Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
"błędna szkoła nurkowania"
Autor Wiadomość
Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 21-12-2013, 14:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

piotrkw napisał/a:
Adam Jaworski napisał/a:
Mało kontrowersyjne

A jednak wzbudza kontrowersje.

Napisałem, że moim zdaniem jest, jak na Strugalskiego, mało kontrowersyjne - ani słowa o tym, że nie jest wcale Very Happy Very Happy Very Happy

piotrkw napisał/a:
Czy propagowanie filozofii " wszyscy muszą wrócić " ( nie wnikam z sposoby jej realizacji ) to zachowanie umysłowo chorego ???
Rozumiem , że człowiek zdrowy na umyśle nie miewa takich problemów ani rozterek ??

Trudno powiedzieć. Każdy ma prawo akcentować to, co jego zdaniem jest w danej dziedzinie najważniejsze. Co do hasła przewodniego, "wszyscy muszą wrócić" to nie jest wcale zła filozofia. Na pewno znacznie lepsza niż "wszyscy mogą wrócić", tudzież "nie wszyscy muszą...".

hubert68 napisał/a:
Ten człowiek nie jest zdrowy na umyśle...

Przesadzasz Rolling Eyes
Obejrzałem ostatni film dokładnie. Idę o zakład, że jakbym obejrzał ze stoperem, to czas wypowiedzi, do których można by się poważnie przyczepić, w stosunku do czasu trwania całości, jest całkiem niewielki. Na pewno nie taki, żeby komuś imputować, że ma problemy sam ze sobą.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

hubert68 Płeć:Mężczyzna
GUE T1+, C2, DPV1, Instr. TDI SDI # 15659

Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI
PostWysłany: 21-12-2013, 14:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam masz rację, że jak na Strugala, to wyjątkowo mało kontrowersyjny. Niemniej jak zwykle opowiada on bzdury, podporządkowane jego rzekomej filozofi. Rzekomej, bo coraz bardziej jestem przekonany, że to wszystko razem to nic więcej, jak tani chwyt marketingowy.

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 21-12-2013, 17:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Starajcie się nie obrażać T.S.

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

Robert Langowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: OWD,Nitrox.
PostWysłany: 21-12-2013, 18:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To znaczy ,że u p.Strugalskiego na łodzi jest zawsze zespół(dwóch) nurków nienurkujących w pełnym ekwipunku?Dwie godziny nurkowania z łodzi siedzą na słońcu i czekają na W,jako pomoc dla tych co potrzebować mogą pomocy pod wodą?Bo pierwszy zespół który wypłynął nie stanowi pomocy dla tego co dopiero zaczął (choćby nie spał jak królewna)bo ma puste butle.
Powrót do góry

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
PostWysłany: 21-12-2013, 22:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek Płociński napisał/a:
Starajcie się nie obrażać T.S.

Hubert jest lekarzem wiec to nie inwektywy tylko diagnoza

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Norbert Koziar Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P3+TMX
Ilość nurkowań rocznie: 80
PostWysłany: 22-12-2013, 06:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ten temat ma 49 odpowiedzi, co plasuje go na 4 miejscu jak patrzę na pierwszą stronę forum ogólnego. Ilość wyświetleń też jest w czołówce, a przypomnę, że temat nie ma jeszcze miesiąca.

Czy cel nie został osiągnięty?
Nie ważne jak się mówi, ważne żeby mówili. Och ten dzisiejszy świat ...

Yavox

PostWysłany: 22-12-2013, 13:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Norbert Koziar napisał/a:
Czy cel nie został osiągnięty?

Bardzo wątpię.

Jeżeli chodzi Ci o domniemany cel marketingowy:

Norbert Koziar napisał/a:
Nie ważne jak się mówi, ważne żeby mówili.

to moim zdaniem szansa na to, że wśród osób czytających ten wątek znajdą się takie, którym chęć korzystania z bazy TS bądź odbycia u niego szkoleń wzrosła dzięki temu wątkowi - jest w zasadzie żadna.

Jeżeli chodzi o cel, który deklaruje autor nagrań - czyli poprawa bezpieczeństwa nurkowań - też osiągnięty nie został. To by wymagało merytorycznej i metodycznie przeprowadzonej dyskusji każdej kolejnej tezy autora. Znacznie łatwiejsze i bardziej atrakcyjne jest napisanie, że jest chory psychicznie.
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 22-12-2013, 13:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
to moim zdaniem szansa na to, że wśród osób czytających ten wątek znajdą się takie, którym chęć korzystania z bazy TS bądź odbycia u niego szkoleń wzrosła dzięki temu wątkowi - jest w zasadzie żadna.

wątek - tak, ale przecież Tomasz nie wątek stworzył a filmy i owe filmy obejrzeli przecież nie tylko czytelnicy DT.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Yavox

PostWysłany: 22-12-2013, 14:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
wątek - tak, ale przecież Tomasz nie wątek stworzył a filmy i owe filmy obejrzeli przecież nie tylko czytelnicy DT.

Tak, tutaj się zgodzę - biorąc pod uwagę, że od jakiegoś czasu te filmy są na Facebooku dosłownie wszędzie, to rzeczywiście - obejrzała je znaczna ilość osób (i pewnie znacznie więcej, niż miało na to ochotę Mr. Green - z Chuckiem Norrisem włącznie). Jak zapewne zauważyłeś, są już nawet sequele - na przykład ten o gotowaniu - więc możemy tu już mówić o marketingu wirusowym nawet. Pytanie tylko o efekty, bo zdecydowana większość komentarzy to głosy nieprzychylne, więc ja nie mam takiego poczucia, że Tomek sobie tymi filmami pomaga. Choć z drugiej strony - lepiej mieć 99 krytyków i jednego klienta, niż 100 osób, które o niczym nie słyszały...
Powrót do góry

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 23-12-2013, 11:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A ja myślę, że szczególnie u początkujących nurków owa filozofia może łapać. Mniej lub bardziej, ale może. Na tyle by pojechać do bazy czy na szkolenia i zobaczyć "jak to naprawdę jest". Pozdrawiam, Paweł

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Łukasz Potyra Płeć:Mężczyzna
Judas

Stopień nurkowy: TMX diver
Stopień instruktorski: CMAS/SDI
Ubezpieczenie: FAR
PostWysłany: 23-12-2013, 12:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:

To znaczy ,że u p.Strugalskiego na łodzi jest zawsze zespół(dwóch) nurków nienurkujących w pełnym ekwipunku?

Nie wiem jak jest obecnie ale w "starej" CMAS-owskiej szkole tak było i to nie tylko o Strugala i nie tylko w Polsce. Do pewnego czasu było tez tak na dobrych łodziach nurkowych na Bałtyku np Hestja (dla niezorientowanych jedna z pierwszych łodzi nurkowych - początek nurkowania wrakowego w Polsce lata 90-te).

Robert Langowski napisał/a:
Dwie godziny nurkowania z łodzi siedzą na słońcu i czekają na W,jako pomoc dla tych co potrzebować mogą pomocy pod wodą?

Tak - sprzet jest skręcony i przygotowany a nurkowie asekurujący (dbając o termikę, czyli nie siedząc w słońcu) gotowi do szybkiego wejścia pod wodę z planem zakładającym zejście na największą (rozsądną) dostępną głębokość nurkowania. Ustalone są znaki zasady itd.

Niestety komercja "zabiła" ta zasadę - tym ludziom trzeba w jakiejś formie zapłacić. Nie mniej nie stosowanie tych zasad może skutkować tak jak przy wypadku śp. Leszka.

Zresztą zdaje się, że większość organizacji w tym GUE przy różnego rodzaju projektach o "większej" skali trudności stosuje nurków zabezpieczających. Osobna kwestią jest ustalenie poziomu ryzyka powyżej którego stosuje się takie zabezpieczenie.

Judas
www.frogmen.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Yavox

PostWysłany: 23-12-2013, 18:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

judas napisał/a:
Nie wiem jak jest obecnie ale w "starej" CMAS-owskiej szkole tak było i to nie tylko o Strugala i nie tylko w Polsce.

[...]

Niestety komercja "zabiła" ta zasadę

Ciekawe, ile rzeczy, o których młodsze pokolenie nurków myśli teraz jako o niepotrzebnej i kosztownej ekstrawagancji było zupełnie normalne w czasach, kiedy nurkowanie było klubowym hobby a sami nurkowie innego rodzaju niż teraz społecznością...
Powrót do góry

Maciej Curzydło Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 27-12-2013, 16:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Yavox, nurkuję od połowy lat 80-tych (86) i uwielbiam te opowieści o dawnych wspaniałych czasach kiedy "Sex był bezpieczny a nurkowanie nie".
No cóż, one są mniej więcej w tym samym miejscu co opowieści o innych wspaniałościach tamtych czasów kiedy wszyscy byli młodzi.

Tak, oczywiście. Zawsze na miejscu nurkowania, byli nurkowie asekurujący, których uprawnienia oraz sprzęt umożliwiały zejście na maksymalną głębokość w danym miejscu a przynajmniej na maksymalną głębokość planowanych nurkowań.

Dawniej to bandyci byli uczciwi a cukier słodszy, przecież to wie każde dziecko, więc jak ktoś pisze jak było, to oczywiście to jest prawdziwa prawda.

Jak było naprawdę? Wyobraź sobie koniec socjalizmu. Sprzęt załatwiany z przydziałów, wojska, ZSRR, itp, bo przecież nie ze sklepów.

Pamiętam jak stoję z dziwną pojedynczą butlą przy nodze do której jest podłączona nie wiem dlaczego pełna maska (pewnie nic innego nie było). Jest zima, ja stoję w kurtce puchowej (jak w "Powrocie do przyszłości") i asekuruję kolegę który nurkuje w suchym typu foka. Jak coś będzie nie tak, to mam skakać Smile

Ależ oczywiście, zawsze byli nurkowie asekurujący. Jeżeli ja pamiętam wiele rzeczy jako farsę, podobną do tego jak w ogóle wszystko wtedy działało, to pewnie w złym środowisku się obracałem. Na pewno gdzie indziej było super i w ogóle jak to w socjalizmie i w dawnych czasach lub po socjalizmie i w dawnych czasach (mniej dawnych).

Oczywiście najlepiej było w wojsku - oni to dopiero mieli nurków asekurujących do nurków asekurujących.

Niesamowite, że nie tylko papier przyjmie wszystko.
Ludzka pamięć, też przyjmie wszystko. Smile

MSC

Yavox

PostWysłany: 27-12-2013, 17:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Maciej Curzydło napisał/a:
Pamiętam jak stoję z dziwną pojedynczą butlą przy nodze do której jest podłączona nie wiem dlaczego pełna maska (pewnie nic innego nie było). Jest zima, ja stoję w kurtce puchowej (jak w "Powrocie do przyszłości") i asekuruję kolegę który nurkuje w suchym typu foka. Jak coś będzie nie tak, to mam skakać Smile

No i na całą resztę wieczoru mam już dobry humor Mr. Green
Powrót do góry

Robert Langowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: OWD,Nitrox.
PostWysłany: 27-12-2013, 20:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nie mówię o Hestji tylko łodzi wiosłowej Strugala ,którą pokazuje na filmie na środku jeziora.Łodzi bez zadaszenia,klimatyzacji itp. Czyli Ci dwaj w ogóle nie nurkują danego dnia jężeli nic się nie wydarzy.Rozumiem ,że Strugal takim za każdym razem płaci za gotowośc.Chyba że zawsze liczy na wolontariuszy z Active Divers,bo przecież sam pisał,że ,,Gdyby polskie nurkowanie było włócznią,oni byliby jej ostrzem".
Powrót do góry

Strona 4 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu