Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-03-2014, 14:52
Ja kiedyś zrealizowałem w części taki plan (kolega miał twina, ale niepełnego, bo wysiadła sprężarka w Krakenie): popłynęliśmy po powierzchni naprzeciw wejścia, zeszliśmy na 5-6m i opłynęliśmy akwen w lewo, prawie do przesmyku, potem na drugą stronę i wzdłuż brzegu, gdzie jest wejście do wejścia właśnie.
Wspominam je jako jedno z fajniejszych nurkowań, bo po drugiej stronie są zatopione drzewa, które bardzo ciekawie wyglądają gdy się płynie nad i pod nimi.
Podobny plan, o jakim wspomniałeś, zrealizowałem parę razy na Piechcinie (nurkowania zajęły 60-70 minut zależnie od tempa płynięcia).
Stopień nurkowy: IANTD nTMX Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 339 Skąd: Kraków
Wysłany: 25-03-2014, 19:13
opłynięcie prawej strony (autobus na azymut, na drugą stronę i w prawo) to 70-90 minut płynięcia.
Jeśli płyniesz na 5-7 m to masz bujne życie, ale jest dalej - wpływasz w zatoczki .....
jeśli płyniesz głębiej, na krawędzi wyrobiska - masz krócej .....
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-03-2014, 21:44
Te_Pe napisał/a:
opłynięcie prawej strony (autobus na azymut, na drugą stronę i w prawo) to 70-90 minut płynięcia.
z ciekawości porównałem z Piechcinem i jest mniej więcej kilometr na Zakrzówku po tym torze vs ok. 900m na Piechcinie dookoła + na skróty od "archa" do wejścia.
Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 25-03-2014, 21:56
kiedyś swego czasu ekipa na skuterach i CCR opłynęła cały na głebokosci max 15m
Stopień nurkowy: RD
Wysłany: 26-03-2014, 08:24
W ubiegłym roku w październiku lub listopadzie, ale dokładnie to nie pamiętam opłynęliśmy z kumplem prawą stronę Zakrzówka, ale nie całą i nur wyglądał mniej więcej tak:
od wiat popłynęliśmy na wprost przez grubego do przeciwległej ściany i po wypłyceniu odbiliśmy w prawo i przy ścianie zrobiliśmy kółko, aż do wejścia na drodze. nurek był bardzo fajny i zajął nam ponad 130 minut. Zabraliśmy po dwie piętnastki. było warto bo po drodze przywitały nas trzy przepiękne szczupaki, które wygrzewały się między badylami.
Stopień nurkowy: RESCUE / Tec 50
Ilość nurkowań rocznie: 90
Oznaczenie stage: CROW
Wysłany: 26-03-2014, 08:25
Wygląda na to że to troszkę więcej niż fajny nur ,jak to napisał kolega Jarek A. W tamtym roku , w trakcie nurkowania przyszedł mi taki pomysł w trakcie nurkowania ,by spróbować płynąć jak najdalej. Zejście do wody na nurkowanie było po lewej stronie Zakrzówka po schodkach . Zanurzyłem się na około 27/28 metrów do skrzyni ,gdy zacząłem się wypłycać pomyślałem ;a zobaczę dokąd dopłynę ?. Po wyjściu na około 10-12m zacząłem płynąć w kierunku tzw.dzikiej strony.Dopłynąłem do (jakby stanąć pośrodku ,pomiędzy zejściem do wody schodkami a środkowym zejściem )to było to na wprost po drugiej stronie . Jakoś tak.. Nurkowanie zakończyłem bo kończyło mi się powietrze ,z tego co pamiętam to raz a dwa ; strasznie bolały mnie już kostki od płynięcia! Nawet jeśli miał bym powietrze to i tak skończył bym nura bo już nogi odmawiały mi posłuszeństwa . Oczywiście wypłycałem się w trakcie w/w nurkowania ,więc prawdopodobnie większość opływania było na 6-4 metrach.Pamiętam jeszcze jak płynąłem ,zastanawiałem się gdzie zakończę nurkowanie ? wypatrywałem tablicy Papieskiej ale bez skutecznie ! gdy wypłynąłem dowiedziałem się dlaczego ,Po prostu ,byłem dopiero w połowie +/- W tedy na dzikiej stronie znalazłem zegarek z dedykacją ,wciąż do odebrania ,ale to na inny dział .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum