Do jakich maksymalnych warunków atmosferycznych [a ściśle- wysokość zafalowania] taki system pozostaje bezpieczny? I co się dzieje w razie "W"?
Są różne rozwiązania. Akurat BW Pioneer może odpiąć się od boi i uciec przed ciężkim huraganem, ale najczęściej (w tradycyjnych rozwiązaniach gdzie jednostka jest trwale kotwiczona do dna kilkunastoma łańcuchami o sile zrywającej nawet ponad 1500 ton każdy) nie ma sensownej możliwości ucieczki. Wówczas musi być zdolna przetrwać na polu nawet największy huragan. W takim wypadku odcina się jedynie dopływ urobku i zatrzymuje produkcję, oraz przygotowuje się na sztormowanie przez duże "S". Wielkości graniczne stanów pogodowych są różne dla różnych jednostek i zależą od założeń projektowych (a te z kolei od długoterminowych prognoz pogodowych (widm falowania i prędkości wiatru) dla rejonu Świata w którym jednostka funkcjonuje.
W swojej praktyce przyjmowałem już założenia, iż prędkość wiatru wynosi 240 km/h, fale przelewają się przez pokład jednostki wywierając potężne ciśnienie hydrodynamiczne na konstrukcje wsporcze modułów pokładowych, a przyspieszenia ruchu niektórych punktów jednostki sięgają 5 m/s2. W takich warunkach jednostka ma przetrwać nieuszkodzona by móc wznowić produkcję po ustaniu huraganu.
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Jarku, jak byś znalazł chwilę czasu i przybliżył temat
Postaram się w najbliższym czasie spełnić obietnicę.
Fox. napisał/a:
Jarek a mozesz cos skrobnac o systemach montazu WACUM do dna wszak mocne lancuchy to nie wszystko.
Pozdrawiam.
W tym zakresie nie wiem prawie nic (poza znajomością samej idei owej kotwicy) Nie zajmuję się projektowaniem operacji przygotowania pola do wydobycia, lecz konstrukcją obiektów pływających (w tym ostatnio w pełni zanurzonych).
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 19-03-2013, 06:23
kjar napisał/a:
obiektów pływających (w tym ostatnio w pełni zanurzonych).
Dopiero teraz do mnie dotarło znaczenie tego tekstu: hotel?? czy może to coś mniej hałaśliwego?
Nie. Chodzi o w pełni zanurzoną boję służącą podtrzymywaniu giętkich przewodów transportujących urobek. Wizualizacje 3D projektu poniżej.
Takie boje mają spore rozmiary o czym świadczy trzeci obrazek (ta ostatnia nie jest mojej konstrukcji).
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 19-03-2013, 20:10
W pierwszej chwili pomyślałem o podwodnym hotelu
Cytując za forbes.pl:
"Prototyp podwodnego hotelu, w którym będzie można oglądać z pokoju np. rafę koralową, chcą zaprojektować i wybudować naukowcy z Politechniki Gdańskiej - poinformowało Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Projekt otrzymał 16 mln zł dofinansowania z UE"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum