Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 05-06-2009, 19:14 Depozyty, zaliczki, karty kredytowe podczas wypraw nurkowych
Posty wydzielone z wątku " Dyskusja dot. Standardy nurkowania tech DT w Egipcie". Zakładam, że nowy watek dotyczy kaucji, zaliczek podczas naszych wypraw nurkowych - Bogen
Marek Łącki napisał/a:
Ponieważ tak rzadko bywasz w Egipcie nie wiesz co potrafią wyprawiać tam nurkowie.
Wiem co potrafia wyprawiac nurkowie - nie tylko w egipcie. Ale zwroc uwage ze watek jest o "technicznych" - a tych trudno porownac z pupilkami PADI (nie obrazajac tych drugich).
Marek Łącki napisał/a:
Czy w Austii nie korzystasz z pensjonatów w których pobierają kaucjię
W przeciagu ostatnich 5 lat nie spotkalem sie z kaucja za wynajem apartamentu lub pokoju - zarowno w Austrii jak i w Niemczech, Schwajcarii, Portugalli, Francji, Belgii, Hispanii, Holandii, Polsce, USA czy Indiach. A uwierz - podrozuje dosc duzo.
Marek Łącki napisał/a:
Czy tam też mają nas za debili?
Nie wiem za co nas maja - w kazdym badz razie nie odczuwam zeby mnie probowano w ten sposob traktowac.
Marek Łącki napisał/a:
Czy byłeś choć raz w Colonie i wiesz jak tam jest traktowany ich klient?
Nie bylem i nie bede. Trzy lata temu proba przesuniecia mnie do Megawischa byla powodem zrezygnowania z uslug jednego biura podrozy.
Bartek napisał/a:
dopiero kiedy istnieja wyrazne do tego przeslanki
Dzieki za wyjasnienie.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Nie bylem i nie bede. Trzy lata temu proba przesuniecia mnie do Megawischa byla powodem zrezygnowania z uslug jednego biura podrozy.
Jeżeli powodem rezygnacji z usług Colony jest jakieś biuro podróży to dla mnie dziwna sprawa.Do Egiptu latać można z innego a jest ich mnóstwo.
I jeszcze jedno-nigdy nie mów nigdy-życie jest bardzo przewrotne i zaskakuje nas bardzo często.
Pozdrawiam
Marek
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 05-06-2009, 20:55
Cytat:
Jeżeli powodem rezygnacji z usług Colony jest jakieś biuro podróży to dla mnie dziwna sprawa.
Odwrotnie - rezygnacja z biura nastopila po tym, jak chcieli mnie wcisnac do Megawisha - mimo ze w pierwszej ofercie byl inny hotel. Ale odbiegamy od glownego tematu (w ktorym w zasadzie powiedzialem wszystko co mialem do powiedzenia).
W przeciagu ostatnich 5 lat nie spotkalem sie z kaucja za wynajem apartamentu lub pokoju - zarowno w Austrii jak i w Niemczech, Schwajcarii, Portugalli, Francji, Belgii, Hispanii, Holandii, Polsce, USA czy Indiach. A uwierz - podrozuje dosc duzo.
martin napisał/a:
Odwrotnie - rezygnacja z biura nastopila po tym, jak chcieli mnie wcisnac do Megawisha - mimo ze w pierwszej ofercie byl inny hotel.
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego w kontekście nurkowania hotel Megawisch z Coloną. Dla mnie tylko możliwość dłuższego spania oraz ogólnej wygody związanej z " bliskością".
Natomiast w kwestii nurkowania, standardów oraz zasad panujących w Colonie nie ma nic wspólnego...
wydaje mi sie, ze nie zostalem zrozumiany - ten zapis nigdy nie dotyczyl kazdego z naszych gosci (nie prosimy kazdego kto przychodzi wypozyczyc twina o to zeby oddal nam paszport, czy wplacil depozyt). idea bylo zostawienie sobie mozliwosci takiego postepowania w uzasadnionych przypadkach - dopiero kiedy istnieja wyrazne do tego przeslanki
W ciągu ostatnich kilku lat, byłem ileś tam razy w Austrii, czy to na nartach, czy na nurkach i jakos nikt nigdy nie pobierał kaucji... nawet nie było potrzeby wpłacać zaliczek, wystarczyło się umówić i być słownym...
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 08-06-2009, 09:07
Martin czepiasz się zasad prewencji, która ma dotyczyć osób stwarzających potencjalne zagrożenie dla pracowników centrum. Dodatkowo Oni sami podkreślają bardzo sporadyczne stosowanie tego zapisu a jego istnienie jest jedynie pozostawieniem sobie furtki w skrajanej sytuacji. Nie rozumiem Twoich obaw, skoro jesteś przekonany że poziom Twoich nurkowych kompetencji i osobowość europejczyka, obywatela świata, wzbudza powszechne zaufanie to powinieneś wiedzieć, że tego typu sankcje nie dotyczą Ciebie.
Ja im się wcale nie dziwię, i nie usuwałbym wzmianki o paszporcie, bo jak statystyki pokazują, nie ujmując nikomu, jakoś tak się dziwnie zdarzyło w ostatnich latach że trochę obywateli byłego związku radzieckiego się utopiło robiąc rekordy na powietrzu, często bez odpowiednich uprawnień. Dla nich te 1000 $/E nie jest odstraszającą karą.
Za kasę wszystko można, ale nie w Colonie, w której bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu, przed ambicjami i ułańską fantazją przyjeżdżających tam nurków i dlatego ja wolę tam nurać.
BTW
martin napisał/a:
Bo zapewne podróżujesz z kartą kredytową. Hotel zawsze się zabezpiecza choć nie zawsze blokuje Ci środki na karcie. Jak kiedyś nie zabrałem karty to Pani w recepcji grzecznie poprosiła o 2600 pln kaucji za nocleg w hotelu w którym doba kosztowała raptem 450pln. I co miałem się na nią obrazić, że traktuje mnie jak potencjalnego wyłudzacza/złodzieja, który z pewnością wykorzysta wszystkie potencjalne usługi w hotelu i zwieje?
Czy na lotnisku kłócisz się z ochroną jak karzą Ci zdejmować buty i macają co masz w kieszeniach bo przecież Ty nie jesteś terrorystą i wszyscy powinni o tym wiedzieć?
W życiu jest podobno tak ,że człowiek uczciwy nie powinien się obawiać wymiaru sprawiedliwości, ale jak jest naprawdę to już całkiem inna bajka
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Wysłany: 08-06-2009, 10:07
Plotek napisał/a:
Bo zapewne podróżujesz z kartą kredytową.
Zgadza sie. Tyle ze Hotel dostaje ta karte dopiero w dniu wyjazdu, przy regulacji rachunku za pobyt. Rezerwacje (przynajmniej w europie) robione sa zazwyczaj telefonicznie: „pan taki firma owaka w terminie siakim chce u panstwa nocowac – macie pokoje?” – „super, w takim wypadku prosze jeden zarezerwowac na dwa dni, do zobaczenia w srode”.
Plotek napisał/a:
Martin czepiasz się zasad prewencji
Nie czepiam. Pewne zagrania powoduja, ze centrum staje sie bardziej lub mniej sympatyczne (objektywna ocena).
To co pisal Bartek:
Bartek napisał/a:
ci ktorzy sadza ... do nas nie trafia i fakt ten nie robi na nas wrazenia...
Dziala w obie strony
Ostatnio zmieniony przez martin dnia 08-06-2009, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Stopień nurkowy: Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: AK Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 429 Skąd: Ottawa Ontario
Wysłany: 08-06-2009, 16:54
Ja nigdy niespotkalem sie z zadnym depozytem w motelu czy hotelu.
Co do zatrzymania paszportu przez baze nurkowa
hmm to poprostu jest nielegalne.
Widocznie co kraj to obyczaj.
Wygląda na to, że żyjemy w innej europie. Z pewnymi wyjątkami (ostatnio mały hotel w Austrii), w hotelu zawsze muszę się zameldować pokazując kartę, czasami robiąc rezerwację przez internet równeż muszę podać numer karty, i jest to jedyny moment kiedy jej potrzebuję bo za hotel płacę gotówką
Dokładnie tak jest. Ze względu na moją prace dużo jeżdze po świecie i zawsze tak wyglada że meldując się podaje karte. No ale może świecie Martina jest inaczej.
_________________ Friendship is like pishing your pants, everyone can see it, but only you can feel the true warmth.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum