem w branży nagrzewnic zarówno na paliwo płynne lub nagrzewnic elektrycznych http://master.sklep.pl/
Wojtek napisz do Mastera - mają rozwiązanie nagrzewnic z odprowadzeniem spalin lub drugie rozwiązanie gdzie nagrzewnica będzie na zewnątrz a ciepłe powietrze dostarczane będzie wężem elastycznym.
Nie szukaj tanich chińskich rozwiązań bo to zabawa max na jeden sezon a czasem tylko na jeden dzień.
Powodzenia i pozdrawiam
Wojtek
Stopień nurkowy: OWD
Ilość nurkowań rocznie: 10 Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 29 Sie 2010 Posty: 40 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 25-10-2012, 20:57
Nagrzewnica z kominem ma duże straty ciepła i jest mocno kłopotliwa w użytkowaniu jako urządzenie mobilne. Jakby mentos albo ktoś z Zzakopanego jechał do ciebie np. Na koparki mogę ci 30 kw pożyczyć do przetestowania, mam włoskiej firmy sial
Stopień nurkowy: Tech Diver IANTD
Oznaczenie stage: MTR Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 707 Skąd: łódzkie
Wysłany: 26-10-2012, 02:14
NO dobra jak już chcemy dużo mocy i czystego powietrza bez wilgoci ze spalania gazu, to może COŚ takiego najlepiej?
Do tego kilka metrów rury ze sklepu Społem i ciepło będzie jak w domu. Rozpalasz ogień, po 15 minutach ciepło. Wychodzisz na nurka- dorzucasz. Wracach i nadal masz ciepło. Jakieś drewka do palenia też pewnie nie zrujnują kieszeni... A i czajnik można postawić na kawę lub herbatkę
_________________ Pozdrawiam
Marcin T.
Art. 54. Konstytucji RP
"1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."
Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-10-2012, 09:14
A może koza? Stosowałem taką w garażu i powiem szczerze, potrafi dać sporo ciepła, opał niemal za darmo. Tylko istnieje ryzyko sfajczenia wiaty przy nierozsądnym użytkowaniu .
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: GUE FUNDiver ;)
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: DFD Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 15 Paź 2011 Posty: 94 Skąd: Piaseczno
Wysłany: 26-10-2012, 13:55
Moim zdaniem parasol grzewczy by się sprawdził
Nie hałasuje działa sobie grzecznie, grzeje i daje szybkie wrażanie ciepła. Sprawdzone przy jesiennych imprezach podwórkowych jak i w knajpeczkach plenerowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum