Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Biedni i bogaci czyli o różnicach w pojmowaniu świata?
Autor Wiadomość
Marcin Starzykowski Płeć:Mężczyzna
mamut

Stopień nurkowy: żaden
PostWysłany: 09-12-2012, 08:28   Re: Biedni i bogaci czyli o różnicach w pojmowaniu świata? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A mnie się wydaje że świat nie dzieli się na biednych i bogatych. Dzieli się na bardziej
i mniej sprytnych. Są tacy którzy chcą coś robić, i nie boją się podjąć ryzyka.
Są też tacy którzy wolą standardowe 8-16 + plazma 43" na kredyt.

Dodatkowo dochodzi tu czynnik szczęścia. Wink Kiedyś prowadząc własną działalność
doszedłem do wniosku, że cokolwiek by się robiło - zawsze złamało się jakiś
przepis. Szczęście polega na tym że nikt tego nie zauważył Wink
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 09-12-2012, 09:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

jeśli to co robisz jest Twoją pasją i wkładasz w to całe swoje serce, przy okazji zachowujesz otwartość na szanse, które są obok, pieniądze traktujesz jako środek a nie jako czynnik płatniczy i masz przy tym szczęście.

Możesz osiągnąć sukces, ale przy okazji mamy turbulentne otoczenie, które nie lubi efektu inercji i wymaga szybkich reakcji.

A jeśli chodzi o biednych i bogataych to polecam całą serię bogaty ojciec i biedny ojciec.
Oraz zgłębienia tematu inteligencji finansowej Smile
Powrót do góry

pawelw Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW
PostWysłany: 09-12-2012, 16:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
"biznesmenów" choćby wstawało bardzo wcześnie rano

oni wstają zawsze prze 6.00, bo po tej godzinie ABW, CBŚ lub policja włażą do domów Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
PostWysłany: 09-12-2012, 16:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Cały wątek jest niesmaczny razem z jego tytułem

salut salut salut

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

Monika Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS
Pomogła: 13 razy
PostWysłany: 09-12-2012, 18:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Dla mnie szukanie wrodzonych predyspozycji do bycia bogatym i ułomności powodujące naturalną przynależność do biednych to taki sam poziom "poważnych badań naukowych" jaki osiągnęły badania organizacji Ahnenerbe. Takie "teorie" jak zachowują i widzą rzeczywistość bogaci a jak biedni to takie nowe wydanie mierzenia obwodu głów w celu udowodnienia wyższości jednej rasy nad drugą. Celem Ahnenerbe było udowodnienie nazistowskich teorii o wyższości rasy aryjskiej przez badania historyczne, etnograficzne, antropologiczne i archeologiczne. Przeczytałem oczywiście posty kolegów i zdania nie zmieniam. Cały wątek jest niesmaczny razem z jego tytułem

Dla mnie ten wątek jest bez znaczenia, nie wydaje mi się ani szczególnie ciekawy ani pouczający. Wiekszość tez z cytowanego artykułu jawi mi sie jako oczywiste. Zaskakuje mnie natomiast, Adam, Twoja bardzo gwałtowna reakcja. A zwłaszcza powyższe porównanie. Takie porównie z powodów historycznych jest tekstem zamykającym dyskusję. To nie argument tylko emocjonalne przekierowanie na coś co miażdżąca większość ludzi uzna za synonim zła.

Kłopot w tym, że zamieniłeś skutek z przyczyną. W cytowanym artykule nie ma słowa o naturalnych, antropologicznych predyspozycjach do bycia bogatym. Jest następcze pokazanie różnic w myśleniu deklarowane przez ludzi o różnym poziomie zamożności. I wydaje się raczej, że celem takiego zestawienia, jest coś w rodzaju wskazówki "popracuj nad sposobem, w jaki myślisz i postrzegasz świat bo masz na to wpływ, a co za tym idzie masz wpływ na to, czy jesteś bogaty czy biedny". Nie wnikam czy taka wsazówka ma cokolwiek wspólnego z rzeczywistością ale jej wydźwiek na pewno jest inny niż "jesteś biedny to trzeba Cię eksterminować" a do tego sprowadzałoby się Twoje porównanie.

pozdrawiam
Monika

Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Powrót do góry

PostWysłany: 09-12-2012, 19:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Hej.
Znalazłem ciekawy materiał pokazujący w interesujący sposób proste zależności pomiędzy postrzeganiem rzeczywistości przez osoby "biedne" i "bogate".
Osobiście odnajduję tam sporo analogii typowo nurkowych gdzie biednych zamieniłbym z nurkowymi "jakoś to będzie", a bogatych z "mam swoje cele nurkowe i wiem, że sam muszę do nich dążyć".

IMHO nie ma żadnych analogii w dążeniu do uzyskania sukcesu finansowego oraz do bycia dobrym nurkiem.
Chcąc zostać bogaczem trzeba być bezwzględnym egoistą.
Chcąc być dobrym nurkiem trzeba umieć współpracować z ludźmi a nie tylko umieć ich wykorzystywać Razz

Powrót do góry

Przemek Mościcki Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Rec Trimix
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 09-12-2012, 20:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dyskusja nabrała rozpędu i żyje własnym życiem – podobnie jak z polityka, gdzie na początku jest jakaś idea, a później powieść wielowątkowa.

Rozpoczęło się od "biednych" i "bogatych" (użyte w apostrofach, które miały być nurkowymi „jakoś to będzie” i „mam swoje cele nurkowe i wiem, że sam muszę do nich dążyć”) i miałobyć (z tego co zrozumiałem) o analogiach nurkowych, a dowiedzieliśmy się, że ślusarze zawsze są szczęśliwi cheers , nikt nie lubi Kulczyka king (i pewnie te osoby nie jeżdżą autostradą a2 i nie korzystają z usług jego setki innych firm pale ), poznaliśmy historię nazizmu i wyższości rasy aryjskiej farao , zniesmaczyli się niektórzy forumowicze scratch , Mateusz Kulczykowski został Kulczykiem polskiego nurkowania santa i aby dużo zarobić trzeba wstawać o 6, bo później to już tylko przyjeżdża AWB i agent Tomek cat cat cat .

Popatrzmy na tę szklankę, jak na w połowie pełną, a nie w połowie pustą. Dyskusja przebiegła nie najgorzej, nie było o trotylu shakng2 (który być może był, ale jeżeli był to nie wiadomo czy w zamierzonym celu, który mógł być lub nie, albo go nie było) ani o końcu świata 21 grudnia 2012, do którego podobno wiele osób się przygotowuje, zwłaszcza majowie, którym - według niektórych - skończył się kalendarz. Twisted Evil

Jak widać w załączonym wątku, wszyscy mówimy tym samym językiem, ale każdy z nas ma na myśli co innego. Ludzki mózg i komunikacja są bardzo skomplikowanym tematem – może łatwiej byśmy się wszyscy porozumieli latarkami pod wodą? clown

Pozdrawiam i miłego wieczoru.
Przemek
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 09-12-2012, 20:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek Płociński napisał/a:
Chcąc zostać bogaczem trzeba być bezwzględnym egoistą.
Chcąc być dobrym nurkiem trzeba umieć współpracować z ludźmi a nie tylko umieć ich wykorzystywać Razz

hmm, ja tu widzę sprzeczność. Żeby zarobić w ustroju, gdzie panuje wolność gospodarcza trzeba przekonać ludzi, by zechcieli wydać swoje pieniądze na nasze produkty. Wykorzystani klienci raczej nie wrócą.

I dopisek: Leszek Czarnecki nie jest bogaczem czy nie jest nurkiem? Smile

Powrót do góry

Przemek Mościcki Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Rec Trimix
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 09-12-2012, 20:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kilka przykładów gości, co zrobili coś z niczego według zasady ‘od zera do divemastera’:

Świat:
Mark Zuckerberg – Facebook
Reid Hoffman – Linkedin (ten to miał szczęście, nawet przystojny nie był Laughing )
Jack Dorsey – Twitter

Polska:
Rafał Agnieszczak – Fotka.pl i kilkadziesiąt innych spółek zoo
Michał Brański – Grupa 02
Maciej Popowicz – Nasza klasa

Oczywiście zaraz będzie, że fuks i tyle. Wracając do tematu biznesu (który z tego co zrozumiałem, nie był tematem tego wątku) pewnie szczęście jest niezbędne, ale nikt nie widzi elementów, które takie osoby powtarzają: krew, pot i łzy zawsze uczestniczą w jakimkolwiek sukcesie. Podane powyżej osoby są ekstremalnie młode, bez kontaktów ze służbami, z ‘normalnych rodzin, gdzie nie uprawiały zawodu „syn” i jakoś im się udało’.
Powrót do góry

PostWysłany: 09-12-2012, 22:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Leszek Czarnecki nie jest bogaczem czy nie jest nurkiem?

Jarek tym jednym pytaniem zburzyłeś mój światopogląd Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Jak dla mnie EOT

Powrót do góry

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu