Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Hej.
Ostatnio zaskoczył mnie kolega mieszkający na południu Chin. Zaskoczył mnie tym, bo odwiedzil nasze stoisko na tamtejszych targach, a jest Polakiem.
Może podobna niespodzianka zdarzy się tutaj?
Zatem, jeżeli ktoś akurat przechodziłby w okolicy... Zapraszam serdecznie na stoisko TecLine na targach DRT w Shangahju.
Start jutro.
Tymczasem dochodzi tu 17:30 i nie działają mi emaile, FB (ale to nic nowego) Watsup,... ale działa forum . Większość dostępów internetowych skonfigurowana jest pod smatphony, więc kiedy gramolę się z komputerem wzbudzam hmm... historyczną sensację ?
W innym wątku wspomniałem, że napiszę o paście do zębów .
Przy osobistej kontroli na lotnisku w Pekinie poproszono mnie na bok i mam otwierać torbę bo mam tam "tupe" . Mowię, że nie mam tupe, ale torbę otwieram, a miła pani wyciąga moją pastę do zębów i tłumaczy, że tupe nosi sie przy sobie .
Szkoda, że nie zostawiłem włączonego komunikatora na forum - może niektórzy pamiętają, ale był taki rodzaj czatu, w którym każdy mógł coś napisać - dostępny na dole strony - coś jak fejsbuk bez obrazków . Niestety o dostepie do panelu admina mogę zapomnieć - więc nie sprawdzę czy ta opcja jeszcze działa.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: IANTD AdvNx, GUE Fun
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: PIOM
Wysłany: 11-04-2019, 17:15
Wojtku, rozumiem że oprócz laptopa zabrałeś ze sobą jakiś sprzęt robiący zdjęcia i będzie choć mała relacja z dużych, jak pojmuję chińczyków i ich rozmiar, targów ?
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-04-2019, 18:34
Piotr Michałek napisał/a:
i będzie choć mała relacja z dużych, jak pojmuję chińczyków i ich rozmiar, targów ?
Na 100% . Właśnie chciałem podlinkować relację z ubiegłego roku, z tych samych targów na południu Chin w Guangzhou i... wyparowała . Nie wiem gdzie ją załadowałem .
W podobnym klimacie jak w Chinach odybwają się targi ADEX np. w Singapurze . Dużo odwiedzających, wszscy bardzo chętni na wszelkiego rodzaju spotkanie, opowieści czy prezentacje. Ostatnio na DRT miałem taką na temat Ghost Fishing i nie ma posta .
Jutro zaczynają się tutaj targi rocznicowe - 10te.
Nasz lokalny dystrybutor Corey jest bardzo przejęty i... zaskoczony. Mieliśmy tu mieć około 20-21st C. Cały 4 osobowy zespołł TecLine przyjechał w t-shirtach i mini spódniczkach i... wczoraj temperatura trochę przekroczyła 10st . Nakupili więc jakieś golfy czy inne kufajki i będzie rozrywkowo.
Ciągle odnoszę wrażenie, że gdzieś musi być ubiegłoroczna relacja - przecież akcji z wyrwaną klamką w hotelu zazdrościli mi wszyscy, podobnie zresztą masaży "prostejt bi hepi" czy wegańskiego śniadania opierającego się o pieczone nagi młodych kaczek.
Niestety nie działa mi przeglądatrka, nie mam dostępu do FTP, a prędkość internetu pozwala w zasadzie na pisanie postów na stronie o dynamice naszego forum .
Tymczasem mamy to 01:38 w nocy, a ja przed chwilą zakończyłem proby zaśnięcia - jutro, tj. dzisiaj będzie fajnie - w Czechach powiedzieli by "zombiarsko" .
S. Lem
Wysłany: 12-04-2019, 17:12
Minęła północ, a w Polsce 18 więc spróbujmy załadować jakiś obraz .
Mieszkam na 30 piętrze trójwieżowego hotelu, w którym liczba gości skutecznie spowalnia internet - inna sprawa, to fakt, że korzystam z różnych produktów google, które nie mają tutaj wsparcia, a często są blokowane.
Zdjęcia nie mają jakieś ustalonej kolejności, żeby zrobić podgląd tego co napisałem czekam dłuuugo, więc nie wykluczam, że komentarze do zdjęć mogą być pomieszane, za co przepraszam.
Na Targach widać kilka polskich firm: SANTI, X-deep, Ammonite i TecLine co sprawia, że czuję się jak w domu - inna sprawa jak prezentowane są te firmy przez lokalnych dystrybutorów - trochę będzie można podglądnąć na zdjęciach
To okładka naszego chińskiego cennika
...a to widok z okna mojego hotelu
Wejście na targi DRT
Ciekawa prezentacja o nurkowaniu w Europie i publika nie dopisuje - powów? Brak chińskiego tłumacza
Mapka targów - wielkościowo są niewiele mniejsze od niemieckiego Boot (licząc tylko halę nurkową w Niemczech)
...a to nasz Corey zfryzurą a'la logo TecLine
"damskie" automaty
Sprzęt z jakiegoś powodu firmowany przez UTD
na stoisku tej firmy pojawił się jej założyciel - Andrew Georgitsis
Jadna z dwoch, dużych galerii foto
a tu pierwsi klienci
no i lubiany w tej okolicy automat tłokowy
Bardzo miłe odwiedziny Dyrektora Scubapro na Chiny
...i 1/5 naszego personelu
druga galeria zdjęciowa
podwodne drony - jest ich pełno w różnych wersjach
komputery...
SANTI
maska do ładnego wygladania - czyli maska bez zacisków do wyrównywania ciśnienia
Skutery inaczej? Dlaczego nie?
Płetwy...
stoisko kilku firm, w tym X oraz Ammonite
trochę organizacji
wszystko żeby poskładać ramiona
no i podróbka worków Maresa - zwróćcie uwagę na położenie inflatorów
Seacam
światło dobrze u nas znane
uznany za "nowość targów" Peanut 16 Professional (wersja kevlarowa)
zamiast szkieł w masce...
miejsce dla VIPów jeszcze świeci pustkami
pojemniki na sprzęt nurkowy i pojemniki wyglądające jak sprzęt nurkowy
można sobie narysować tło stoiska (jeszcze do tego wrócę )
Halcyon - firma, która miała znaczący wpływ na produkty TecLine - po raz kolejny mnie rozczarowała - stoisko z dobrą grafiką i... totalnym pomieszaniem produktów kilu firm, a samego Halcyona niewiele - szkoda
Niedawno, będąc w Madryucie pisałem o jednym z największych stoisk na tamtejszych targach - stoisku Cressi. Tutaj mocno przeciętnie.
Sunnto oraz Beuchat
Na koniec troche swojskich kimatów
ciekawy pomysł: przychodzisz na stoisko, cztasz kod QR i udostępniasz go wybranym znajomym, za co na miejscu możesz wybrać produkt, na który dostajesz zniżkę targową
zapomniałem - w Hiszpanii wydawało mi sie, że kwestia syren, to jakaś lokalna fanaberia. Okazuje się, że to cały międzynarodowy ruch syren, który nie tylko ma się dobrze, ale ciągle zdobywa nowych sympatyków...
Corey - nasz chiński dystrybutor na stoisku własnego pomysłu
SM - to co u nas robi furorę, tutaj ma się umiarkowanie tak sobie - nurkowie rekreacyjni wolą mono, a techniczni twina
Zakrzówek w Szanghaju? Dlaczego nie
Dajcie proszę znać czy zdjęcia się nie powtarzają - nie mam podglądu .
S. Lem
Wysłany: 13-04-2019, 12:40
Na tym wyjeździe męczy mnie jetlag - dzisiaj "poszedłem spać" o 0600, a wstałem 2 godziny później.
Nastrój zatem zombiacki .
Na dzisiaj koniec pracy - jest 1930, a ja grzecznie przeprosiłem towarzystwo i czmychnąłem do hotelu - kroi się jakaś większa impreza, a moje socjopatyczne nastroje mogłyby się nie wpisac w klimat .
Mam za to zagadkę - ale potrzebny jest wstęp, budujący nastrój .
Wczoraj znajomi zaprosili mnie do centrum i starego miasta - nigdy tam nie byłem, więc zaskoczenie wzrosło, kiedy okazało się, że kolację zjemy w 3 najwyższym budynku w Chinach - taki tam blok wysoki na trochę ponad pół kilometra. Okolica wydała mi się dziwnie... znajoma . Więc pytam skąd to dejavu - może wszyscy tak mają? Okazało się, że w miejscu tym kręcony był jeden z Bondów (Skyfall) a konkretnie kawałek jak super agent zakilerzył jednego gościa z giwerą, kiedy ten zastrzelił kogoś przez dziurę w szybie. No i poczułem się mocno "wow" ale najlepsze będzie za chwilę.
Corey wybrał 3 gwazdkową restaurację Michelin z kuchnią wegetariańską. Myślę no... to się dopiero będzie działo . Jedzenie takie, że trudno było przestać, ale wracamy do zagadki.
Jak myślicie, co w takiej restauracji jako pierwsze pojawia się na stole?
Nie przygotowałem żadnej nagrody, ale i tak będzie ciekawie...
Wracamy na targi.
Czy gdyby dostępna była obudowa do Iphone, pozwalająca używać tego telefonu do 80m, z różnymi nakładkami na obiektyw (makro, szeroki, filtry) i... pozwalała na pełne wykorzystanie funkcji telefonu (ekranu) to?
Kupilibyście? Ptanie oczywiście do ajfonowców?
S. Lem
Stopień nurkowy: CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: ZUS Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 176 Skąd: Gdynia
Wysłany: 14-04-2019, 09:31
Wojtek A. Filip napisał/a:
Czy gdyby dostępna była obudowa do Iphone, pozwalająca używać tego telefonu do 80m, z różnymi nakładkami na obiektyw (makro, szeroki, filtry) i... pozwalała na pełne wykorzystanie funkcji telefonu (ekranu) to?
Kupilibyście? Ptanie oczywiście do ajfonowców?
to zależy od:
- funkcjonalności - tu porównałbym przede wszystkim do GoPro
- kompatybilności (raczej od modelu 6s w górę), wskazana z akcesoriami GopPro ze względu na popularność i dostępność (sam to stosuję w miarę możliwści)
- ceny - wystarczy że napiszesz do iphone i cena rośnie w górę geometrycznie (tak jak w przypadku "diving equipmentu")
Wysłany: 14-04-2019, 10:06
Tomek napisał/a:
- funkcjonalności - tu porównałbym przede wszystkim do GoPro
Co przez to rozumiesz?
Nie znam Iphone, ale zakładam, że ma podobne oprogramowanie jak większość smartfonów - podobnie obiektyw (zdjęcie robione jest głównie w oparciu o soft).
Tomek napisał/a:
...zakładam ,że posiadasz już jakieś foty ?
Tak - tylko załadowanie poprzednich zdjęć to była tu droga przez mękę - drugą część relacji z DRT załaduję jak będę bliżej PL
S. Lem
Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 14-04-2019, 10:55
Klucz byłby w skuteczności nakładek o których wspominasz. Czy poprawiłyby ilość światła która wpada do obiektywu na tyle żeby zdjęcia przy słabym świetle się do czegoś nadawały. No i czy ma dziurkę do przewleczenia sznureczka do dowiązania karabinka .
Wysłany: 14-04-2019, 11:22
Piotr Głoskowski napisał/a:
Klucz byłby w skuteczności nakładek o których wspominasz. Czy poprawiłyby ilość światła która wpada do obiektywu na tyle żeby zdjęcia przy słabym świetl
Na moje oko, wszystko co znajduje się przed obiektywem może w najlepszym wypadku nie pogorszyć parametrów jasności obiektywu.
Cała reszta to magia elektroniki i dodatkowego światła.
S. Lem
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 14-04-2019, 11:30
Wojtek A. Filip napisał/a:
Nie znam IPhone
Takie obudowy istnieją od dawna, to nie jest żadna nowość. Dedykowane do konkretnych modeli, także najnowszych z podwójnym obiektywem, istnieją konwertery szerokokątne i specjalne aplikacje producentów obudów do współpracy mechanicznej i optycznej. Zasadniczo problem jest jeden, za to podstawowy: brak jakiejkolwiek możliwości sterowania lampą błyskową.
Ajfony robią bardzo przyzwoite zdjęcia, także w słabym świetle, bez porównania do GoPro, ale wspomniane ograniczenie powoduje, że pod wodą to chyba snorklując, lub bardzo płytko
Do wideo? Być może. W 4K Ewentualnie zdjęcia bez lamp błyskowych, tylko z lampami wideo. Chyba jednak przewaga formy nad treścią
Wysłany: 14-04-2019, 12:08
kjar napisał/a:
Pieczony drób.
No... to byłoby pewnie (dla mnie) jeszcze większe zaskoczenie, bo restauracja była wegetariańska .
Otóż na stole pojawiły sie... power banki - znajomi skomentowali to w stylu "wow ale super", a ja oniemiałem.
Inna sprawa, że trzymanie smrtfona w ręku jest tu na pozimie "jeżeli nie trzyma, to coś sie stało", posunęło sie to do tego stopnia, że w czasie wspólnej kolacji, rzeczą normalną okazało się ogladanie jakiegoś filmu, czy pisanie do kumpla. Rozglądnąłem się niepewnie, ale przy wszystkich stolikach wygląda to tak samo. Osoba siedząca przy stole, naprzeciw ciebie, rozmawia z tobą, ale wrażenie jest takie jakby był to przerywnik w gapieniu się w ekran telefonu. Zamówienie na ekranie telefonu, płatność po zeskanowaniu kodu QR na stoliku (płatność dzieje się automatycznie)... mój świat zaczął się kończyć ...w Chinach .
Wracając do klasy restauracji zdobycie nawet 1 gwiazdki Michelin jest najdelikatniej mówiąc "niełatwe"(do niedawna w PL mieliśmy tylko jedną taką restaurację), znam z grubsza europejskie zasady ich przyznawania i wydawało mi się, że są one jakoś tak ogólnoświatowe. Jak widać nie do końca, albo... modyfikowane w różnych rejonach świata.
Pierwszy raz dostałem też komplet "sztućcy" w zawansowanej, lokalnej wersji; patyczki o dwóch długościach i grubościach (jedne do najładania na talerz, a drugi do zjadania), łyżkę do zup i łyżke do nakładnia potraw o niestałej konsystencji i sosów.
Wracając do obserwacji telefonicznych.
maszerujemy na stare miasto. Większość turystów nos w telefonach i co jakiś czas głowa do góry i zdjęcie. Uciekła gdzieś ciekawość odkrywania czy jak?
Pytam znajomych co by zrobili, gdyby w jednej chwili zgubili telefony? Oni na to 4 ? Nie ma szans, to niewykonalne. Ok, mówię, idziecie tylko w dwójkę i z jakiegoś powodu telefony wam giną co robicie?
Odpowiedź niemal jednoczesna: szukamy najbliższego sklepu z telefonami i ściągmy kopie z chmury...
Targi przed godziną się skończyły (jest tu teraz 1900) po raz kolejny obserwowałem jak duże emocje bodzi tu losowanie nagród ufundowanych przez wystawców. Jedną z 3 głównych nagród ufundował nasz dystrybutor - zestaw Peanut 16 w kamuflarzu trafił do uśmiechniętej młodej dziwczyny .
TomM napisał/a:
brak jakiejkolwiek możliwości sterowania lampą błyskową.
w Iphonie nie można wybrać opcji "zawsze błyskaj"? czy chodzi o parametry samego błysku?
Wydawało mi się, że to takie 4 ikonki: auto, bez, z, dopełniający ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum