Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Wypadek statku Costa Concordia
Autor Wiadomość
Fox. Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 22-09-2013, 20:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie jest to takie proste....
Male wraki mozna ogolocic za pare zlociszy z wnetrznosci. i niech sobie tam leza jako atrakcja. Costa to olbrzym tylko maly procent zostal wyciagniety z wnetrza jednostki chodzi o substancje wplywajace na srodowisko wyczyszczenie wnetrza by go pozostawic na miejscu bylo praktycznie nie realne.
Wyobraz sobie plywajace male miasteczko z wyposarzeniem i srodkami potrzebnymi do egzystowania na nim kilku tys ludzi.... to taka mala bomba ekologiczna... i dla tego podnosi sie takie wraki.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

WW Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P3 + dodatki
PostWysłany: 23-09-2013, 07:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nie bardzo wiem dlaczego, ale jak słyszę słowo "ekologia", to od razu nuż mi się w kieszeni otwiera a w głowie rozlegają się tam tamy wojenne. Jak wspomnę, co zrobili z Rospudą ci ekoterroryści, to już naprawdę żądza mordu mnie opanowuje.

Jedyne niebezpieczeństwo tego wraku, jak i każdego zatopionego, to olej w zbiornikach. Raczej ciężko uwierzyć, że operacja wypompowania oleju z leżącego tuż przy powierzchni wraku jest bardziej kłopotliwa i droga od jego podniesienia i odholowania.

Nie kupuje tego. bootyshake

Numer Gadu-Gadu
978858

PostWysłany: 23-09-2013, 21:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

WW . tych olei tam jeszcze jest kupe ton. notabene to wlasnie ja wydobywalem olej z tego wraku poszlo 2700 ton. zostaly mniejsze i wieksze zbiorniki smarne ..linia walow itp smaru nie wydobyjesz. jest ich kupe stery urzadzenia kotwiczne ach cala technika mozna by cala strone zapisac . to wielka jednostka. wszystko na chydraulike. to setki ton smarow i olejow. rory przewody. Wyciagnelismy paliwo . i tak musielismy je najpierw podgrzac by bylo plynne mamy na to sposoby.
Ach naprawde h....e) sa takie wraki w poblizu takich miescin jak Gillio...to by tych biednych ludzi calkowicie zruinowalo.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

WW Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P3 + dodatki
PostWysłany: 24-09-2013, 08:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zazdroszczę ci. Mr. Green

A pomyśl, ile wycieczek nurkowych przewaliło by się przez wyspę.
Co do ropy i olejów, to ja bym nie przesadzał. Po znanej katastrofie tankowca na Alasce i zanieczyszczeniu wielu kilometrów brzegów ropą, w następnym roku .... życie powróciło w bogatszej formie niż przed zanieczyszczeniem. Tak jak w Yellowstone, po ogromnym pożarze, życie jest bogatsze i obfitsze niż przed. Te raporty, tak zaciekle zwalczane przez ekterorystów, ten o Alasce był niedopuszczony jako dowód w procesie kapitana, są z pewnością znane właścicielom firm armatorskich.
W tym przypadku chodziło, IMHO o prestiż i uspokojenie nastrojów opinia publicznej, bo niby dlaczego wybrano najdroższa ofertę.
Gdyby się nie udało, nikt by nie mógł powiedzieć, że "chcieli, ale nie do końca bo tanim kosztem".
A jak przy okazji i Ty zarobiłeś, to i fajnie.

Kto gwizdnął dzwon z CC?

Numer Gadu-Gadu
978858

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 25-09-2013, 10:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No i inżynier Pietrzak Concordię wyciągnął. Artykuł:

http://menstream.pl/wiadomosci-reportaze-i-wywiady/kapitan-schettino-polozyl-coste-concordie-inzynier-pietrzak-ja-postawil-polak-opowiada-o-akcji-podnoszenia-wraku,0,1388331.html?utm_source=wykop&utm_medium=referral&utm_campaign=wykop
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 25-09-2013, 22:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
No i inżynier Pietrzak Concordię wyciągnął. Artykuł:

http://menstream.pl/wiadomosci-reportaze-i-wywiady/kapitan-schettino-polozyl-coste-concordie-inzynier-pietrzak-ja-postawil-polak-opowiada-o-akcji-podnoszenia-wraku,0,1388331.html?utm_source=wykop&utm_medium=referral&utm_campaign=wykop

Dzwonek Rozplynal sie Slona tam woda... Za to musze sprostowac Pana Pietrzaka ..nie znane mi to nazwisko ....ale powinien wiedziec ze na glebokosci okolo 32 m zlokalizowalem pas... mozna to nazwac pasem zwiniety jak aluminiowe opakowanie po czekoladzie kawal wyrwanej blachy z kadluba o gr okolo 3 cm dl kilkanascie m wyrwany z burty obla Concordii przez skale wszystko nagral moj przyjaciel ROV i jest gdzies to w necie. okropna sila....
Scettino to dobry kapitan madry czlowiek Poznalem go osobiscie.....niech na niego nie pluja ..sami kazali jemu demonstracyjnie dla reklamy przeplywac karkolomnie pod wysepki....

Ja typuje tych 2woje nieszczesnikow pod kadlubem......jak zawsze... wyjdzie na moje ...wiem o tym...
Powrót do góry

Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Odpowiedz do tematu